Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Sigorta Yaptırmak Helal mı? Kadın Sesi Avret midir?

M Çevrimdışı

mervanbinmübarek

Üyeliği İptal Edildi
Banned
selamun aleykum sigorta yaptirmak ya da bir bankaya cocuklar icin aylik bir ücret yatirmak dogrumu.darura olan sigortalar nelerdir.bu konuda fetvasi olan alim varmi.cevap verirseniz ALLAH sizden simdiden razi olsun.kadin sei ise müslüman bir bacininn sesi avretmidir müslüman bir erkege
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Kardeşim , inşeAllah bundan sonra sorunuzu "Soru - Cevab" bölümüne sorunuz. Sormadan önce de, orada aynı konu var mı diye araştırınız.


Özel Hayat / Sağlık Sigortası , Bireysel Emeklilik, Sosyal Güvenlik Sigortası


Kadının Sesi Avrat'mıdır?

İslâm fitne ve fesada sebeb olacak her şeyi haram kılmıştır. Hatta kadınların yürürken ayaklarını yere sert vurmalarını bile yasaklamıştır. Çünkü kadınların ayak sesleri erkeklerinkinden farklıdır. Bu bakımdan erkeklerin kalbinde kadın arzusunu tahrik eder.
Nitekim Allahu teala «Gizleyecekleri ziynetleri bilinsin diye ayaklarını da vurmasınlar.» buyurmuştur.

Hanefiler bu âyete dayanarak kadının sesinin de avret olduğuna hükmetmişlerdir.
Zira bu âyet, kadınların ayaklarına taktıkları halhaiların sesini duyurmaları yasaklanmaktadır. Kadının sesi, elbetteki halhalın sesinden daha cazibdir. Bu yüzden de yasaklanması zarurîdir.

Cessas tefsirinde şöyle demektedir:
«Bu âyet kadının yüksek sesle konuşmasının haram olduğuna delalet eder. Çünkü kadının sesi halhal sesinden daha çok fitne uyandırır. Bunun içindir ki mezhebimiz kadının ezan okumasını yasaklamıştır. Bu âyet kadının sesinin yasak olduğuna delalet ettiği gibi, erkeklik hissini uyandırarak fitne ve şubhe doğuracağından kadının yüzüne bakmanın da haram olduğuna delalet eder.» (Cessas Tefsiri, C. 3. Sf: 393. 2ö)

Hanefiler, kadının sesinin avret olduğuna hükmederken, «Cemaatle kılınan namazda imamı ikaz etmek gerektiğinde erkekler tekbir getirirler, kadınlar ise sağ ellerini sol elleri üzerine vururlar.» hadisini de delil almaktadırlar.

İmam Şafii (r.a.) ve diğer alimler ise ; kadının sesinin avret olmadığına hükmetmişlerdir. Zira kadının alış-veriş yapması, şehadette bulunması caizdir. Zira bu hallerde konuşması zaruridir.

Alusî bu hususta şöyle der: «Şafiilerin muteber kitaplarında zikrolunan ve benim de katıldığım görüş, kadınların sesinin avrat olmadığıdır. Ancak fitneye sebeb olursa o zaman elbetteki haramdır.» (Alusi, age. C. 18, Sf: 146)

Fitneden emin olmak şartıyla kadınların sesi avrat değildir. Zira Rasulullah (s.a.v.)'ın zevceleri erkeklerle konuşur ve hadis rivayet ederlerdi. Şubhesiz konuştuğu ve hadis rivayet ettiği erkekler arasında onların mahremi olmayan erkekler de bulunmaktaydı. Bunların konuşmalarına hiçbir sahabi de itiraz etmemiştir.

İbni Kesir, «Erkeğin arzusunu tahrik edecek her şey kadına haramdır. Bu yüzden evlerinden çıktıkları zaman kadınların koku sürünmeleri ve bu kokuyu erkeklere belli etmeleri yasaktır. Zira Rasulullah (s.a.v.), «Harama bakan her göz zânidir. Koku sürerek erkeklerin yanından geçen kadın da...» (Ebu Davud. Nesai ve İbni Kesir) buyurmuştur.» demektedir.

Yine kadının kolundaki bilezikleri, ellerini sallayarak belli etmesi haramdır. Erkeklere düşen kadınların dar ve câzib renkli elbiselerle sokağa çıkmalarına, sokağa çıkarken koku sürmelerine ve erkekleri cezbedecek biçimde yürümelerine ve konuşmalarına mani olmaktır. Çünkü Allahu teala, «Eğer (Allah'dan) korkuyorsanız (size yabancı olan erkeklere) yumuşak söylemeyin. Sonra kalbinde bir maraz bulunanlar tamaa düşerler.» ve «(Vakâr ile) evlerinizde oturun. Evvelki cahiliyet (devri kadınlarının kırıla döküle, süslerini göstere göstere) yürüyüşü gibi yürümeyin.» (Ahzab: 32 - 33) buyurmaktadır.

Fesadın yayılması, ahlakın bozulması, erkeklerin hareketsiz ve gayretsiz kalmalarındandır.
Namusunu kıskanmayan kimse müsluman olamaz. Zira Abdullah ibni Ömer (r.anhuma) şöyle dedi:
“Rasulullah (s.av.) şöyle buyurdu : ‘Üç sınıf insana Allah cenneti haram kılmıştır:
1) İçki mubtelası,
2) Anne ve babasına kötülük eden ve

3) Âilesinde fuhşa göz yuman deyyus’ buyurdu.”

(Ahmed bin Hanbel : Musned 2/69, Albânî Sahihu’l-Cami 3533)
 
Üst Ana Sayfa Alt