Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Haber Şeyh Şamil'i Rahmetle Anıyoruz

Ümmü Yasir Çevrimdışı

Ümmü Yasir

İşlerimizin hepsini düzelt Allah’ım...
İslam-TR Üyesi
Kafkas Kartalı Şeyh Şamil'i Rahmetle Anıyoruz
Mücadelesi islam ve kuran olan o büyük insan, komutan, alim, lider hoca, ve mücahid vasıflarını üzerinde taşıyan Şeyh Şamil'i rahmetle anıyoruz.
Ömrünü tamamen islama adayan ve özgürlük savaşçısı olan Şeyh Şamil Kafkasya'nın özgürlük mücadelesi için hep savaştı. Onurlu kimliği, dik duruşu, tavizsiz hayatı ile sonraki nesillere hep ışık olan Şeyh Şamil bugün vefatının yıl dönümü. Bu kutlu insanı, bu mücadeleci ruha sahip olanı, bu şeref sahibi olan kişiyi ne kadar anlatırsak anlatalım sözlerimiz kifayetsiz kalır.

Rusların, Kafkasya’da müslümanlara yapmış olduğu zülme boyun eğmemiş 35 yıl bu uğurda mücadele etmiş olan bu İslam ve Kuran aşığı olan insana selam olsun diyoruz. Rabbimiz selamımızı ona ulaştırsın. Rusların adeta korkulu rüyası olan bu büyük insan. Hicri 1212 (m. 1797) senesinde Dağıstan’ın Gimri köyünde doğmuştur.

Babası Muhammed, ona Ali ismini verdi. Küçük yaşta ağır bir hastalığa yakalanan Ali’ye, âdetlerine uyarak. Şâmil ismini de verdiler ve o isimle çağırmaya başladılar. Küçük yaşından itibâren ilimle hemhal olan Şeyh Şamil âlim bir kimliğe sahiptir. O dönemde seçkin alimlerden ders aldı ve kendini hep yetiştirdi.

Şeyh Şamil, otuz yaşına kadar hep ilim okudu tefsîr, hadîs, fıkıh gibi zâhirî ilimleri, edebiyat, târih ve fen bilgilerini öğrenerek, büyük mertebede kendini yetiştirerek büyük bir âlim oldu. Rusların, Kafkasya’daki müslümanları esaret altına koyup, orayı işgal etmek için bütün güçleri ile uğraştılar. Şeyh Şamil bu olup bitenlere imanın vermiş olduğu hassasiyet gereği içine sindirememiş ve öne atılarak öncülerden olmuştur. Çünkü ondaki cihad aşkı ve şevki onu buna itmiştir. Ve hayatının büyük bölümünü cihad meydanlarına adamıştır.

Şeyh Şamil, 1834 yılında imamlığa seçildi ve 1859 yılına kadar Rusya'nın despot ve işgalci gücüne karşı hep mücadele etti. Rusya'nın sayı ve askeri imkanlarının çok olmasına rağmen bu kutlu insanı durduramaz halde idi. Kendinden önceki iki imamın döneminde de aktif olarak 10 yıl savaşlara katılmış durup dinlenmeden savaş meydanlarında cihad etmiştir. Rusların, Kafkasya'da İslamı yok etmek için bütün güçleri ile uğraşırken Şeyh Şamil'in mücadelesi ile karşılaştılar.

Kafkasya'daki halklar Şamil'i başlarına imam seçerek, düzenli bir ordu kurulması sağlandı. Şeyh Şamil imkanları az, ama imanları büyük olan bu orduyla 25 yıl, dillere hep destan olan mücadesini verdi, İslamı'i yok etmek isteyen ve zulüm eden Ruslara karşı tam bir kahraman gibi kan kusturdu. Nice komutanlarını cihad meydanlarında öldürdü, nicelerini de rezil ve rusvay etti.

Şeyh Şamil'in varlığı Ruslara tam olarak bir kabus idi, onun bu mücadeleci ruhu karşısında şaşkınlıklarını gizlemiyorlar ve ona karşı büyük bir korku besliyorlardı. Bu çağda hala Kafkasya'da Şeyh Şamil'i rehber olarak seçip onun yolunu sürdüren Şamil Basayevler, Ömer Hattaplar, Cevher Dudayevler varlığını gösterip Ruslara korku salmasına devam etmektelerdir. Rusya ile yapılan sayısız savaşlar sonucunda,

Şeyh Şamil hepsinde galip gelmiş ve onları bozguna uğratmış Lakin Şamil'in son savaşında esir oldu. Ve onu sürgüne yolladılar Sürgündeyken Hac'ca gitmek için İstanbul'a gelen Şeyh Şamil, İstanbul'da kısa bir süre kaldı. Kaldığı bu süre içinde halkın yoğun ilgisi karşısında hayranlığını dile getiren Şeyh Şamil daha sonra Medine'ye gitti Orada Hastalanan Şeyh Şamil Başta 17 Şubat 1871 günü vefat etti. Çeçenistan eski Şeyhülislamı Şemsettin Batukayev Şeyh Şamil Hakkında Söyledikleri bu kutlu insana olan hayranlığımızı bir kat daha arttırtmıştır.

"Şeyh Şamil'in İslamiyeti hakim kılmak için çalıştığı Kafkasya'da bugün kurulu bulunan irili ufaklı devletlerin başkanlarına dikkat çekerken ilginç açıklamalarda bulundu. Şeyh Şamil'in Kafkasya için sadece ilim alarak, imamlık yapmadığını, fiili olarak da savaştığını kaydeden Şemsettin Batukayev; “Şeyh Şamil savaştan sonra İslam şeriatının uygulanmasını sağladı. Şamil, bütün Kafkasya'daki halkların tek bir dava uğruna savaşmalarını sağlayarak, ‘Birleşik İslami Kafkasya' idealinin temellerini attı. Bugün de Kafkasya'da yürütülen bağımsızlık hareketinin yolu, İmam Şamil'in yoludur.

Bugünkü İmamımız Dokko Umarov'un yürüttüğü mücadele de İmam Şamil'in yoludur” KAFKAS KARTALI ŞEYH ŞAMİL'in Tarihe Geçen Rus Çarına Cevabı; O'na (Rus Çarına) Söyle! Kahraman teb'amın kalplerinde kök salan bu eşsiz zafer inancını kökünden kazımadıkça,Bu mübarek vatan topraklarının en son kaya parçasına kadar karış karış müdafaa etmekten bizi men edemeyeceksiniz.

Dinim ve Vatanım uğrunda bütün çocuklarımı ve ailemi kılıçtan geçirseniz.zürriyetimi kurutsanız,en son tebamı öldürseniz,tek başıma son nefesimi verinceye kadar sizinle döğüşeceğim son cevabım budur...

ŞEYH ŞAMİL Bu aziz ve kutlu insana bugün binlerce kez selam eder ve onu rahmetle anarız.
 
Üst Ana Sayfa Alt