Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Nifas Ne Zaman Baslar?

U Çevrimdışı

Ummu-Gulsum

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Esselamu aleykum,
Dogumun habercisi/belirtisi olan dogumdan bir yada iki gun once gelmeye baslayan yada dogumdan hemen once gelen nişan nifasi baslatir mi?
Yoksa bebek dogduktan sonra mi kadin namazdan kesilip nifasa girer?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Aleykum selam we rahmetullah;

Nifas, doğumla veya doğumdan sonra gelen kanla başlar.

Türkçede lohusahk olarak geçen nifas, fakîhlere göre, doğumdan sonra gelen kandır. Lugatçılara göre nifas, "doğum yapmak"tır.
Doğum yapan kadına nufesâ denilir, çoğulu "nifâs" şeklindedir. Hayızlı olan kadına haram olan şeyler lohusa olan kadınlarada haramdır. Yani namaz, kılamaz, oruç tutamaz, Kur'an-ı Kerim'e el süremez ve okuyamaz, Kabe'yi tavaf edemez, Mescid'e giremez vs...

Ummu Seleme (r.anhâ) şöyle demiştir:
"Rasulullah (sallellahu aleyhi vesellem) zamanında lohusa olan bir kadın, doğumdan sonra kırk gün veya kırk gece oturur (namazı, orucu terk eder)di." Biz (yüzdeki çığıttan dolayı) yüzlerimize vers (zağferan) sürerdik.
(Ebu Davud, Abdest, Bab 119, Hadis no: 311; Tirmizi, tahâre 105; İbn Mâce, tahâre 128; Ahmed b. Hanbel VI, 300, 303, 304, 310)
Vers: Yemen'de biter, kadınların hamilelikten dolayı yüzlerinde çıkan ve halk arasında "çiğit" denilen benekler üzerine sürdükleri sarı renkte bir bitkidir.

Nifas kanı:
Doğumla ilgili olan kandır. Kadının lohusa olduğu muddet içerisinde gördüğü kandır: Görülmeyebilir de. Görüldüğü takdirde Hanefîlere göre 40, Şafiîlere göre 60 gün devam edebilir. Bu haldeki bir kadının durumu, hayız olan kadının durumundan farksızdır.
Lohusalığın (nifas) azamî muddetinin 40 gün olduğu anlaşılmaktadır. Ulemânın ekserisinin görüşü bu merkezdedir. Ömer b. Hattâb Osman, Ali, îbn Abbâs, Enes, b. Mâlik, Âişe, Ummu Seleme, Sufyân-es-Sevrî, Ebû Hanife ile ashabı, Ahmed ve İshak b. Râhûye bu görüştedirler.

Şâbî, Atâ ve Şafiî'ye göre lahusalığın ekser müddetli iki aydır. İmam Mâlik'in görüşü de bu merkezde iken sonra bundan dönmüş ve lohusalığın âzâmî muddeti için bir sınır tayin etmemiştir. Mâlik'in ashabı ise İmam Mâlik'in ilk görüşünü benimsemişlerdir. Hasan el-Basri'ye göre elli gündür.

Doğumdan sonraki kan gelmezse kadın hiç lohusa olmamış sayılır. Kan gelir de kırk günden önce kesilirse, lohusalık muddeti kanın kesilme muddetidir. Kan kırk günden fazla devam ederse Hanefîlere göre, kırk günü nifâs, kalanı istahâzadır. Şafiîlere göre ise, iki aydan sonrası istihâzadır.

Tirmizî (rahimehulah) bu konuda şöyle demiştir:
"Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-'in ashâbı, tâbiîn ve onlardan sonra gelenlerden olan ilim ehli, loğusa kadının, kırk gün ile namaz kılamayacağı konusunda icmâ etmişlerdir. Ancak bu süreden önce nifastan temizlendiğini görürse, yıkanır ve namaz kılmaya başlar. Bir kadın, kırk günden sonra kan görmeye devam ederse, ilim ehlinin çoğunluğu: Kırk günden sonra artık namazı bırakmaz (yani kılmamazlık etmez) demişlerdir. Bu, fakihlerin büyük çoğunluğunun görüşüdür. Süfyân-i Sevrî, Abdullah b. Mübârek, Şâfiî, Ahmed ve İshak b. Rahâveyh bu görüştedirler. Hasen el Basrî elli güne kadar temizlenmezse namazını elli gün bile bırakabilir derken, Atâ b. ebî Rebah ve Şa’bi bu süreyi “altmış güne” çıkarmışlardır." (Sünen-i Tirmizî, Taharat, Bab 105, Hadis no: c: 1, s: 256)
 
Nazenin34 Çevrimdışı

Nazenin34

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
30unda biter 41.gun kanama olursa bu hayız mıdır? 15 gün araya temizlik süresi girmesi şart mıdır?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
30unda biter 41.gun kanama olursa bu hayız mıdır? 15 gün araya temizlik süresi girmesi şart mıdır?
Kardeşim; yeni sorularını yeni konu anlayabileceğim şekilde detaylı sorunuz. Eski cevablanmış kapanmış konulara tekrar sormayınız. Eğer konudan anlayamamışsanız alıntılayarak sorunuz.

Sorunuzu anlayabildiğim kadarıyla ;

Hanefi mezhebine göre 40 günden sonra gelen kan istihâza, Diğer görüşlere göre (50 , 60 günden sonra) istihâza, öncesi nifasdır.
 
Son düzenleme:
Üst Ana Sayfa Alt