Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Tekfir Iki Ucu Keskin Kılıç..

Muwahhide Tevhid Çevrimdışı

Muwahhide Tevhid

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
20170330_114111.png

Şeyh Süleyman el Ulvan (Hafızahullah)’tan Tekfire Dair Bazı Kurallar
Şeyh, Allah sana hayır versin. Bugün insanlar arasında muayyen tekfir yayılmış durumda ve bu insanların bir kesimi ise ilim talebeleridir. Ayrıca bazı kişiler de dinlerindeki sebatında çok düşük bir noktada bulunmalarına rağmen, bu tekfir meselesi ile meşgul olmakta. Senin bu konudaki görüşün nedir?

Şeyh Süleyman el Ulvan’ın Cevabı:

Şüphesiz ki tekfir meselesi detaylı bir meseledir. Mühim konular arasındadır ancak ben bu konudaki birkaç önemli kaideye değineceğim.

Birinci Kaide: Tekfir meselesiyle meşgul olanlar ilim ehli ve fıkhi bir anlayışı olanlardır.

İkinci Kaide: İslam’a yakîn ile girenler, bu meseleyi de yakîn ile terk etmelidirler.

Üçüncü Kaide: Kişiyi İslam’dan uzaklaştıran ameller birbirinden farklıdır.

Bazıları yalnızca âlimler tarafından anlaşabilir ki onlardır meseleyi detaylıca idrak edenler. Öte yandan, bazı mevzular da açıktır. Mesela Şirk koşmak veya Allah’a ve Resulü (sav)’e iftira atmak gibi. İnsanların çoğu bunları bilir. Ancak bazı meseleler de vardır ki onlar, çoğunluk tarafından bilinmez.

Yani ikisi arasında fark vardır. Özetle, yapılabilecek en iyi şekilde bu meselelerde dikkatli olmak kişilerin üzerine farzdır. Bir kişi ilimsizce kendini bu konularla meşgul ederse, o kişi günahkârdır. Yani kişi ilmi; Kuran, Sünnet ve icma’dan apaçık delilleri olmadan bu konuda konuşmaktan men edilmiştir.

Allah’ın Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyuruyor ki:

“Her kim kardeşine kardeşi kâfir olmadığı halde kâfir derse, bu söz kendisine döner.” (Buhari, Müslim, Ebu Davud)

Eğer bir kişiyi o kişi kâfir olmadığı halde tekfir edersen, bu tekfir sana dönecektir. İşte bu yüzden, bu meselede dikkatli davranılması gerekir.

Bir insan ilim öğrenmede yeni olabilir, avamdan cahil bir kişi olabilir ancak olur da kendini bu tekfir konusuyla meşgul ederse diğer birçok meseleyi es geçer. Yani namazın veya abdestin şartlarını bilmez. Ona Talak ile ilgili bir mesele sorulsa cevabı bilmez. Üstelik her ne kadar o, tüm bu meseleleri aynı ehemmiyette görse de tekfir meselesi tüm bunların üzerinde bir meseledir.

Ona sorsak : “Karısını 3 talak ile boşamış kişinin hükmü nedir?” diye, cevap veremez!

Mademki bunun cevabını bilmiyorsun, tekfir meselesini nasıl bilebilirsin ki? Çünkü tekfir çok daha derin ve mühim bir meseledir.
 
talebe9303 Çevrimdışı

talebe9303

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Ekli dosyayı görüntüle 18043

Bazıları yalnızca âlimler tarafından anlaşabilir ki onlardır meseleyi detaylıca idrak edenler. Öte yandan, bazı mevzular da açıktır. Mesela Şirk koşmak veya Allah’a ve Resulü (sav)’e iftira atmak gibi. İnsanların çoğu bunları bilir. Ancak bazı meseleler de vardır ki onlar, çoğunluk tarafından bilinmez.

açık net olanlar bile tekfir edilmiyor. biz edincede tekfirci oluyoruz.

örneğin demokrasiyi bildiği halde savunanların, haşa 'ben subhanım' diyen 'veliler tanrı çocuklarıdır' diyen müşrikleri büyük bir zat olarak görenlerin şirki yeterince açık değil mi?
 
H Çevrimdışı

Hatve

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
İmam Gazali'ye namaz kılmayın hükmünü sormuşlar. İmam Gazali, kolundan tutup mescide götürmendir demiş. Biz, bizi ilgilendiren meseleyi öğrenmeliyiz. Büyüh günahları, küfrü, şirki öğren kardeşim ama her tekfirde bonus puan kazanır gibi o kafir, şu kafir deme! Genel tekfiri alimlere bırak. Sen davet işine bak. Hiç unutmuyorum yılbaşı gecesine yakın Abdulmuizz Fida hoca delilleriyle bir makale yayınlamıştı yılbaşı kutlamanın caiz olmadığına dair. İnsanlara anlatmak için tüm yazıyı okudum. O günlerde tevafukende TV'de bir hadis inkarcısının konuşmasına denk geldim. Aynen şöyle diyordu; Kim yılbaşı kutlamak haramdır derse o Allah azze ve celle adına hüküm koymuştur diyordu. Evet, bu devirde cahil kişinin ilme ulaşması kolay ama yine aynı şekilde cahil kişinin ilim öğrendiğini sanıp sapmasıda kolay. Allah azze ve celle ayağımızı Kur'an ve Sünnet üzerine sabit kılsın. Aldığımız nefesin bile bize ait olmadığı şu dünyada son nefesimizi ''imanlı'' bir şekilde vermeyi nasip etsin inşaAllah... Bu güzel yazıyı bizimle paylaştığın için Muwahhide Tevhid cezakAllahu hayran...

Unutmayın; üç beş yıl önce bizde tekfir ettiğimiz kişiyle aynı hayatı yaşıyor olabilirdik...
 
Üst Ana Sayfa Alt