Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Namazda Dikkatimizin Dağılmaması Için Ne Yapmalıyız?

M Çevrimdışı

Muzammil

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Konuya başlamadan önce bir kardeşin başından geçen ve beni oldukça etkileyen bir olayı anlatmak istiyorum.
Kardeşin ilk defa çocuğu oluyor, bilirsiniz diyor ilk çocuğun her hareketi sizin için çok önemlidir. Bööö dese "aa baba dedi,Hayır anne dedi!"
Deyip anlamlar yuklersiniz o anlamsız kelimesine.
Ben birgün namazdayım. Kıraatte sürelerde birini okuyorum. Minik kızım benim namaz kıldığım yerin hemen yan tarafında,bilirsiniz insanlara öyle bir görüş yelpazesi vermiş ki Rahman; namaz kılarken secdeye bakınca yan taraftan görüş mesafeme giriyor.
Fatiha bitti ben sürelerde birini tam okurken benim minik kızım aniden elini yere koydu ve ayağa kalktı. Bu onun ilkiydi...
İlk defa ayağa kalkıyor ve yürüyecekti...
Benim ağzım açık ama bir yandan namazdayım şaşkın şaşkın devam ediyorum.
استغفر الله العظيم
Deyip kendime geldim ve kaldığım yerden devam ettim süreye...
Hangi süre ve ayette kaldım farkına varınca dehşete düştüm.
Okuduğum ayet şuydu:
"Ey iman edenler; sakın ola mallarınız ve evlatlarınız, sizi Allah'ı anmaktan alıkoymasın. Kim bunu yaparsa; onlar, hüsrana uğrayanların kendileridir.( Munafikun 9)


İşte bu âyetle sarsılmış ve dönüm noktalarımdan biri olmuştu.

Peki dikkatimizi nasıl toplayabiliriz? Bunun bir yolu var mı?

Hayatımızdaki tüm sorunların bir çözümü vardır ve tek yapmamız gereken bu sorunları çözmek için çabalamaktır. Bazı şeyler çok da çaba harcamadan başarılabilirken, hayatın bazı yönleri için fazladan çaba sarf etmemiz gerekir. Fazladan bir adım daha atmaya hazırsanız, o halde bu istikrarsızlığın arkasında yatan çözüm uygulamaya konulabilir..
Kendinize bu soruyu sorun. Beni ilgilendiren şeyleri öğrenmekten ve onlar için çabalamaktan hiç kaçtım mı?
Ya da geçmişte hoşlansak da hoşlanmasak da ders çıkarmamız gereken durumlar olmuş olabilir. Öğrenmek ve bazen de bunu başarmak için mükemmel olmak zorundaydık.
Bu durum namaz için de geçerlidir. Öğreneceğim ya da öğrenemeyeceğim gibi bir seçeneğimiz yoktur. Dikkatimizi toplamayı öğrenmek ve daha üst mertebelere ulaşmak için namaz kılmak zorundayız. Eğer nasıl yapılacağını öğrenmezsek, namazımız dört dörtlük olmayacaktır. O zaman sadece rükû, secde ve namazın diğer rükünlerini yapıyor olacaktık ve bu bizim için vakit kaybından başka bir şey ifade etmeyecekti.
Amel defterimize yazılan amellerimiz müphem olacak ya da bunların bir kısmı bize verilecekti. Neden? Çünkü bizler namazın gerekliliklerini tam anlamıyla yerine getirmedik. Yeterince dikkatimizi vermedik ve namazı olması gerektiği gibi kılmakta başarısız olduk. Ne yazık ki durum bu.

“Namazı dosdoğru kılın ve Allah’a karşı gelmekten sakının. O, huzurunda toplanacağınız Allah’tır.” (6:72)

Bu ayet namaz kılmanın önemini vurgular. Namazı dosdoğru kılmak sadece namazda acele etmemek değildir çünkü namazın birçok fazileti vardır.
  • Namaz kılacak kişinin öncelikle hakkıyla abdest alması, namazın rükünlerini doğru şekilde yerine getirmesi ve bütün benliğiyle namaza ve Yüce Allah’a konsantre olması gerekir.

  • Namaza konsantre olmak için namaz kılan kişi namazda okuduğu şeylerin farkında olmalı, anlamlarını bilmelidir. Örneğin siz bir dilde yeterince usta değilsiniz, o dili sadece okuyorsunuz fakat tam olarak anlayamıyorsunuz. Bu durumda ne kadar ilgili ve konsantre olabilirsiniz? Ya da aklınızın düşüncelere dalıp gitmesi normal bir durum değil mi?
Namazda da durum böyledir. Eğer bize ne söylemek istediğini anlayamazsak dikkatimizi veremeyiz. Yıllardır Fatiha Suresi gibi daha birçok sureyi ve hem rükuda hem de secdede ezberden bir şeyler okuyoruz ama hala ezberlediğimiz şeylerin ne anlama geldiğini bilmiyoruz. Sadece namazı bitirmek için öylesine okuyup geçiyoruz. “Oh be! Bugünkü namazlarımı da kıldım, hiçbirini kaçırmadım.”
Ama aslında bize karşılıksız verdiği nimetlere karşın namazı hakkıyla kılmadığımız için ve Allahu Teala’yı memnun edemediğimiz için kendimizden utanmalıyız. Sahip olduğumuz tüm bu nimetler için herhangi ücret ödemedik. Öyleyse bu şekilde yapılan bir ibadetin sana ne gibi bir kazanç sağlayabileceğini düşünüyorsun? Allah(suphanehu ve teâlâ ) ile karşı karşıya geldiğimizde utancımızdan yüzümüz kızarmayacak mı?

Namazda konsantrasyon, Allah(suphanehu ve teâlâ ) korkusu ve Allah sevgisi kesinlikle namazımızı dört dörtlük kılmamız için bize yardım edecektir.
Bu geçmemiz gereken bir sınavdır. Dünya bizim için bir imtihan yeridir. Bizler amellerimizin kabul edilip edilmediğini henüz bilmiyoruz ve bunu sadece Kıyamet gününde öğrenebileceğiz.

Bu yüzden mükemmeliyet olmadan kıldığımız namazlarımızdan en ufak bir şey dahi kazanamazsak bizler zarar ve ziyanda olacak olanlarız. İbadetin yararı Allah’a değil yalnızca ve yalnızca insanadır. Aciz durumda olan Allah(suphanehu ve teâlâ ) değil tam aksine bizleriz.
Bu yüzden namazlarımızı hakkıyla kılabilmemiz için namazda okuduğumuzun şeylerin anlamlarını öğrenmek tamamıyla bizim sorumluluğumuzdadır.

Aradığımız şeyi bulmamıza yarayacak birçok kaynak mevcut. Bu bir vakit meselesi değil, bu mesele Allah(suphanehu ve Teala)’ın gözünde daha yüksek bir mertebeye erişme yolunda amellerimizi mükemmelleştirmek için dini öğrenmeye ne kadar ilgili olup olmayacağımızdır. Allah (suphanehu ve teâlâ ) kıldığımız namazları ve yalnızca onun uğruna yaptığımız amellerimizi إن شاء الله kabul eder.

İşte kardeşlerim. Şimdi hemen kitabı açıp namazda okuduğumuz sürelerin anlamlarını öğrenmeye başlıyoruz.!

Allah (suphanehu ve teâlâ ) muvaffak etsin.
 
Üst Ana Sayfa Alt