Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Peygamber (s.a.v.)’i Duada Aracı Kılmanın Hükmü ?

H Çevrimdışı

Hattab571

Üye
İslam-TR Üyesi
Selamun Aleykum kardeşlerim.. dün akşam bir arkadaşla otururken bir soru sordu.dediki Peygamberin yüzü suyu hürmetine sözü şirk midir. bende evet dedim. oda Abdullah Azzam öyle demiyor dedi. bunun üzerine Abdullah Azzamın tevbe suresi tefsiri kitabını getirdi. ve onun bu konudaki yazısını okuduk.. ama tatmin edici değildi. yinede Adam Alim bir insan onun için hiçbirşey demedik.. Abdullah azzamın bu yazısını buraya yazıyorum. okuyun ve bu konudaki görüşlerinizi söyleyin inşaALLAH... birde yazının sonunda muska meselesi var.. uzatmadan yazıyı paylaşıyorum... CEvaplarınızı bekliyorum.. Selam ve dua ile...

Peygamber (s.a.v.)’i, Dualarda Aracı Kılmanın Hükmü
Bu hususta uyanık olun. Birçok genç meseleyi bilmiyor. Peygamber (s.a.v.)’i Allah’a duada aracı yapmanın ne demek olduğunu idrak edemiyorlar. Onlara, Peygamber (s.a.v.)’in vesile edilmesini söylediğinde, “Vesile edinmek nedir?” diye soruyorlar. Peygamber (s.a.v.)’i vesile etmenin ne demek olduğunu izah etmek gerekiyor. Onu vesile etmek; “Ey Allah’ım! Sen beni Rasulullah (s.a.v.)’in yüzü suyu hürmetine affet, onun vasıtasıyla bana merhamet eyle.”şeklinde dualardır. Bu tür dualar kişiyi müşrik yapmaz. Çünkü yüce Mevla ‘nın katında Rasulullah (s.a.v.)’in özel bir mevkiinin bulunduğunu kim inkâr edebilir? Zaten Peygamber’i aracı kılmak şirk değildir. Buna mukabil onun bizzat kabrinden yardım dilemek şirktir. Yine bizzat Peygamber (s.a.v.)’den yardım dileyerek, “Ey Muhammed! Yardım et bana.” Veya “Ey Muhammed, sen çocuğuma şifa ver.” yahut “Ey Allah’ın Rasulu, imdadıma koş (meded ya Rasulullah!)” ifadeleri şirktir. Allah bizleri affetsin.
Bir defasında meşhur âlimlerden biriyle tartışmaya gidiyordum. Orada bulunanlar, “Sen ‘Peygamber (s.a.v.)’in yüzü suyu hürmetine diyerek duada bulunmak, yani tevessül şirk değildir.’ Diyormuşsun, öyle mi?” dediler. Ben de, “Buna şirktir diyen hiçbir müslüman var mıdır?” dedim. Onlar da “Evet” dediler. “Şimdi kendisine gideceğimiz âlim mi şirk diyor?” dedim. Yine “Evet” dediler. Ben de onlara şöyle dedim:
“Bundan Allah’a sığınırım, bundan Allah’a sığınırım, bundan Allah’a sığınırım. Efendiler! Ne oluyor size, kendi kafanızdan şirkler çıkartıyorsunuz. Bu tür şirkleri nereden getiriyorsunuz?”
Hâsılı hocaefendiye gittik. Meseleyi ona sorduk. O da “Hayır, bu şirk değildir.” Dedi. Ben de benimle giden o insanlara yöneldim ve şöyle dedim: “Ey müslümanlar! Ahmed b. Hanbel, Rasulullah (s.a.v.)’i vesile yaparak dua etmeyi mübah görüyor. Bunu biliyor musunuz?”
Hülasa şirke düşmek; sözden söze, davranıştan davranışa göre farklı olduğu gibi kişiden kişiye göre de değişebilir. Bu nedenledir ki tevhid (akaid) ile ilgili kitapları okuduğunuz zaman, çölde yaşayan bir kimsenin hükmüyle şehirde yaşayan bir insanın hükmü arasında fark olduğunu görürsünüz. Âlimlerin yaşadığı bir şehirde bulunan kişiyle, âlimlerin olmadığı bir bölgede yaşayan insanın hükmü farklıdır. Hatta önce verilen bir fetva ile daha sonraki dönemlerde verilen fetvalar birbirinden farklı olabilir. Bu hususta çok dikkatli olmalısınız.
Bir defasında Konar cephesine gençler göndermiştik. Onlardan biri maşaAllah çok gayretli ve heyecanlı biriydi. Bir günde İslam devleti kurmak isteyen bir tipti. Cephede iki Afgan’ın boynunda muska olduğunu görünce birine, “Bu muskayı çıkar.” der. O da “Hayır, çıkartmam.” der. Afganlar böyle bir muska için bin rupi ödüyorlar. Afgan, “Ben bunu çıkartmam, bunu âlim birinden satın aldım.” der. Bunun üzerine genç, “Çıkart onu.” diye üsteler. Afgan da “Hayır” cevabını verir. Bunun üzerine aralarında tartışma büyür. Onların emiri olan Arap genci, adamın üzerine hücum eder. Onu yakalar, sonra da birlikleri çekip geri gelir.
“Niçin bu birlikleri çekip geri geldin?” dedim. “Onlar kâfir!” dedi. Ben de o gençlere şöyle dedim: “Yani onlar şimdi komünistler gibi kanları helal olan kâfirler mi? Gorbaçov’un benzeri mi?” Bakınız cehalet neler yaptırıyor!
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Yüzü suyu hürmetine diyerek dua etmek câiz olmamakla beraber, muminler bu tür ifadelerle duada bulunmamalıdır. Buna rağmen böyle dua edene şirk işledin deyip kestirip atarak muşrik kafir görmek, ifrata düşmektir.
Hatırladığm kadarıyla bu şekilde duada bulunmak Ebu Hanife (rahimehullah)'a göre de mekruhtur. Yine Hanefî alimlerden İbn Eb’il-İzz şöyle demiştir:
“Kişinin, Allah’tan başkasını duasının kabulune sebeb kılması ve onunla tevessulde bulunması caiz değildir…
O şöyle demek ister:
“Falanca senin salih kullarından olduğu için duamı kabul eyle.” Onun Allah‘ın salih kulu olmasıyla berikinin duası arasında ne ilgi, ne bağlantı olabilir? Bu, duada taşkınlık yapmaktır. Allah Teâlâ şöyle buyurur:
Rabbinize için için ve yalvararak dua edin. O, taşkınlık yapanları gerçekten sevmez. (Araf 55)
Bu ve benzeri dualar, sonradan uydurulmuştur. Böyle bir dua ne Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem)den, ne sahabeden, ne tabiînden, ne de imamların birinden aktarılmıştır. Allah hepsinden razı olsun. Bu, ancak cahillerin ve bazı tarikatçıların yazdığı tılsımlarda bulunabilir."

(Ali b. Muhammed b. Ebî’l-İzz ed-Dimaşkî, (öl. 792 h./1390 m.) Şerh’ul-Akîdet’it-Tahâviyye, Beyrut, 1408/1988, c.I, s. 295-297)


Yüzü Suyu Hürmetine Demek Caiz mi?
https://www.islam-tr.org/konu/yuzu-suyu-hurmetine-demek-caiz-mi.16637/
 
H Çevrimdışı

Hattab571

Üye
İslam-TR Üyesi
Şeyh diyor zaten meded direk peygamberden istemek şirktir. Sadece peygambere has yüzü suyu hurmeti demek şirk degildir diyor ve ahmed b. Hanbel mubah dedi diyor.. Neden?
2. Mesele peygamber muskaya şirktir diyor. Şeyh bunada kiziyor. Savaş zamaninda millet dagilmasin diyemi bu görüşü bildiriyor
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Şeyh diyor zaten meded direk peygamberden istemek şirktir. Sadece peygambere has yüzü suyu hurmeti demek şirk degildir diyor ve ahmed b. Hanbel mubah dedi diyor.. Neden?
2. Mesele peygamber muskaya şirktir diyor. Şeyh bunada kiziyor. Savaş zamaninda millet dagilmasin diyemi bu görüşü bildiriyor


Direkt peygamberden istemek, peygamberi Allah yerine koymak olduğundan şirktir. Çünkü dua ibadettir ve sadece Allaha yapılır. Alimler, Yüzü suyu hurmeti vs ifadeleriyle, peygamberin Allah katındaki hatırı manasında vesile edildiğinden câiz olmamakla beraber kat'i şirk'tir dememişlerdir. Ahmed b. Hanbel (rahimehullah)'ın mubah dediği, nerede ve ne amaçla dediğine bakılması lazım.

Muska takmak konusu da yine ihtilaflı mevzu'dandır. İçeriğinde ayet ve sahih hadisler olan muskaya cevaz verenler vardır. Bundan dolayı kat'i şirk hükmü olmayan bir mesele için, kat'i farz-ı ayn olan cihaddan kaçmayın, terk etmeyin, fitne çıkarmayın anlamında söylüyor.
 
Üst Ana Sayfa Alt