Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Şafi Mezhebinde Vitrin 3. Rekatı Sesli mi Okunur?

İ Çevrimdışı

İmam Şafii

Üye
İslam-TR Üyesi
Esselamu Aleykum ve Rahmetullah.

Ben Şâfî mezhebindeyim.

Hanefilere göre Akşam namazını kişi sesli okursa , 3.rekat sessiz okunur.Şafilerde de böyledir.

Yine Hanefilere göre bir kişi 3 rekatlık vitr namazını sesli okursa 3.rekatı da sesli okur.Bütün rekatlar sesli olur.Peki Şafilere göre bu durum nasıldır?

Yani 3 rekatlık vitir namazında kişi sesli okuduğu zaman , Şafilere göre 3.rekat sessiz mi okunur? Sesli mi?

Ayrıca şunuda belirtmek istiyorum : Şafilerde Mesela 3 rekat vitir kılmak isteyen kimse ; 2 rekatında selam verir,sonra kalkar 3.rekat için niyet eder,tekbir getirir,oturuşta teheşşhüdden sonra selam verir.Yani 2 selamla ayırır bu namazı.

Şafi Mezhebinde isteyen ise bu 3 rekatı birleştirerek tek selamda kılabilir.Tıpkı Akşam namazı gibi...

Yani birleştirerek ve selam ayırarak yapmakta sesli-sessiz okuma durumu değişir mi?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Esselamu Aleykum ve Rahmetullah.

Ben Şâfî mezhebindeyim.

Hanefilere göre Akşam namazını kişi sesli okursa , 3.rekat sessiz okunur. Şafilerde de böyledir.

Yine Hanefilere göre bir kişi 3 rekatlık vitr namazını sesli okursa 3.rekatı da sesli okur.Bütün rekatlar sesli olur.Peki Şafilere göre bu durum nasıldır?

Yani 3 rekatlık vitir namazında kişi sesli okuduğu zaman , Şafilere göre 3.rekat sessiz mi okunur? Sesli mi?

Ayrıca şunuda belirtmek istiyorum : Şafilerde Mesela 3 rekat vitir kılmak isteyen kimse ; 2 rekatında selam verir,sonra kalkar 3.rekat için niyet eder,tekbir getirir,oturuşta teheşşhüdden sonra selam verir.Yani 2 selamla ayırır bu namazı.

Şafi Mezhebinde isteyen ise bu 3 rekatı birleştirerek tek selamda kılabilir.Tıpkı Akşam namazı gibi...

Yani birleştirerek ve selam ayırarak yapmakta sesli-sessiz okuma durumu değişir mi?

Âleykum selam we rahmetullah;

Kardeşim, namazların kıraatlerinin cehri veya hafi okunması konusunda mezhebler arasında ihtilaf yoktur. Bu zaten Rasulullah'ın pratiği ile sabittir.





Cemaatle kılınan sabah, Cuma, bayram, teravih ve vitir namazlarının bütün rekatlarında, akşam ve yatsı namazlarının ilk iki rekatında kıraatı cehrî yapmak, yani sesli okumak vacibtir. Akşam namazının üçüncü rekâtında, yatsı namazının da son iki rekâtında gizli okumak vacibtir. Ancak, tek başına sabah, akşam ve yatsı namazını kılan kimse, isterse kıraati sesli yapar, dilerse gizli olarak okur.

Bu kıraat şekillerinin gündüz namazlarında gizli, gece namazlarında, Cuma ve bayram namazlarında açıktan okunmasının hikmeti de (kesin delil olmamakla birlikte alimlerin yorumları) tefsirlerimizde şöyle anlatılmaktadır:


Rasulullah (s.a.v.) İslâma dâvetin ilk yıllarında tebliğ vazifesini gizli olarak yapıyordu. Sahabîlere namaz kıldırdığı zaman da kıraatte sesini yükseltir, namazları cehri kıldırırdı. Muşrikler Peygamberimizin sesli kıraatini duyunca şiirlerle ve uydurdukları sözlerle karıştırmaya başladılar. Peygamberimize de hakaret ederek işi alay etmeye kadar vardırdılar. Muşriklerin bu çirkin hareketine meydan verilmemesi ve Müslümanların eziyetlere maruz kalmamaları için bir âyet-i kerime nazil oldu: “Namazında sesini ne çok yükselt, ne de fazlaca kıs; ikisi ortasında bir yol tut.” (İsrâ 110)

Âyette, muşriklerin duymalarına mâni olmak için Peygamberimizin sesini yükseltmemesi isteniyordu. (ez-Zemahşerî, Keşşâf, (Kahire: Dâru’l-Mushaf, 1397-1977), 3/196)

Bundan sonra Peygamberimiz, öğle ve ikindi namazlarında, muşriklerin eziyetiyle muhatab olamamak için kıraatı gizli yaptı. Akşam namazı vakit ise onların yemek saati, yatsı ve sabah da uyku saatleri olduğundan bu namazlardaki kıraati açıktan yaptı. Cuma ve bayram namazları da zaten Hicretten sonra farz ve vacib kılındığından, muşriklerin de bir zararı olmayacağından kıraatler cehrî oldu. (krş.Taberî; Zemahşerî, Razî; Kurtubî; Semarkandî, ilgili ayetin tefsiri)

Ancak Mekke muşriklerinin ilk Müslümanlara neler ettiklerinin bilinmesi için, durum kıyâmete kadar yaşayacak insanların ibretine sunulmuş, gündüz namazlarında gizli okunması emri bu hikmetle devam ettirilmiştir.

Elbette başka hikmetleri de vardır. Ancak muşriklerin ilk Müslümanlara yaptıklarını hatırlamak bakımından bundaki ibretler akla ilk gelendir.
Allah'u a'lem

Gece Namazlarının Sesli, Gündüz Namazlarının Kırâatinin Sessiz Okunmasının Sebebleri :

Gece namazlanyla gündüz namazlarının kıraatlerini sesli ve sessiz olarak birbirinden ayrılmasına gelince bu da son derece munasib ve hikmete uygundur. Şundan ki gece, seslerin, gürültülerin, hareketlerin sukûn bulduğu, kalplerin dünya meşgalesinden arındığı; gündüzün dağınık vaziyetteki yöneliş ve kasıtlarının bir araya gelip toparlandığı bir zamandır. Gündüz ise, uzun meşguliyetlerin kalbi ve bedeni işgal ettiği bir zamandır. Gece kalbin dile, dilin de kulağa baskın geldiği bir zamandır. İşte bu sebepten ötürü sabah namazlarındaki kıraati, diğer namazlardakine nispetle daha fazla uzatmak sünnet olmuştur. Peygamber (s.a.v.), sabah namazında Bakara sûresini okurdu. Ömer (r.anh) de, sabah namazında Nah, Hûd, Beni İsrail, Yunus ve benzeri sûreleri okurdu. Çünkü uykudan yeni uyanıklığında kalb, meşguliyetlerden arınmış bir vaziyette bulunur.
Bu esnada duyduğu ilk sözler hayırlı sözler olunca onları tam olarak telakki eder. Ve hiç zahmet çekmeksizin onları idrâk eder. Gündüze gelince o, geceye zıt olduğundan ötürü gündüz kılınan namazların kıraatleri sessiz olmalıdır. Ancak bazı geçici sebeplerden ötürü bu süre içinde kılman namazların kıraatleri sesli olabilir. Meselâ bayram, cuma, yağmur, güneş ve ay tutulması namazlarında büyük cemaatler teşekkül ettiği için bu namazlarda kıraatin sesli olması icab eder. Bu tür namazlarda kıraatin sesli olması maksadı hasıl etmek, cemaate fayda vermek açısından daha güzel ve daha mükemmeldir. Bu namazlarda okunan Allah kelâmını yüksek sesle okuma halinde cemaate ilâhî mesajı ulaştırmak daha kolay olur. Ki bu da risaletin en büyük amaçlarından biridii. Yine de doğrusunu Allah bilir. (İbn Kayyim, Kıyas, Tevhid Yayınlar: 246)





İmamın Sesli Okuması Gereken Namazı, Sessiz Kıldırmasının Hükmü Nedir?
https://www.islam-tr.org/konu/imami...amazi-sessiz-kildirmasinin-hukmu-nedir.35736/
 
İ Çevrimdışı

İmam Şafii

Üye
İslam-TR Üyesi
Cezakallahu kullul hayr.Allah sana bütün hayırları versin.

Benim aslında sormak istediğim , Tek başına sesli kılan için Mezheplerin Vitrin 3.rekatı ile görüşleridir.Yani 3.rekatta mı sesli olur veya sessiz olur? Ben Şafî'yim.En azından Şafilere göre nasıl yapılması gerektiğini araştırıyorum.


Size sorarken ben de araştırmaya çalıştım.

1- Ebu Hanifeye göre : Tek başına sesli olarak Vitri kılan kişi , üçüncü rekat dahil bütün rekatları sesli okur.Ayrıca 2.rekat ile üçüncü rekatı ayırmaz,akşam namazı gibi kılar.(Nevevî,El-Mecmû,Vitir konusu)

وَالسُّنَّةُ لِمَنْ أَوْتَرَ بِمَا زَادَ عَلَى رَكْعَةٍ أَنْ يُسَلِّمَ مِنْ كُلِّ رَكْعَتَيْنِ لِمَا رَوَى ابْنِ عُمَرُ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ كَانَ يَفْصِلُ بَيْنَ الشَّفْعِ وَالْوِتْرِ وَلِأَنَّهُ يَجْهَرُ فِي الثَّالِثَةِ وَلَوْ كَانَتْ مَوْصُولَةً بِالرَّكْعَتَيْنِ لَمَا جَهَرَ فِيهَا كَالثَّالِثَةِ مِنْ الْمَغْرِبِ وَيَجُوزُ أَنْ يَجْمَعَهَا بِتَسْلِيمَةٍ

2- Şafilere göre bu durum nasıldır?

Şâfî Alimi olan Ebu İshak Eş-Şirazî , Mühezzeb adlı eserinde şöyle der : (Şafilere göre,Vitri bir rekat kılmak caizdir) : Bir rekattan fazla (3,5,7) kılan için ise , her iki rekatta bir Selam vermesi Sünnet olur.Çünkü İbn Ömer radiyallahu anh Nebi sallallahu aleyhi ve sellem'in çift ile tek'i ayırdığını nakletmiştir.Bu yüzden , 3.rekatta sesli okurdu.Eğer (2 rekatta bir selam vermeden 3.rekat ile beraber kılsaydı,birleştirseydi) üçüncü rekatı sesli okumazdı.Tıpkı Akşam namazının 3.rekatının sesli okumadığı gibi.



ثُمَّ الَّذِي يَدُلُّ عَلَى مَا قُلْنَاهُ اتفاق الجميع على أن الثلاث ركعات يجهز فِيهَا كُلِّهَا بِالْقِرَاءَةِ

3-Yine Şâfî Alimi Maverdî , El-Hâvîl Kebîr adlı eserinde şöyle der : Sonra , dediğimiz şeyler şuna dalalet eder : Herkesin ittifakıdır ki , Üç rekat'tın tümünde kıraatı açıktan,sesli okunur.

Fakat Maverdî , Şirazî gibi 2.rekat ile 3.rekatı birleşirme veya ayırma konusunda bir şart sürmemiştir.

Not: (Yukardaki ,Arapça ibarede Yuchez( Üç rekatın tümünü kıraatte Düzenler,hazırlar) diye yazılmış fakat mana olarak anlamsız olduğu için yanlış yazılmış olabilir.Doğrusu Yucher(Sesli okunur) şeklinde olmalıdır diye düşünüyorum.R harfi yerine Z harfi yazılmış.


 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Kardeşim, bu konuda (kıraat) da Hanefi Şafi fark yok. Sadece rekat sayılarında fark var.
Vitirin son/tek rekatı da cehri kıraatli okunur.

Arabca يجهز ifadesinde ر / r yerine ز / z harfini (noktalamasını) Allahu âlem yanlış yazılmış , doğrusu يجهر olması mümkündür. Bu durumda metnin öncesinde أن الثلاث ركعات dediği gibi 3 rekatte de (diğer iki rekatteki aşikar okuma gibi, üçüncü rekatte de) ezberden / açıktan okunur.
 
Üst Ana Sayfa Alt