Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Ruh Ve Nefis Aynı Şeyler Mi, Yoksa Birbirinden Farklı Şeyler Mi?

KavlulFasl Çevrimdışı

KavlulFasl

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Ruh Ve Nefis Aynı Şeyler Mi, Yoksa Birbirinden Farklı Şeyler Mi?


Çeşitli görüşler ileri sürülmüştür.Cumhur alimlere göre ruh ve nefis aynı şeylerdir.Bazılarına göre ise birbirinden farklı şeylerdir. Allah (cc) izin verirse, bu konuyu iyice açalım. Nefis ismi, şu şeylere verilir.Nefis, ruha denir.


Cevheri der ki: "Ruh, nefistir. Arap dilinde ölen biri için "haracet nefsühû" yani canı çıktı denir. Bu manada Ebû Harraş: Nefis avurdunda iken sağ salim kurtuldu. Kılıç kını ve örtüsünden baş*kası kurtulmadı." Kılıcın kını ve örtüsü, nefis ve kandır. Arap dilinde "sâlet nefsühû" (nefsi, canı aktı) denir. Bir hadiste de "Akıcı nefsi olmayan bir hay*van, suda ölürse, suyu pis etmez." (Hadiste geçen nefis, cesettir.) Şâir de: Temimoğullannın çocuklarını gözü değen kimsenin kanına bulaştır*dıklarını hay kırıyorum." Şiirde geçen "tâmûr" lafzı kan; "nefs" lafzı ise göz manasına gelir.


Ben derim ki: Şiirde geçen "nefs" kelimesi gerçekte ruh manasınadır. "Nefis" lafzının göze izafe edilmesi manayı zenginleştirmek içindir. Çünkü nefis, gözü değen kimsenin bakışı vasıtasıyla oluşmaktadır. Kişiye değen şey ise gözü değen kimsenin nefsidir.


Ben derim ki: "Kur'an-ı Kerim'de nefs, tamamen zat manasına kullanıl*mıştır.


Mesela: "(Eve girdiğiniz zaman) nefislerinize (sizden olan ev halkına selam verin[233]O gün her nefis, kende nefsiyle mücadele ederek gelir[234] ve: "Her nefis, kazandığı ile rehin alınmıştır[235]. Bazı âyetlerde ise yalnızca ruh manasınadır.


Mesela: "Ey mutmain olan nefis (ruh)"[236]Nefislerinizi (ruhla*rınızı) çıkarın[237]Allah, nefse (ruha), hevasma uymayı yasakladı"[238] ve: "Şüp*hesiz nefis (ruh) kötülüğü emreder.[239]Ruh lafzı ise ne tek başına bedene, ne de nefisle beraber bedene isim ola*rak verilebilir. Allah'ın (cc) Rasulüne vahyettiği şeye ruh da denir.


Mesela; "Aynı şekilde, emrimizle sana ruh (Kur'ân, âyetler) vahyettik1[240] buyurul-maktadır.Diğer peygamber ve rasullere gönderilen vahye de ruh denir. Mesela-"Yüce Allah, emrinden olan ruhu (vahyi) kullarından dilediğine indirir ki buluşma gününe karşı onunla insanları uyarsın[241] ve: "Melekleri, kulların*dan dilediğine, emrinden olan ruh (vahiy) ile indirir. İnsanları, benden başka ilah yoktur, benden korkun diye uyarırım.[242] Güzel hayat bununla (vahiyle) sağlandığından dolayı, buna ruh denmiştir. Vahiy gelmeden, hayatın insana hiçbir faydası olmaz. Belki behîmî hayvanın hayatı bu durumda daha hayır*lı, neticesi daha güvenli olur.Bedene hayat vermesi, ruh diye anılmasına neden olmuştur. Tabiatta canlılığı oluşturan rüzgâra da ruh denir. Ruh kelimesinin ikinci harfi "vay" iledir. Çoğulu "ervâh"tır.


Şâir der ki: Ruhlar (rüzgârlar) vatanınızdan uzaklaşınca, ciğerlerimde soğuk akın*tıları hissederim."Ayrıca ruh, rahatlık ve istirahat lafızları da vardır. Canlılığın kaynağı olan nefse de ruh denmiştir.


Nefs lafzı ise birşeyin ya şerefinden, nefisliğin-den dolayı kullanılır, yahutta vücuda alınıp verilen teneffüs manasından do*layı kullanılır. Nefs ise uyku halinde bedenden çıkan, uyanınca bedene giren şeydir. Ölüm anında ise nefes bedenden tamamen ayrılır. Toprağa gömüldü*ğünde bedene tekrar döner. Sorgulandıktan sonra tekrar çıkar. Diriliş gü*nünde ise bedene tekrar döner.Nefis ile ruh arasındaki fark, zatla ilgili olmayıp yalnızca sıfatlar açısın*dandır. Kana da nefis denir. Çünkü,bedenden kan çıkması sonucu Ölüm meydana gelir. Yani kanın çıkması nefsin çıkmasını gerektirir. Hayat ancak kan sayesinde vardır. Nitekim nefis olmadan hayat düşünülemez.


Bundan dolayı şair:"Nefislerimiz (kanlarımız) mızrakların ucundan akar. Mızrakların ucu dışında akacak kanımız yoktur."Arap dilinde "fâzat nefsütû, haracet nefsuhû, fârakat nefsühû" yani, "Nefsi alındı, nefsi çıktı, nefsi ayrıldı" denir. Buna benzer bir kullanım da "harecat ruhuhû ve fârakaf yani "ruhu çıktı, ayrıldı" şeklinde görülmekte*dir. Feyz, süratli bir şekilde bir anda almaktır. "Efâza" ise ihtiyariyle, isteği ile vermek manasınadır. "Faza" lafzı ise zorla almak demektir. Ölüm anında nefsi alan Allah (cc)dır. Biz de O'na nefsimizi seve seve veririz.

Fasıl

Bir kısım hadisçiler, fikıhçılar ve tasavvufçılar da diyorlar ki: "Ruh, nefis değildir."

Mükâtil b. Süleyman da: "Bir insanın hayatı, ruhu ve nefsi vardır, {üşi uyuduğu zaman, kendisiyle eşyayı kavradığı nefsi çıkar, ama bedenden tamamen kopmaz. Bedenden çıkışı, bedene bağlı ışık saçan bir ipin çıkması gibidir. Rüyayı bedeninden ayrılan nefsiyle görür. Bu anda cesette ruh ve ha*yat bulunmaktadır. Bedeninde bulunan ruhuyla, hayatıyla nefes alıp verir. Vücudunu oynattığı an, derhal nefesi bedenine döner. Yüce Allah (cc) o kim*senin ölümünü istemişse, bedenden ayrılan bu nefisi tutar.


Mukâtil b. Süley*man devamında diyor ki: "Kişi uyuyunca, nefsi yükseklere çıkar. Rüya gö*rürken bedenine döner. Ruhla bilgi alış-verişinde bulunurlar. Kişinin rüya*sında gördükleri şeyleri bilmesi, hatırlaması bu durumda mümkündür.

Ebû Abdullah b. Mendeh: "Sonra alimler, ruh ve nefsin ne olduğu konu*sunda farklı görüşler ileri sürmüşlerdir. Bazıları nefsin ateşli çamurdan; ru*hun ise ruhanî nurdan ibaret olduğunu belirtmiştir."

Bazıları da: "Ruh, ilahî bir varlıktır. Nefis ise insanî bir varlıktır. İnsan*lar nefisleriyle denenirler.[243]

Nakilciler ise: "Ruh nefis, nefis de ruh değildir. Nefsin kıyamı ruha bağlı*dır. Nefis, kulun suretidir. Nefis hamuruna, heva, şehvet ve kötülüğe meyil karışmıştır. Âdemoğluna nefsinden daha düşman birşey yoktur. Nefis dün*yadan başkasını istemez. Dünya da yalnızca nefsi arzular. Ruh ise ahireti is*ter, onu tercih eder. Heva nefse tabidir. Şeytan ise nefse ve hevaya tâbidir. Melek, akıl ve ruhla birliktedir. Yüce Allah ilhamla, tevfikle akıl ve ruhu ko*rur" demişlerdir.

Bazıları da: "Allah'ın (cc) enirinde olan ruhların gerçeği ve bilgisi, insan*lara gizlidir" der.Bazıları ise: "Ruhlar, Allah'ın (cc) nurundan bir nur hayatından bir ha*yattır" derler.[244]Beden ve nefislerin ölümüyle, ruhların da ölüp ölmeyeceği konusunda da farklı görüşler vardır.

Bunlar: Ruhlar ölmezler, denenmezler.Ruhlar, insanlara benzer. Elleri, ayakları, gözleri, kulakları, gözleri ve dilleri vardır.Mü'minde üç ruh bulunur. Münafık ve kâfirde ise tek ruh bulunur. Pey*gamberler ve sıddîkların beşer ruhu vardır.Ruhlar, meleklerden yaratılmış ruhanî varlıklardır. Bedenden ayrılınca tekrar melekûta döner.

Ben derim ki: "Öldürülen, Allah'ın (cc) yanında tutulan ruh tek bir ruh*tur, yani nefistir."Yüce Allah'ın (cc) velî kullarını desteklemek için verdiği ruh ise, ayrı bir ruhtur. Bu hususta: "İşte onlar var ya, kalblerine imanı yazmış; kendinden bir ruh ile onları te'yîd etmiştir[245] buyurulmaktadır. Hz. isa'nın (AS) te'yîd edilen ruhu da başka bir ruhtur.

Nitekim: "Hani Allah: "Ey Meryemoğlu İsâ sana ve annene verdiğim nimetimi hatırla. Hani seni R.ûhü'l-Kudüsle (Cebrail'le) desteklemiştim.[246] Yine, AUahû Teâlâ'nın dilediği bazı kullarına verdiği ruh da, bedende bulunan ruhtan farklıdır.Bundan başka bedende bulunan kuvvetlere de ruh ismi verilir.

Mesela: "Bakanın ruhu, dünyanın ruhu, koklayanın ruhu." Bu tür ruhlar, bedene emanettirler. Bedenin Ölmesiyle Ölürler. Bu, bedenin ölmesiyle ölmeyen, bedenin yıpranmasıyla yıpranmayan ruh değildir. Ruhun daha özel manası Allah'ı (cc) bulmaya yöneltmek kuvvesidir. Ruhun bu şekilde ruha nisbet edilmesi, ruhun bedene nisbet edilmesi gibidir. Sözkonusu ruh, bu ruhu kay*bedince, ruhunu yitiren bedene döner. Allah'ın (cc) veli ve itaatkâr kullarını desteklediği ruh bu ruhtur.

Bundan dolayı insanlar arasında: "Fülancada ruh vardır, fülancada ruh yoktur" denir. Yani, o ahmaktır,[247] o içi boş kalmış*tır.İlmin ruhu vardır. İhsanın ruhu vardır. İhlasın ruhu vardır. Sevginin,tevbenin ruhu vardır. Tevekkülün, doğrulusun ruhu vardır. İnsanlar bu hu*suslarda birbirinden oldukça farklıdırlar. Bazılarında bu tür ruhlar ağır ba*sar, kişi ruhanî olur. Bazıları ise, sözkonusu ruhları tamamen veya çoğun*lukla kaybeder, arza bağlı hayvanlar seviyesine düşerler. Yardım ancak Al*lah'tandır.

KAYNAKLAR:
KİTABU'R-RUH
-Yirminci Mesele-
''İbn Kayyım El-Cezviyye''
Yayınevi: İz Yayıncılık

[233] en-Nûr, (24/61).

[234] en-Nahl, (16/111).

[235] el-Müddesir, (74/38).

[236] el-Fecr, (89/27).

[237] el-En'âm, (6/93).

[238] en-Nâziât, (79/40).

[239] el-YÛsuf, (12/53).

[240] eş-Şûrâ, (42/52).

[241] el-Gâfir, (40/15)

[242] en-Nahl, (16/2).

[243] Lâhutî, Lâhûta nisbet edilmektedir. Bu lafız, hıristiyan ıstılahından alınmıştır. İlahi*yat ilmi demektir. İslam'da kelam ilmini karşılar. Nâsût ise insana nisbet edilmiştir.

[244] Bu ibare, açık şirke, bozuk inanca götürebilir. Çünkü, Allah'ın bölünüp parçalanabile*ceğim ifade etmektedir. Böyle bir manası yoksa kevn ve kâinat kim oluyor?

[245] . el-Mücâdele, (58/22).

[246] el-Mâide, (5/110).
 
Üst Ana Sayfa Alt