Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Peygambere Yöneltilen Her Emir, Bütün Ümmet İçin Geçerli midir?

S Çevrimdışı

Seyyid Talha bin Asım

Sen neden korkuyorsun ölmek varken kaderde?!.
Banned
Zira Kur'an-ı Kerim'de Allah'ın, Peygamberine yönelttiği her emir, -ister fert ister cemaat halinde olsun- bütün ümmet içinde geçerlidir.
Mâhir b. Yâsîn el-Fahl

Cümle içeriği doğru mudur? Açıklar mısınız?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Zira Kur'an-ı Kerim'de Allah'ın, Peygamberine yönelttiği her emir, -ister fert ister cemaat halinde olsun- bütün ümmet içinde geçerlidir.
Mâhir b. Yâsîn el-Fahl
Cümle içeriği doğru mudur? Açıklar mısınız?


"Sonra (Ey Muhammed) seni din hususunda apaçık bir şeriat sahibi kıldık. Sen ona uy, bilmeyenlerin hevâ ve heveslerine uyma" (Câsiye 18)
Genel anlamda doğru bir ifâde olmakla beraber, bazı meselerden dolayı (bilhassa teheccud namazı Mâliki mezhebince paygambere farz, ummetine sunnet haricinde) ihtilaflı veya hatalı görülebilir. Bu da mezheblere göre bazı sunnetlerin farz veya farzların sunnet kabul edilmesinden kaynaklanmaktadır.

Teheccud adı verilen bu gece namazı yükümlülüğü Peygamber'e mahsus olup ummetinin de geceleyin kalkıp bu namazı nafile olarak kılmaları sünnet kabul edilmiştir. (İbn Âşûr, ilgili ayetin tefsiri)

Ummeti hakkında teheccudun nâfile hükmünde olduğu âlimlerin büyük çoğunluğunca kabul edilmekle birlikte Rasûl-u Ekram hakkında farz olduğu görüşü yanında nafile olduğunu söyleyen alimler de vardır:
Âişe ve Abdullah b. Abbas’tan gelen rivayetlere göre teheccud namazı Muzzemmil sûresinin ilk âyetleriyle farz kılınmış, ancak Peygamber gibi geceleri ayakları şişinceye kadar namaz kılmaya başlayan müslümanlara bu ibadet ağır gelince aynı sûrenin yaklaşık bir yıl sonra nâzil olan son âyetiyle bu hüküm kaldırılmış ve teheccudun nâfile bir ibadet olduğu bildirilmiştir. (Muslim, Salâtu’l-musâfirîn, 139; Ebû Dâvûd, Teŧavvu, 17, 27)

Hanefîler’in büyük bir kısmına, İmam Şâfiî ve Şâfiî âlimlerinin çoğunluğu ile Hanbelîler’e göre teheccud başlangıçta Rasûlullah’a farz iken ardından nâfileye dönüşmüştür. Bu görüşü savunanlardan bazıları, teheccudun beş vakit namaz emredilinceye kadar hem Peygamber’e hem ummetine farz olduğu, beş vakit namazın farz kılınmasıyla birlikte nâfileye dönüştüğü kanaatindedir.
Beş vakit namazın farz kılındığı ve Muzzemmil sûresinin ilk âyetlerini neshettiği kabul edilen İsrâ sûresinin 79. âyetinde teheccud için kullanılan nâfile kelimesi de“farz olmayan namaz” anlamındadır.
Ancak bu görüş sahibleri, bir ibadetin nâfile olmasının Rasûl-u Ekram açısından taşıdığı anlamın farklı sayıldığına işaret eder. Çünkü müslümanlar için nâfileler günahlara kefaret veya farz namazlardaki eksiklikleri telâfi amacıyla teşrî‘ kılınmışken, Rasûlullah’ın işlediği ve işleyebileceği bütün hatalar bağışlandığından (Feth 2) namazlarında telâfiyi gerektirecek bir eksiklik söz konusu değildir.
Dolayısıyla farzlar dışında kıldığı namazlar sevabını arttırmaya ve derecelerini yükseltmeye yöneliktir.
Tâbiîn âlimlerinden Mucâhid b. Cebr ve Katâde’nin de benimsediği bu yaklaşımı, bütün günahlarının bağışlandığını ifade eden âyetlere rağmen Peygamber’in tövbe istiğfarda bulunduğu gerekçesiyle Taberî eleştirmiştir. (Câmiu’l-beyân, XV, 143)

Usulculerin ağırlıkta bulunduğu bazı Hanefî fakihleri, Mâlikîler’in çoğunluğu, Şâfiî mezhebine mensub bazı fakihler ise teheccudun Rasûl-u Ekram’e farz kılındığı görüşündedir.

Taberî de İbn Abbas’a nisbet ettiği bu görüşü benimser. (Câmiu’l-beyân, XV, 142-143; İbn Abbas’ın görüşü hakkında ayrıca bk. Ahmed b. Hüseyin el-Beyhakī, VII, 39)

Bu fikri savunanlar İsrâ sûresinin söz konusu âyetini, “Gecenin bir kısmında uyan ve sana mahsus olmak üzere diğer farz namazlarına ilâveten bir de gece namazı kıl!” şeklinde anlarlar. Yani âyetteki nâfile kelimesi bu namazın diğer müslümanlara farz kılınanlara ilâveten Peygamber’e farz kılındığına işaret etmektedir.

Onların bir diğer delili Âişe’den rivayet edilen, Size nâfile olan üç şey bana farzdır: Vitir, misvak ve gece namazı hadisinde Rasûlullah’ın bunu bizzat ifade etmiş olmasıdır. (Taberânî, III, 315; Ahmed b. Huseyin el-Beyhakī, VII, 39)
Bu görüş sahiblerine göre teheccudun farz kılınması Peygamber’e özgü hükümlerdendir.

Teheccudun Rasûl-u Ekram açısından farz veya nâfile diye nitelenmesinin sonucu hakkında İbnu’l-Humâm şöyle bir açıklama yapar:
Bu namazın Peygamber’e farz kılınması, ummetine mendub (muekked sünnet), onun için nâfile sayılması ummetine sünnet (mustehab) olduğu anlamına gelir. (Fetĥu’l-ķadîr, I, 391)

Öte yandan Hasan-ı Basrî ve İbn Sîrîn gibi tâbiîn âlimlerine göre; ummet açısından da teheccud namazı farzdır ve az da olsa kılınması gerekir; ancak bu gruptaki âlimler arasında vitir namazının kılınmasıyla bu emrin yerine getirilmiş olacağı kanaatini taşıyanlar vardır. (İbn Cuzey Ebu’l-Kasım Muhammed b. Ahmed b. Muhammed el-Kelbî el-Gırnâtî , el-Ķavânînu’l-fıķhiyye fî telħîśi meźhebi’l-Mâlikiyye ve’t-tenbîh alâ meźhebi’ş-Şâfiiyye ve’l-Hanefiyye ve’l-Hanbeliyye, IV, 300)


İlgili Konu:


Peygamberimize Gece - Teheccud Namazı Farz mıdır?

Çözüldü - Peygamberimize Gece - Teheccud Namazı Farz mıdır?
 
Son düzenleme:
Üst Ana Sayfa Alt