Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Sosyal Medyada Tebliğ ve İrşad Yaparken Dikkat Edilecek Hususlar

Akife Çevrimdışı

Akife

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Konu suffagah.com sitesinden alıntıdır.


Sosyal Medyada Tebliğ ve İrşad Yapanlara 14 Tavsiye





Öncelikle kavram kargaşasını önlemek için anlamları verelim;

Tebliğ: Kur’an ve Sünnetin mesajlarını birilerine ulaştırmak anlamına gelir.

İrşat: İnsanlara hak yolu göstermek, dünya ve âhiretle ilgili zarar ve yararları anlatmaktır.

Emri bil-maruf: Güzel şeylerin yapılmasına gayret etmektir.

Tebliğ, irşad, emri bilmaruf arasında sıkı bir ilişki vardır: Emri bilmarufu yapan kimse, aynı zamanda Allah’ın emrini ona tebliğ etmiş ve onu hak yola irşat etmiş olur.

Bu üç kavram arasında ufak bir nüans vardır:

Tebliğ, genel anlamıyla Allah’ın bir emrini veya yasağını bir kimseye ulaştırmaktır. İrşad ise, Allah’ın emrini sadece tebliğ etmekle yetinmeyip, onu o emre itaat etmesi için gereken yönlendirmeyi yapmaktır. Emri bil maruf ise, yasaklar kısmını içine almayan daha hususî bir tebliğdir.

1) Siyasi Kişiliklerden ve Politikacılardan Uzak Durun

Tebliğ ve irşad yaptığınız ağlarda her çeşit insan olabileceğini unutmayın. Siyasi kişilerin belirli seven ve sevmeyen grupları vardır. Sevdiğiniz kişileri tebliğ yaptığınız ortamda övmeyin, sevmediğiniz kişilerin kötülemeyin. Yoksa diğer kitleyi kırıp kendinizden uzaklaştırmış olursunuz.

siyaset-tebli%C4%9F-ir%C5%9Fad.jpg


2) Sadece X Cemaatini veya X Hocasını Örnek Vermeyin

cemaat-tebli%C4%9F-ir%C5%9Fad-suffagah1.jpg
Malesef günümüzde hocalar ve cemaatler arası bir savaş bulunmaktadır. Biri ötekine reddiye yazıyor, öteki berikini tekfir ediyor. Birlik beraberlik ruhu tamamiyle kopmuş durumda bunu sağlayacak sizsiniz.

X bir kişi veya cemaat veya hoca olabilir. Diyelim ki X bir materyali ile tebliğ yapacaksınız. Bu X’in çok eleştirilen, hakkında suizan edilen veya tek bir gruba hitap eden kişi olmamalıdır.

Şöyle ki zaten gruba hitap eden biri ise onu grubu dinliyor ve itaat ediyordur. Onun için özel bir çalışma yapmanız gerekmez. Çok suizan edilmiş veya gerçekten itikadı bozuk biri ise elinizdeki kitle sizi eleştirip takibi bırakacaktır. İnsanlar kişinin doğru veya yanlış söylemesine bakmazlar. Keşke bakmış olsalar ama bakmıyorlar.

Tekrarlıyorum; X hocası (cemaati, yayını) iyi bir hoca olabilir, söyledikleri doğru olabilir, senin hocan olabilir ama sevmeyeni, hakkında suizan edeni çok ise yayın yaptığında diğer tüm kitleler senden kopacaktır. Sadece kendi kitlene hizmet etmiş olacaksın. Bu da faydasız bir yerinde sayma olacaktır.

Bu yüzden seçilecek olan yayın x – y – z kümesinin ortak elemanı olmalıdır.

:)

[Ben X’i sevdirmeye çalışayım dediğinizi duyar gibiyim. Sosyal medya burası paşam, gel çay içelim izah edeyim diyemiyorsun genele hitap böyledir.]

3) Din Sömürüsünden Uzak Durun

en-k%C3%BC%C3%A7%C3%BCk-kuran.jpg


Bir dönem şöyle sözde dini yayınları çok sık görürdük; Allah için beğenin, Allah’ı Seven Kaç Kişiyiz Gösterelim Beğenin, Peygamberimizin Evi Kaç Beğeni Gelir, En Küçük Kuran Kaç Kişi Gelir, Allah diyen Aslan, Üzerinde Allah yazan bulut.

Nerede peygamber sünneti, nerede ilim, nerede tebliğ? Allah yazan buluta karşılık bir ateist üzerinde haç çıkmış koyunu gösterse ne yapacaksın? Ya da okuyamayacağım kadar küçük kuran ha varmış ha yokmuş ne önemi var? Cahilce yayın yapmanın savunmanın bir anlamı yok. Kuranda embriyodan, buluta çeşit çeşit mucize de vardır. Adam okumamış ki. Ben inandım deyip geçiyor. İbrahim (as) peygamber, Allah ile konuşmasına rağmen delil istiyor da bizim Müslüman delilsiz inandım diyor. Kendişi haşa İbrahim peygamberden daha mı üstündür?

Bu tür yayınların tümünü dindar kimselerin yaptığına inanmak istemiyorum. Büyük bir çoğunluğunu haber siteleri ve sivilceli ergenler hitlerini/beğenilerini yüksek tutmak için yaptığını düşünüyorum. Bu tarz yayınlar yayınlayarak dini ve insanları sömürmeyin. Niyetiniz ne olursa olsun yapmayın. Çünkü Allah’ın dinini alet edenler domuz suretinde haşrolacaktır.

4) Kaynaksız Yayın Yapmayın

kaynak-kitap-islam-suffagah.jpg


Yazı, söz, hadis, ayet hiç birini kaynaksız paylaşmayınız. Kaynak size kalite getirir, insanların size güvenmesini sağlar.

Ayrıca hadis nakli ile ilgili şunu bilmek gerekir;

İnternet ortamında altına Hz. Muhammed yazılarak dolaşan bir çok uydurma söz vardır. Duyduğunuz hadis-i şerifleri paylaşmadan önce mutlaka kaynağını bulup, doğruluğunu teyid edin.

Resulullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: “Her kim bilerek bana yalan şeyler isnad ederse ateşteki yerini hazırlasın.”

| Emali et-Tusi, 227/398; Bu manada bir çok hadis vardır. Bak. el-Bihar, 2/158, 21. Bölüm ve Kenz’ul-Ummal, 10/221-223 ve s. 230-237

Resulullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: “Her kim yalan olduğunu bildiği halde benden bir hadis naklederse iki yalancıdan biridir.”

| Kenz’ul-Ummal, 29171; Emali et-Tusi, 402/897, az bir farklılıkla

Resulullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: “Her kim bana yalan bir şeyi isnad ederse kendisine cehennemde içinde otlayacağı bir ev bina edilir.”

| Kenz’ul-Ummal, 29178


5) İmla Kurallarına ve Üsluba Dikkat Ediniz

imla-kurallar%C4%B1na-dikkat.jpg


Tamamen büyük harfle iletiler, hadisler, ayetler, yazılar yazmayın. İnsanların dikkatini çekeceğini düşünürsünüz ama genel kitle rahatsız olur.

Başlıklar sadece kelimelerin ilk harfleri büyük olacak şekilde yazılmalıdır. İçerikte paragraflara, nokta, virgül ve diğer imla işaretlerine dikkat edilmelidir. Üslup avama hitap edecek şekilde olmalıdır. Karşınızda sıfır her yaştan bir kitle olduğu için en hafif düzeyde anlatarak herkesin anlamasını sağlamalısınız. Facebook ve Twitter gibi ağlar Allah’a şükür renge izin vermiyor Web sitelerinde de hazırlanan yazılarda renklerle cafcaflı bir hale getirmeyiniz. Getirmeyin. Getirmeyin.

6) İnsanlara Anlayacakları Şekilde Hitap Edin
cocuk_iletisim.jpg


Bu hitap; normal dini kurallar, söz, ayet veya hadis için olabilir. Karşımızda geniş bir kitle bulunmaktadır, hangisinin eğitimi var hangisinin yok bilemiyoruz. Bildiğimiz tek şey var ki ilmi yüksek olan kimseler Facebook gibi ortamlarda vakit geçirmez. Bu yüzden avama hitap edilir gibi hitap edilmelidir. 8 yaşında bir çocuğun anlayabileceği şekilde yayınlar yaparak herkesin anlaması sağlanmalıdır.

Burada herkes İslamı anlayacak kapasitede olmadığı için; Dini hükümler direk söylenmemelidir bunlar açıklanacak ise öncesinde hikmeti belirtilmelidir. Yoksa anlamaz inkar ederse vebal altında kalabilirsiniz.

1 sınıfta sayıları öğrenmemiş bir çocuğa fonksiyonları göstermek onun şaşkınlık ve saçma bulmasına sebep olabileceği gibi bazı dini konular da böyledir.

Hadis nakli konusunda da şunlar bilinmelidir

İnsanların anlamayacağı ve kolayca inkar edebileceği hadis-i şerifler yayınlanmamalıdır!

Resulullah (s.a.a): “İnsanlarla Allah hakkında konuştuğunuz zaman onları dehşete düşürecek ve anlamakta zorlanacakları sözler söylemeyin.”

| Kenz-ül Ummal Hadis: 5307

Resulullah (s.a.a): “Kim, tefsirini bilmediği, kendisine nakledenin de tefsirini bilmediği bir hadisi duyarsa, o hadis, onun ve ona nakledenin fitneye düşmesine sebep olabilir.” (Onun için gerçek açıklamasını öğrenmedikçe her hadisi herkese söylememek lazımdır.)

| Kenz-ül Ummal Hadis: 29283

7) Grafik ve Özel Resimler Kullanın

mektebisuffa.jpg


Söz, ayet ve hadisleri grafik resimlere işleyerek geniş kitlelere ulaşmasına vesile olabilirsiniz. Ancak genelde çirkin fontlar ile çirkin resimler üzerine yapılıyor, beceriniz yoksa kendinizi yormayın veya iyice öğrenmeden yapmayınız.

Aynı şekilde yaptığınız yayını destekleyen resim kullanın veya özel grafik çalışması yapın. Bu hem yayının anlaşılması, hem ilgi çekmesi hem de kaliteniz açısında çok önemlidir.

8) İnsanların Tiksineceği veya Korkacağı Görüntüler Paylaşmayın

Ölmüş insanlar, kafa kesme videoları, kan, ceset gibi videolar paylaşmayınız. Bu tür yayınlar ne kadar ilgi çekse de tebliğ açısından çok bir değeri olmamakla birlikte Facebook, Twitter, Youtube gibi ortamlarda şikayet edilmektedir.

9) Özel Gün ve Aylara Göre Yayın Yapın

mubarek-g%C3%BCn-gece-ay-320x190.jpg


Mesela bu gün Cuma, hemen Cuma namazına teşvik hadislerini yayınlayın, Cuma namazı abdest sünnettir buna teşvik edin, Oruca yönlendirin. Mubarek gün ve geceleri böyle değerlendirin. O günler gelmeden yayın hazırlıkları yapın.

10) Yayın Kısıtlamalarını Göz Önünde Bulundurun

Kendi web siteniz üzerinde yayın yapıyorsanız Google’dan gelecek kitleyi nasıl yükselteceğinizi bilmeniz gerekiyor. Bkz: Seo

Bunun dışında Facebook ve Twitter gibi ağlarda direk yayın yaptığınızda veya sitenizde hazırladığınız yazıyı yayınladığınızda belirli bir kısıtlama uygulanır. 2014 itibariyle şöyle olduğunu biliyoruz:

Facebook:
facebook-g%C3%B6sterim-y%C3%BCzdesi.jpg


Twitter:
twitter-g%C3%B6sterim-y%C3%BCzdesi.jpg


Yani her yayınınız binlerce kişiye iletilmez. Bu sistemler dışarıya hit kaptırmak istemez. Ya paran olacak, ya çok ciddi çalışarak kendi kitleni oluşturacaksın. Kitlen yoksa sistemin ölür.

11) Ücret Karşılığı veya Ücretsiz Reklam Yayınlamayın
Özellikle Facebook gibi ağlarda sayfa veya site reklamları yayınlamayınız. Büyük bir sayfanız varsa her gün onlarca mesaj alırsınız. Ancak bu reklamlar hem kullanıcıları sıkar, hem aktifliklerini yitirmelerine sebep olur.

Bazı kişiler ücret karşılığı yapmanızı ister bu ücret sizi cezbetmesin yapılmamasını tavsiye ediyoruz. Zaten yapsanız da link kısıtlaması sebebiyle pek faydası olmayacaktır.

Ayrıca yorumlara atılan link ve resimler de kullanıcıları rahatsız etmektedir. Bunları zaman zaman temizlemenizi öneriyoruz.

12) Yeni Tebliğ Metodları Arayın

aray%C4%B1n-tebli%C4%9F-suffagah.jpg


İnternette insanların öğrenmesine vesile olabilecek yeni işler peşinde koşun. Çekim teknikleri, grafik tasarımlar, özel site ve projeler yapın.

Suffagah.com’da 2014 itibariyle bunlardan biri sayılabilir. Günümüzde bilginin kolay ulaşılır olması ile ulaşmaya ve öğrenmeye yönelik olan çaba doğru orantıda azalmıştır. Bununla birlikte eğlenceli ve basit olan bilgiye talep artmıştır. Velhâsıl kelam burada; Fıkıh, akaid gibi konuları okunmayacak kadar uzun ve sıkıcı yazılar ile anlatılmak yerine resim ve giflerle eğlenceli listeler halinde hazırlayarak 7’den 70’e herkesin zorlanmadan okuması ve öğretilmesi sağlanmaktadır.

13) Oturduğu Yerden Eleştirenleri Ciddiye Almayın
eles_b-320x190.jpg


Bunları yapmanıza rağmen sizi eleştirenler çıkacaktır. Bilen yapar, az bilen akıl verir, bilmeyen eleştirir, yapan taşlanır, yapamayan çamur atar. Fazla takmayın.

14) Doğru İş Yapabilmek İçin Dikkat ve Dua Edin

dua-prayer-suffagah.jpg


Yaptığınız işte hata yapmamak için kendinizi tekrar tekrar kontrol edin. Hata yapmamak ve yanlışa vesile olmamak için Allah’a dua edin. Ve bilin ki siz sadece vesilesiniz.
 
طالب بن عايد Çevrimdışı

طالب بن عايد

انا لله وانا اليه راجعون
Süper Moderatör
Adam okumamış ki. Ben inandım deyip geçiyor. İbrahim (as) peygamber, Allah ile konuşmasına rağmen delil istiyor da bizim Müslüman delilsiz inandım diyor. Kendişi haşa İbrahim peygamberden daha mı üstündür?
SubhanAllah, mukemmel bir örnek.
 
A Çevrimdışı

Ademoqlu

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Allah razı olsun.
 
Üst Ana Sayfa Alt