Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Namazda Niyet Değişimi Caiz Midir?

B Çevrimdışı

Bellavi

Üye
İslam-TR Üyesi
NAMAZA BAŞLADIKTAN SONRA NİYET ETMİŞ OLDUĞUM NAMAZIN NİYETİNİ BİR BAŞKA NAMAZIN NİYETİ İLE DEĞİŞTİRİLEBİLİRMİYİM?

Bu soru İbni Useymin’e sorulmuştur:

Şöyle cevap vermiştir:

Bir niyet;

1-Muayyen(ayrı bir şekilde kılınması gereken farz, vacip-sünnet namazlar) bir namazdan bir başka muayyen (ayrı bir şekilde kılınması gereken farz, vacip-sünnet)bir namazla değiştirmekle olabilir.

2-Yahut mutlak (nafile) bir namazdan muayyen (ayrı bir şekilde kılınması gereken farz, vacip-sünnet) olan bir namazla değiştirmekle olabilir.

Bu iki durumda niyetin değiştirilmesi sahih değildir.

3-Ancak kişi muayyen (ayrı bir şekilde kılınması gereken farz, vacip-sünnet) bir namaza niyet ettikten sonra mutlak (nafile) bir namaza niyet etmesi sahih olur. Bunda bir sakınca yoktur.

Bunların örnekleri şöyledir:

Muayyen (ayrı bir şekilde kılınması gereken farz, vacip-sünnet namazlardan) bir namazdan muayyen (ayrı bir şekilde kılınması gereken farz, vacip-sünnet) olan bir başka namazla değiştirmek: örneğin: Nafile olan duha namazını kılarken sabah namazının sünnetini kılmadığını hatırlayan bir kişi niyetini; kaza etmesi gereken sabah namazının sünnetinin kılmaya değiştirmesi gibi. Kişi; iki rekât duha namazı kılmak namaza başlar sonra sabah namazının sünnetinin kılmadığını hatırlar ve kılmış olduğu namazı sabah namazının sünnetine çevirir. Böyle bir değişiklik sahih değildir. Çünkü sabah namazının iki rekât sünneti namaza başlamadan önce muayyen (belirleyerek)niyet edilmesi gereken bir namazdır. Dolayısıyla niyet namaza girmeden önce yapılmış olması gerekir.

Aynı şekilde bir kişi ikindi namazının farzını kılmaya başladı, namazı kılarken öğlen namazının farzını kılmadığını hatırladı, bu kişi tuttu öğle namazı kılmaya niyet etti. Böyle bir niyet değiştirmede sahih değildir. Çünkü muayyen bir namazın niyeti namaza başlamadan önce yapılması gerekir. Bu kişinin her iki namazını da sahih olmadığı için her iki namazı da yeniden kılması gerekir.

Mutlak(nafile) bir namazdan muayyen(ayrı bir şekilde kılınması gereken farz, vacip-sünnet)olan bir namazın niyetini değiştirmek: bunun örneği de şöyledir:

Kişi nafile olan bir namaz kılmaya başladı daha sonra sabah namazının farzını yahut sabah namazının sünnetini kılmadığını hatırladı ve tuttu niyetini sabah namazının farzını yahut sünnetini kılmaya çevirdi. Böyle bir niyet değişikliği de sahih olmaz.

Bir başka örnek:.

Kişi sabah namazının müretteb sünnetini kılmaya başladı, namaz esnasında sabah namazının sünnetinin kıldığını hatırladı ve namaza başlamadan önceki niyetini nafile namaz kılmaya değiştirdi. Bu caizdir.

Bir başka örnek: bir kişi kendi başına farz namazı kılmaya başladı daha sonra yanına cemaatle namaz kılmaya başladılar. Kişi kılmış olduğu farz namazı iki rekât nafile namaz niyetine değiştirdi ve kalktı yanı başında oluşan cemaat ile farz namazını cemaat ile kıldı. Bu caizdir, bu kişinin namazı sahihtir çünkü muayyen bir namazı mutlak bir namaza değiştirme söz konusudur.

Bir başka örnek: muayyen (ayrı bir şekilde kılınması gereken farz, vacip-sünnet) kılmaya başlayan bir kişi örneğin: akşam namazının sünnetini kılmaya başladı daha sonra mutlak (nafile) kılmaya niyet etti. Nitekim bu kişinin niyetinin bu şekilde değiştirmesi sahihtir, kişinin kılmış olduğu namazı bozulmaz. Ancak demeye çalıştığımız gibi: bu kişinin akşam namazının sünnetinin tekrar kılması gerekir. Yani kılmış olduğu nafile namaz akşam namazının sünneti yerinede geçmez.

(Mecmu Fetava İbni Useymin, 12/348)

Bu konuda kaide şöyledir:

-Muayyen(ayrı bir şekilde niyet edilmesi/kılınması gereken farz, vacip-sünnet) bir namazdan bir başka muayyen (ayrı bir şekilde niyet edilmesi/kılınması gereken farz, vacip-sünnet) bir namaz geçmek doğru değildir.

-Mutlak (nafile) bir namazdan muayyen olan (ayrı bir şekilde niyet edilmesi/kılınması gereken farz, vacip-sünnet) bir namaza geçmek doğru değildir. Bu iki durumda niyetin değiştirilmesi sahih değildir.

-Muayyen (ayrı bir şekilde niyet edilmesi/kılınması gereken farz, vacip-sünnet) bir namaza niyet ettikten sonra mutlak(nafile)bir namaza niyet etmesi sahih olur. Bunda bir sakınca yoktur.

(Mecmu’ Fetava İbni useymin, 12/37)

Kendisine sorulan bir başka soruya şöyle cevap vermiştir:

-Muayyen(ayrı bir şekilde niyet edilmesi/kılınması gereken farz, vacip-sünnet) bir namazdan bir başka muayyen(ayrı bir şekilde niyet edilmesi/kılınması gereken farz, vacip-sünnet) bir namaz geçmek doğru değildir.

Örneğin: Nafile olmayan muayyen (farz) olan bir namazdan başka bir muayyen namaz örneğin: Kişi öğle namazından ikindi namazına geçerse öğle namazı bozulur. Çünkü bu kişi öğle namazından başka bir namaza geçti. Bu kişinin ikindi namazında geçerli olmaz çünkü bu namazından başından başlamadı. Bunun için bu kişinin her iki namazı da kaza etmesi gerekir.

Yahut mutlak (nafile) bir namazdan muayyen olan(ayrı bir şekilde niyet edilmesi/kılınması gereken farz, vacip-sünnet) bir namaza geçmek doğru değildir. Bu iki durumda niyetin değiştirilmesi sahih değildir.

Örneğin: Mutlak (nafile) bir namazdan muayyen (farz) namaza geçen kişi. Örneği: kişi nafile bir namaz kılmaya başladı daha sonra müretteb bir nafile namaza geçti. Yani kişi mutlak bir nafileye niyet ederek namaza başladı daha sonra örneğin: öğle namazının sünnetine geçti. Bu kişinin öğle namazının sünnetine geçmesi caiz olmaz. Çünkü bu kişi namazın başında bu namaza niyet ederek başlamadı.

Caiz olan ise muayyen (ayrı bir şekilde niyet edilmesi/kılınması gereken farz, vacip-sünnet) bir namaza niyet ettikten sonra mutlak(nafile)bir namaza niyet etmesi sahih olur. Bunda bir sakınca yoktur.

Bir kişi mutlak (nafile) namaz kılmaya başladı daha sonra namaz esnasında müretteb bir sünnete geçmeye niyet eti. Örneğin: nafile bir namaz kılmaya başlayan bir kimse öğle namazının sünnetine geçmeye niyet etmesi sahih olmaz.

Örneğin: Kişi muayyen bir müretteb örneğin akşam namazının sünnetinden nafile mutlak bir namaza geçemeye karar verdi. Bu kişinin mutlak olarak nafile bir namaza geçmesi sahihtir, namazı bozulmaz. Çünkü muayyen bir namaz niyeti mutlak olan namaz niyetinin de kapsar. Dolayısıyla kişi muayyen olan namazı terk ederse geriye mutlak olan nafile namaz kalır. Ancak bu mutlak olarak kılmış olduğu namaz muayyen namaz yerine geçmez.
(MERAK ETTİKLREMİZ İKTİBAS)
 
Üst Ana Sayfa Alt