Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Ramadan'da Gökyüzünde Beklenen Alametlerle İlgili Rivayetlerin Sıhhati Nasıldır?

Nazenin34 Çevrimdışı

Nazenin34

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Selamunaleykum sitede baktım ama göremedim. Paylaşacağım yazının açıklamasını istiyorum insaAllah. Allah razı olsun


RAMAZAN'DA GÖKYÜZÜNDE BEKLENEN ALAMETLER

HADİS: "Rasulullah (sav) şöyle buyurdu:Ramazan ayının 15’inde Cuma günü kuşluk vaktinde bir sayha (gökten bir ses) olur. Bu olay Ramazan’ın ilk gününün cumaya denk geldiği ayda olur. Uyuyanı uyandıran bir hidde (çöküş,yıkılış) olur. Cuma gününün gecesinde esir kadınlar odalarından çıkar, hür olurlar. O sene depremler ve nezlenin çok olduğu bir senedir. Ramazan ayı o senenin Cuma gecesine denk geldiğinde, sizler Ramazan’ın 15’inde Cuma günü sabah namazını kıldığınızda evinize girin, pencerelerinizi kapatın, bedeninizi koruyun, kulaklarınızı kapayın, Sayha (gökten gelen sesi) duyduğunuzda Allah’a secde edin ve şöyle deyin: Subhanel Kuddüs, Subhanel Kuddüs, Rabunal Kuddüs (Ey Rabbimiz Sen Kusursuzsun , Sen Yücesin). Kim böyle yaparsa kurtulur, kim yapmazsa helak olur." (Nuaym bin Hammad, Fiten, s.151)

HADİS: "Rasulullah (sav) şöyle buyurdu: Ramazan ayında bir ses olur. Dediler ki Ya Rasulallah! Başında mı ,ortasında mı, sonunda mı olur? Buyurdu ki: Ayın ortasında olur. Ramazan’ın 15’i Cuma günü gece yarısında bu ses olur. Yetmiş bin kişi (yani,birçok kişi) bayılır (şoka girer), bir çok bakirenin bakireliği gider, bir çok kişi kör olur. Dediler ki, Ya Rasulallah! Bundan kim kurtulur? Buyurdu ki: Evinde kalan, secde yaparak Allah’a sığınan ve O’nun büyüklüğünü söyleyen kurtulur. Bu sesi diğer bir ses takip eder. İlk ses Cebrail’in sesi, ikinci ses ise şeytanların sesidir. Ramazan’da ses, Şevval’de kargaşa, Zilkade’de kabileler ayrışır, Zilhicce’de hacılara saldırı olur. Muharrem ayının başında belalar olur sonunda da ümmetimin Mehdi ile Fereci (kurtuluşu) olur." (Taberani,Mucemül Kebir, 18. Cild,s.332)

HADİS: "Mehdi'nin çıkışından önce doğudan bir kuyruklu yıldız doğar. Işığı yeryüzündeki insanları aynı dolunayın aydınlatması gibi aydınlatır. Kıvrılıp iki tarafı birleşecek şekilde sanki de tekrar geri döner." (Mucemu’l Ehadis-i İmam Mehdi, cild:1, s.272)

AÇIKLAMA
Yukarıdaki ilk iki hadis-i şeriflerde Peygamber Efendimiz (sav) ilk gününün ve 15 gününün cuma gününe denk geleceği bir Ramazan ayından bahsediyor. Bu Ramazan ayında bazı alametler olacağı ve bunların da Hz Mehdi'nin çıkış alametlerinden olduğunu anlıyoruz.
Bu seneki Ramazan ayı 24 Nisan'da başlayacak. Çok enteresan bir şekilde 24 Nisan Ramazan'ın ilk günü cuma gününe denk geliyor ve Ramazan'ın 15 günü yine 8 Mayıs cuma gününe denk geliyor. Hadiste gökten gelecek bir sesten bahsediyor. Bu ses gökyüzünde oluşacak bir alamet olabilir veya uydudan, televizyon ve internet aracılığıyla söylenecek dünya çapında büyük bir olay olabilir tam olarak mahiyetini Allah bilir.
3. hadiste Hz Mehdi'nin çıkışından önce görülecek olan bir kuyruklu yıldızdan bahsediliyor. Bu kuyruklu yıldızın parlaklığı , dünyadan görülecek olması ve yörüngesinde tekrar geri dönmesi Gökbilimcilerin gözlemlediği Nisan ayının ortalarında görülecek olan ATLAS KUYRUKLUYILDIZA tamamen benzemektedir.
Yine geçen hafta NASA'nın bildirdiği göre, Nisan ayının ortalarında 4 km. büyüklüğünde dev bir meteor dünyaya yaklaşmakta. Ayrıca çarpma ihtimalinin olduğu da belirtildi.

Peygamberimiz (sav)'in bahsettiği hadislerdeki alametlerin ne olduğunu tahakkuk ettiği zaman net anlamış olacağız. Bütün bu harika olayların günümüzde görülmesi Ahirzamanın yaşanmakta olduğumu bizlere göstermektedir. Dünyamızın içerisinden geçtiği zorlu süreçlerden sonra karanlığı delen aydınlık bir dönemi göreceğimizi Allah'ın bizlere Kur'an'da vaadettiklerinden anlıyoruz.

Andolsun gökyüzüne ve Tarık (gece çakıp görünen)e! O, gece çakıp görünen nedir bilir misin? Karanlığı delen yıldızdır.

|▪︎Tarık suresi [1-3]
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh ;

Aktardığın ilk rivâyet aynı hadiseden bahsetmekte olup sıhhati açısından sahih olmayan, illetli hatta muhaddisler tarafından mevdu / uydurma, yalan metruk damgası yemişlerdir. Zaten senedinde bulunan İbn Lehia, metruku’l-hadis olarak bilinmektedir.

ikinci rivâyet hakkında Nuraddin el Haysemi "bu hadisin çok zayıf olduğunu, senedinde bulunana Abdulvahhab b. Dahhak’ın metruku’l-Hadis olduğunu" bildirmiştir. (Nuraddin el Haysemi, Mecmau’z Zevaid, C. 7 sf: 310, Hadis no: 12373)

Nuaym b. Hammad’a (ö. 228, rahimehullah) ait Kitabu’l-Fiten’deki (c.1, sf: 228, Mektebetu’t Tevhid, Kahire, Yayın tarihi: 1412) rivâyetin aslı şöyledir:

حدثنا أبو عمر، عن ابن لهيعة، قال: حدثني عبد الوهاب بن حسين، عن محمد بن ثابت البناني، عن أبيه، عن الحارث الهمداني، عن ابن مسعود، رضي الله عنه، عن النبي صلى الله عليه وسلم قال: «إذا كانت صيحة في رمضان فإنه يكون معمعة في شوال، وتمييز القبائل في ذي القعدة، وتسفك الدماء في ذي الحجة والمحرم، وما المحرم» ، يقولها ثلاثا، «هيهات هيهات، يقتل الناس فيها هرجا هرجا» قال: قلنا: وما الصيحة يا رسول الله؟ قال: ” هدة في النصف من رمضان ليلة جمعة، فتكون هدة توقظ النائم، وتقعد القائم، وتخرج العواتق من خدورهن، في ليلة جمعة، في سنة كثيرة الزلازل، فإذا صليتم الفجر من يوم الجمعة فادخلوا بيوتكم، واغلقوا أبوابكم، وسدوا كواكم، ودثروا أنفسكم، وسدوا آذانكم، فإذا حسستم بالصيحة فخروا لله سجدا، وقولوا: سبحان القدوس، سبحان القدوس، ربنا القدوس، فإن من فعل ذلك نجا، ومن لم يفعل ذلك هلك”
Rivayetin râvileri hakkında bilgiler:
1- Abdullah b. Lehia zayıflığıyla meşhur bir ravidir.
2- Abdulvehhab b. Huseyin meçhul bir kişidir.
3- Muhammed b. Sabit b. Eslem el-Bunani zayıf bir ravidir. (Tarihu’l Kebir, Buhari, c. 1, sf: 50, tercüme no: 103; Tehzibu’l Kemal, c. 24, sf: 547, tercüme no: 5100)
4- el-Haris b. Abdillah el-A’ver el-Hemdani çok zayıf bir ravidir. (Tehzibu’l Kemal, c. 5, sf: 244, tercüme no: 1025)
5- Bu kitabın yazarı Nuaym b. Hammad hakkında İbn Hacer el-Askalani Takribu’t-Tehzib’de (no: 7166) ”
صدوق، يخطئ كثيرا "doğru sözlüdür ancak rivayetlerinde çok hata eden birisidir" demektedir.
6- Müellif Nuaym b. Hammad’ın bu rivayetteki hocası Ebu Ömer (ki bazı isnadlarda Ebu Amr olarak geçmekte) Basra’lı bir ravidir. Nitekim müellif (rivayet no: 1252’de) ondan Basra halkından bizim bir arkadaşımız (tanıdığımız) şeklinde bahsetmekte, ancak rivayetlerinde onun sağlam, rivayetlerine güvenilir bir kişi midir? Yoksa değil midir? hususunda bilgi vermemektedir. Bazı muasır çalışmalarda (el-Mustedrak tahkik ve taliki, Daru’t-Tesil baskısı, c. 8, sf 319) bu ravinin Eşhel b. Hatim el-Basri olduğu tesbiti yapılmış ancak bunu doğrulayacak bir bilgiye henüz ulaşılamamıştır.

Bu rivayetin isnadı sekiz kişiden oluşmaktadır ve isnadda bulunan Sabit b. Eslem el-Bunani ve Sahabi olan Abdullah b. Mesud’un (radıyallahu anh) dışındaki râvilerin hepsi sorunlu râvilerdir. Hakim en-Nisaburi’nin el-Mustedrak’inde (no: 8815, Daru’t-Tesil baskısı) aynı isnad üzerinden gelen başka bir rivayet için Hafız ez-Zehebi “mevdudur (uydurmadır)” hükmünü vermiştir.

İmam Suyuti (rahimehullah) bu rivayet ile aşağıdaki Tabarani’nin rivayetini ve bu minvaldeki bütün rivayetleri el-Leali’l-Mesnua’ isimli kitabında teker teker zikrettikten sonra şöyle diyor: “-bu rivayetler- Sahih değildir, çünkü senetlerindeki ravilerden AbdulVehhab metruktur, İsmail zayıftır, Abade, Feyruz’u görmemiştir, Feyruz de Rasulullah’ı (Sallallahu aleyhi ve sellem) görmemiştir.” diyerek mâlûl bir rivâyet olduğunu bildirmiştir. (Suyuti, el-Leali’l-Mesnua’, Daru’l Kutubi’l İlmiyye, c. 2, sf: 321- 23, 387 - 388)

İbnu'l-Cevzî; el-Meduât, C.3, sf: 191, Hadis no: 1687
adlı esirinde bunun uydurma olduğunu söylemiş,
İbnu'l-Kayyim de buna el-Menâr el-Munîf adlı kitabında uydurma demiştir.
Bunu Nuaym İbn Hammad "Kitabu'l-Fiten, c.1, sf: 225; Hadis No: 230, 638 ve "Ahbaru Isbehan" adlı kitablarında nakletmiştir.
el-Hâkim de bunun metnini ğârîb olduğunu söylemiştir.
ez-Zehebî ise bunun metruk olduğunu söylemiştir.


Aliyyu'l-el-Karî, el-Esrar el-Merfua, sf: 450'de
Uydurma aslı Ebu Hurayra'ya

وذكره العلامة ابن القيم رحمه الله في " المنار المنيف " (ص/98) في أحاديث لا تصح في التواريخ المستقبلية ، قال : " كحديث : يكون في رمضان هدة توقظ النائم ، وتقعد القائم ، وتخرج العواتق من خدورها ، وفي شوال مهمهة ، وفي ذي القعدة تميز القبائل بعضها من بعض ، وفي ذي الحجة تراق الدماء ، وحديث : يكون صوت في رمضان إذا كانت ليلة النصف منه ليلة جمعة ، يصعق له سبعون ألفا ، ويصم سبعون ألفا " انتهى

ve İbn Mes'ud :
عن ابن مسعود قال : قال رسول الله صلى الله عليه وسلم
إذا كان صيحة في رمضان ، فإنه يكون معمعة في شوال ، وتميز القبائل في ذي القعدة ، وتسفك الدماء في ذي الحجة والمحرم ، وما المحرم ؟ يقولها ثلاث مرات ، هيهات هيهات ، يقتل الناس فيه هرجا هرجا ، قلنا : وما الصيحة يا رسول الله ؟ قال : هذه في النصف من رمضان ليلة الجمعة ، فتكون هدَّة توقظ النائم ، وتقعد القائم ، وتخرج العواتق من خدورهن في ليلة جمعة ، في سنة كثيرة الزلازل والبرد ، فإذا وافق شهر رمضان في تلك السنة ليلة الجمعة ، فإذا صليتم الفجر من يوم الجمعة في النصف من رمضان فادخلوا بيوتكم ، وأغلقوا
أبوابكم ، سدوا كواكم ، ودثروا أنفسكم ، وسدوا آذانكم ، فإذا أحسستم بالصحيحة فخروا لله سجدا ، وقولوا : سبحان القدوس ، سبحان القدوس ، ربنا القدوس ، فإنه من فعل ذلك نجا ومن لم يفعل هلك


nisbet edilen uydurma bir sözdür. et-Taberânî el-Mûcemu'l Kebîr'de tashih demeden zikreder. (Tâberâni, c. 18; Sf: no: 333, 853 ; el-Mûcem el-Evsât, sf: 163)
el-Ukaylî, eserinde bunun "uydurma" olduğunu söyler. (el-Ukaylî, ed-Duâfu'l-Kebîr, Daru’l Kutubi’l İlmiyye, c.3, sf: 52)


 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt