Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Nemmam, Kattat, Gıybet

Sena Haydali Çevrimdışı

Sena Haydali

اللهم إني أسألك حسن الخاتمة.
Frm. Yöneticisi
Size tanıdığınız veya tanımadığınız bir müslüman aleyhinde bir haber taşıyan, onu yermek, üzmek, incitmek için iş çeviren -koğucu-nemmam-kattat- olduysa bundan tevbe ettiniz mi? Allahtan korktunuz mu? O kişiyi de Allah ile korkuttunuz mu ?

Böyle söylüyor Allah Rasulu aleyhissalatuvesselam ; nasıl ki elektrik işi yapana elektrik ustası deniliyorsa, okula gidip çocuklara birşey öğretene öğretmen deniliyorsa, bir başkası hakkında konuşan kişiye de böyle hitap edilir;

Nemmam : Kendi bir müslümanın bir şeyini gözleri ile görüp konuşuyorsa bu eza veren kişiye nemmam denir. Çünkü Allah Rasulu aleyhissalatuvesselam kişiyi kendisini ilgilendirmeyen işlere karışmasını yasaklamıştır. Bir başka müslümanın bir şeyini gördüğünde hoşlanmıyorsa gözlerini çevirir görmez, onu örter ve gizler. Böyle yapmayana ise nemmam denir.

Kattat : Başkasından duyup o duyduğunu anlatıyorsa buna da kattat denir. Çünkü müslümana eza verecek herşey yasaklanmıştır, bu laf taşıyarak veya uydurarak da olsa veya zanda bulunarak da olsa böyledir. Bana falanca dedi ben masumum demek onu masum etmez. Kişiye her duyduğunu anlatması yalan olarak yeter. Başkalarından duydukları lafları insanlara aktaran bu pis kişiye de kattat denir.

Gıybet : Gıybetin tanımını da Rasulullah sallallahu aleyhi vessellem şöyle yapmıştır; Eğer söylenilen şey onda varsa -bu haklı gerekçeniz asla olamaz çünkü Rasulullah sallallahu aleyhi vessellem yine de yasaklıyor- onun gıybetini etmiş oldunuz şayet yok ise ona iftira ettiğinizi hatırladınız mı ? Yani şöyle diyemez kimse " yalan mı söylüyorum falanca kişi şöyle yapıyor işte bak " bunu diyemez. Bunu demenin adı zaten gıybet.

İftira ise o kişide olmayan şeyi iddaa etmektir.

Bu konuda Rabbimiz de şöyle buyurmaktadır;

İnsanları arkalarından çekiştirip ayıplayanların, aşağılayanların, gizli ve açık hallerini dillerine dolayanların, kaş-göz hareketleriyle alay edenlerin vay haline! | hümeze suresi 1​

Başkasını çekiştirene, söz taşıyana, ayıplayan ve kınayana (uyma) | kalem suresi 11​

Ey inananlar! Zannın çoğundan sakının, zira zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin suçunu araştırmayın; kimse kimseyi çekiştirmesin; hangi biriniz ölü kardeşinin etini yemekten hoşlanır? Ondan tiksinirsiniz; Allah'tan sakının, şüphesiz Allah tevbeleri daima kabul edendir, acıyandır. | hucurat suresi 12​


➖Gazali'ye göre bu gıybetçilerin tanımı ;

işleyicisi ya da söyleyicisinin başkalarınca bilinmesini istemediği bir şeyi, bu şey illa ki suç ve günah olmak zorunda değildir, iyi bir iş ya da söz olsa bile, o konu ile ilgilenebilecek bir başkasına taşımayı da koğuculuk kapsamında görmüştür.

➖Ve koğuculuğa teşvik eden şey olarak da üç ayrı etki zikretmiştir:

▪️ya sözü taşınmış olana kötülük yapılmak istenmekte
▪️ya söz götürülen kimseye yaranmak amaçlanmakta
▪️ya da konuşan boş şeyler konuşmak gibi bir alışkanlıktan kurtulamamaktadır.

❗️Unutmayalımki kabir azabına uğrayan iki kişiden biri gıybetçidir diğeride bevlinden (idrar) kaçınmayışıdır.

Ancak, söz taşımanın, laf götürüp getirmenin koğuculuk sayılamayacak, kınanamayacak bir türü daha vardır ki, o da, Rasulullahın aleyhissalatuvesselam övdüğü ve hadislerde belirttiği;

İnsanların arasını düzelten ve bunun için hayır maksadıyla söz ulaştıran veya hayır kastıyla kinayeli veya yalan söyleyen kimse, hatta bu kimse yalancı değildir. Müslümanların arasını düzeltmek için veya karı koca arasını düzeltmek için söylenecek her hayır kastı ile birleştirici, yapıcı olan eza vermeyen, incitmeyen, insanları bu kimseler hakkında kötü konuşturmayacak şey koğuculuk değildir, yalan değildir. Yani birisinin arkasından bir şey dersiniz ve bu söylediğiniz şeyden dolayı hiç kimse arkasından konuştuğunuz kimse için kötü bir düşünceye kapılmayacaksa bu iyiliktir. Yalan da olsa sizi bu din yalancı saymamaktadır. Bu aksine umulur ki Allah ecir verir.

Aksi takdirde olursa şayet Rasulullah aleyhissalatuvesselam bunlar için; koğucular cennete giremez demektedir.

İşte taban tabana zıt bir davranış olan iki söz var ki biri yerilmekte diğeri ise övülmektedir.

▪️Ali ra der ki; Çirkin laf edenle onu yayan, günah işlemekte eşittir.

Tevbe edip, bildiğimiz günahlardan dolayı müslümanlarla halalleşirsek bunu dünyada çözmüş oluruz, bir daha dilimize ve kulağımıza da sahip çıkarsak kurtuluruz. Ebedi hayata intikal ettiğimiz zaman orada işimiz zaten zor ve meşakkatli olacağa benziyor böyle çirkin sebeblerden dolayı karşılaşıp müslümanların birbirlerinin boyunlarına yapışması dünyadaki en büyük hatalarımızdan olacaktır.

⚠️Bunu bütünüyle terk etmenin kısa bir yolu var;

Prensip edinip size bir kimse tanıdığınız veya tanımadığınız bir kimse hakkında laf getirdiğinde " kardeşinin etini yediğin için tiksinmedin mi ? " diye sorarsanız tam bir muvahhid/muvahhideye yakışan cevap ile onu akıllandırmış olursunuz. Böylelikle belki onun da anında tevbe etmesine vesile olup ikiniz birden kurtulabilirsiniz. Yok eğer hala doğru söylediğini veya yaptığını savunup ısrar ediyorsa "zaten sana iftira ediyorsun demiyorum gıybet etmek eğer bu söylediğin onda varsa gerçekten ozaman gıybet oluyor, beni ne ilgilendirir, ben kabirin sıkmasından ve en çok Allahtan korkuyorum
sen de Allahtan kork" dersek bundan korkmayacak bir müslüman olmasa gerek..

Allah mü'min kadınları ve mü'min erkekleri bağışlasın, pişmanlıkla ihlaslı bir tevbe ve hakkıyla Allahtan korkmayı nasib etsin, kabrin azabından cehennemin narından korusun.

Allahumme amin.
 
Üst Ana Sayfa Alt