Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Haftanın Konusu Teslimiyet

Nesîbe Lena Çevrimdışı

Nesîbe Lena

"عِشْ حَمِيداً، وَمُتْ شَهِيدًا"
Süper Moderatör
“Hayır hayır Rabb’ine andolsun ki onlar aralarında anlaşmazlığa düştükleri her konuda sen Peygamber’i hakem yapmadıkça ve sonra senin kararına kalplerinde hiçbir sıkıntı duymaksızın tam bir teslimiyetle uymadıkça gerçekten inanmış olmazlar.” (Nisa: 4/65)

“Aralarında İlahi kitap hüküm versin diye Allah’a ve O’nun elçisine çağrıldıkları zaman mü’minlerin söyleyeceği tek söz işittik ve iman ettik olmalıdır. Gerçek kurtuluşa erenler bunlardır.” (Nur: 24/51)
 
Ömer2 Çevrimdışı

Ömer2

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
C_EcEKjXgAQ8Nsg.jpg:large
 
E Çevrimdışı

Ebu SILA

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
-gelecek ve rızık endişesi ;
Yeryüzüne damla olarak düşen insanoğlu her konuda sıfır tecrübe ile doğarken bir harf dahi konuşamaz… Gün gelir emekler, yürür, konuşur, oynar ve büyür… Aklı başında bir genç olmuştur artık… Yine güne gelir bir İslam davetçisiyle karşılaşır… İslam davetçisi ona üç soru yöneltir ve cevabını söylemeden gider;

  1. Nereden geldin?
  2. Niçin geldin?
  3. Ve nereye gideceksin?
Bu üç soruya cevap bulamayan batı dünyadan bıktığı an kafasına sıkıp dünyaya veda ediyor… Çünkü nereye gideceğini bilmiyor… Bu üç soruyu bilemeyen bir insan doğal olarak yarın endişesi yaşar…

Rızık işine aklının ve ticari zekânın baktığını düşünen insan yarın aç kalmamak için biriktirmeye başlar… Yani, cimrileşir… Yarın endişesi sadece esnaflarda görülmez… Bu tuzak bayanlarda farklı bir şekilde etkisini gösterir:

  • “Geleceğimi düşünmek zorundayım… Hadi kocam öldü diyelim! Ya da fakir düştük! Mecburen çalışmam lazım. Ayaklarımın üstünde dik durmam lazım!”
Evet…

Gelecek endişesi Allah’ın er-Rezzak olduğunu ve bütün canlıların rızkını üstlendiğini unutturur;

  • “Allah dilediğine rızkını bollaştırır da daraltır da. Onlar dünya hayatıyla şımardılar. Oysa ahiretin yanında dünya hayatı, geçici bir faydadan başka bir şey değildir.”[1]
  • “Biz, rüzgârları aşılayıcı olarak gönderdik ve gökten bir su indirdik de onunla su ihtiyacınızı karşıladık. (Biz bunları yapmasaydık) siz onu (yeterli) suyu depolayamazdınız.”[2]
Allah’ın Rezzak oluşu elbette ki şeytanın bazı tuzaklarını boşa çıkartacaktır… Allah’ın rızık işine bakmadığına inandırdığı an seri bir şekilde kurulan tuzaklar iş yapmaya başlayacaktır… Bir insan nasıl olur da Allah’ın ben kefilim rızkına demesine rağmen gelecek endişesi yaşar?

Bunun en büyük sebebi Allah’ın yeterince tanınmamasıdır… İnsan insan istediği kadar gelecek endişesi yaşayıp dursun… Bu tedirgin bekleyiş hayatı zehir etmekten başka bir işe yaramaz… Zaten şeytanın da istediği bu değil miydi?

  • “… Fakirlik korkusuyla çocuklarınızı öldürmeyin -sizin de onların da rızkını biz veririz…”[3]
İşte buyur!... Gelecek endişesi çocuklarının katili olmaya yetiyor!

Gelecek endişesi sadece çocuk sayısının artmasına darbe vurmaz… Mal biriktirtip cimriliğe de sebep olur… Olası bir cimriliğin önüne geçme adına bakın efendimiz aleyhisselam ne buyuruyor:

Bezzâr'ın hasen sened ile rivayetinde Resûl-i Ekrem (sav.) Bilâl'ın evine gitti. Bilâl (r.a.) in evinde bir yığın hurma vardı. Resûl-i Ekrem:

“Bu nedir, ey Bilâl?” diye sordu. Bilâl:

“Ya Resûlallah, bunu size ziyafet olarak ayırdım,” dedi. Resûl-i Ekrem:

“Bunun, cehennemde senin için duman olacağından korkmuyor musun? İnfak et, ey Bilâl, infakla azalacağından korkma. Arş’ın sahibi onu azaltmaz,”[4] buyurdu. Diğer rivayette de, “Cehennem ateşinde bir buhar olarak yükselmesinden korkmaz mısın?” şeklindedir.

1] Rad.26

[2] Hicr.20

[3] En’am.151

[4] Mecmeu'z-Zevaid ve Menbeu'l-Fevaid, 10/241 (Bezzar ve Taberani'nin rivayetlerinden naklen.)
....feyzullah birışık..
 
Abdullahyuşa Çevrimdışı

Abdullahyuşa

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
اَمْ كُنْتُمْ شُهَدَٓاءَ اِذْ حَضَرَ يَعْقُوبَ الْمَوْتُۙ اِذْ قَالَ لِبَن۪يهِ مَا تَعْبُدُونَ مِنْ بَعْد۪يۜ قَالُوا نَعْبُدُ اِلٰهَكَ وَاِلٰهَ اٰبَٓائِكَ اِبْرٰه۪يمَ وَاِسْمٰع۪يلَ وَاِسْحٰقَ اِلٰهًا وَاحِدًاۚ وَنَحْنُ لَهُ مُسْلِمُونَ

"Yoksa siz, Yakub’a ölüm geldiğinde orada hazır mı bulunuyordunuz? O, oğullarına demişti ki: “Benden sonra neye ibadet edeceksiniz?” Demişlerdi ki: “Senin ilahına, babaların İbrahim, İsmail ve İshak’ın ilahı olan tek bir ilaha ibadet edeceğiz ve biz O’na teslim olanlardanız.”

-Peygamberlerin en hassas oldukları konu, tevhid meselesidir. Bu sebeple ilk konuştukları ve insanları davet ettikleri hakikat tevhid olduğu gibi son nefeslerinde de Allah’ın (cc) hakkı olan tevhidi dillendirmişlerdir. Bir babanın evlatlarına bırakacağı en değerli ve en faydalı miras, hiç şüphesiz tevhiddir.
(2/Bakara, 133)
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt