Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Oğul Otu

Birtat Çevrimdışı

Birtat

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
Oğul Otu
Tanen, uçucuyağ, erokolin, andromedotoxin adlı glikozitler vardır.
(Melissa ,kovanotu,limon nanesi,limon tozu,Terme otu,Tatıramba ,Melissa,melisse)
Ballibabagillerden famılyasından;çok dallı,beyaz çiçekli otsu bir bitkidir.En önemli türü tıbbı melissa(Melissa officinalis)dir.İstanbul,Bursa,Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişir.Boyu 30-80 cm. kadardır.Limon kokuludur.Çok yıllık bir bitkidir.Yaprakları ince ve yumuşak tüylüdür.Çiçekleri beyazdır.Yapraklarında(feuillede melissa;tanen,reçine ve uçurucu bir yağ vardır.
FAYDALARI
Mide ve bağırsak ağrılarını keser.Kalbi kuvvetlendirir.Haazımsızlık,başağrısı ve migren,de faydalıdır.Melankoli,sar,baş dönmesi.kulak çınlaması ve sinir krizlerinde şikayetleri ortadan kaldırır.Bayılmalarda kullanılır.Mide ve bağırsak gazlarını söker.Aybaşi ağrılarını keser ve aybaşı kanamalarını düzenler.Huzursuzluk ve sıkıntılarını giderir.Hafıza zayıflığında faydalıdır.
 
I Çevrimdışı

ibn-i sina

Üye
İslam-TR Üyesi
Halk dilinde limon nanesi, melisa otu, kovan otu olarak da bilinen oğul otu, yaprakları oval, saplı ve kenarları dişlidir.

Limonu andıran, iç açıcı bir kokusu vardır. Kokulu olmayan türler, tedavi amaçlı kullanılmaz. Bitkinin Ana yurdu Akdeniz Bölgesi'dir, ancak Avrupada da, tedavi amaçlı kullanılmak üzere yetiştirilir.

Oğul Otunun İçerdiği Maddeler:


Citral içerikli uçucu yağ,

Citronellal,

Linalool,

14 mineraller,

acı madde ve tanen içerir.

Saklama Şekli


Yapraklar çiçeklenmeden önce toplanır.


Çünki, kendine özgü limon kokusunun önemli bölümünü çiçeklenmeden sonra yitirir. Gölgede kurutulur ve ince ince kıyılarak saklanır. Oğul otu yaprağının başlıca özelliği yatıştırıcı etkisidir.

Oğul Otunun Faydaları:


Oğulotu, öncelikle uykuya dalma zorluklarında, huzursuzluk ve sinirlilik hallerinde, işlevsel kalp rahatsızlıklarında kullanılabilir. Aynı doğrultuda, sinirsel kaynaklı mide ve bağırsak rahatsızlıklarında da faydalıdır.

Hazırlanışı:


Uykusuzluğa karşı hazırlanan çay, balla tatlandırılır ve yatmadan önce, sıcak içilir.


Bitki çayının, soğuk algınlığına ve gribe karşı önlem olarakta kullanılabilir. Çünki oğul otu, organizmayı dengeler ve savunma gücünü artırır.


Oğul otu ayrıca, mikrobik hastalıklara karşı da kullanılır.


2 ya da 3 çay kaşığı dolusu ince kıyılmış oğulotu, 1 bardak kaynar suyla haşlanır. 10 dakika kadar demlendikten sonra süzülür. Bitki kesinlikle kaynatılmamalıdır! İsterseniz bal ile tatlandırarak, günde 3 ya da 4 bardak çay gibi içebilirsiniz.


Şeker hastalığınız varsa, tatlandırmadan içmelisiniz.

Yan etkileri:


Oğul otunun bilinen bir yan etkisine henüz rastlanmamış.



__________________
Söz Konusu Vatansa Gerisi Teferruattır
 
Üst Ana Sayfa Alt