Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Şafi Mezhebinde Haccı Eda Etmeden Ölen Kişi Günahkar Olur mu?

I Çevrimdışı

ibni abbas

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Şafi Mezhebine göre haccı hemen eda etmek şart değildir.Sorum şu:Haccı ertelemek caizdir deyip haccı beş yıl sonra eda ederim diyen ve o tarih gelmeden ölen kişi haccı eda etmediği için günahkar olur mu?

Günahkar olursa haccı ertelemek caizdir demek ile bu çelişmez mi?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Şafii mezhebine göre;
Hacc veya umre ibadetiyle yükümlü olan kişinin, bu yükümlülüğünün gereğini yerine getirmek için hemen hacca gitmesi zorunlu değildir. Ama hacca gitme imkânının doğduğu senede bu yükümlülükten bir an önce kurtulmalı, ilâhî emre itaat edip bizzat veya naibi aracılığıyla bu farz ibadeti yerine getirmelidir. Başka seneye erteleme durumunda haccetme imkânı belki de bulunmayabilir. Çünkü gelecek zamanın nelere gebe olduğunu önceden bilmek mümkün değildir. Ayrıca yüce Allah, hep birlikte hayırlı işlere koşmamızı emretmiştir. Ama yine de bir kişi haccetme imkânını bulduğu halde erteler ve haccetmeden ölürse günahkâr olmaz. Şu şartla ki, ertelemekle birlikte ileride haccetme azmini kalbinde taşımalı ve ileride bu konuyla ilgili herhangi bir engelle karşılaşma korku ve endişesinden emin olmalıdır. (Şirbînî, Mugni'l-Muhtâc, 2/207)

Cumhur mezheblere göre;
Haccın farziyyeti fevridir. Yani haccetme imkânını bulan kişinin,geciktirmeksizin bu ibadeti eda etmesi farzdır.
Rasulullah (s.a.v.), "Haccetmek isteyen kimse acele davransın" (Ebû Davud, Menâsik, 6) buyurarak, bu konuda acele edilmesini emretmiştir.
Bu hadisin Beyhâkî'de kayıtlı olan varyantının devamında, konuya daha da açıklık getirmektedir:

"Zira sizden kimse, hastalanacak mı, fakir mi düşecek, başına ne gelecek bilmez."
İşte bu hadise dayanan İmam Ebû Hanîfe, İmam Ebû Yusuf, İmam Mâlik ve bazı rivayetlere göre İmam Ahmed b. Hanbel, haccın, hemen yerine getirilmesi gereken fevrî bir fâriza olduğunu bildirmişlerdir.
 
Üst Ana Sayfa Alt