Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Tevbe 36 ve Bakara 194 Ayetlerinin Tefsiri ve Fıkhi Boyutu Nedir ?

A Çevrimdışı

Alkâme

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Esselamu aleykum

Müşrikler sizinle topluca savaştıkları gibi siz de onlarla topluca savaşın (tevbe 36)

O halde kim size haddi aşarsa, siz de onlara size haddi aştığı gibi / kadar / mislisi aşın
(Bakara 194)

Bu iki ayetin tefsiri bilhassa tefsirinden ziyade fıkhi boyutunu açıklar mısınız ?

Güncel cevabı bekliyorum inşeAllah
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullah


"Haram ay haram aya karşılıktır. Hurmetler de karşılıklıdır. (Her) kim size saldırırsa (haksızlık yaparsa) onun size saldırdığı gibi siz de ona saldırın ve Allah'tan korkun ve biliniz ki Allah muttakilerle beraberdir." (Bakara 194)
Cabir b. Abdullah (r.anh)'dan şöyle rivayet edilmiştir:
“Rasulullah (s.a.v.) haram aylarda savaş yapmazdı. Kafirler bunu öğrenince haram aylarda Rasulullah'a saldırmak istediler. Bunun üzerine bu ayet indi. Eğer haram aylarda müslümanlara bir saldırı olursa, müslümanlar da karşılık verebilir. Rasulullah (s.a.v.), haram aylarda kafirler kendisine saldırmadıkça, kafirlere saldırmazdı.
(Ahmed bin Hanbel, sahih hadis)

"Şubhesiz ki ayların sayısı, Allanın, gökleri ve yeri yarattığı günden beri, kitabında tesbit olunduğu üzere, Allah katında 12'dir. Bu aylardan dördü, mukaddes olan haram aylardır. İşte dosdoğru din budur. Bu aylarda kendinize zulmetmeyin. Ey mu'minler, muşrikler sizinle nasıl topluca savaşıyorlarsa, siz de onlarla topluca savaşın. Bilin ki Allah, mutlaka muttakilerle beraberdir." (Tevbe 36)
İbni Cerir et-Taberî'nin Ebû Malik'ten tahric ettiğine göre, Arablar yılı on üç aya bölüyorlardı. Muharrami Safer yapıyor, onda haram olan şeyleri helâl sayıyorlardı. Bunun üzerine Cenab-ı Hak: "Geciktirmek, ancak küfürde bir artmadır" ayetini indirdi.


İki farklı surenin bahsettiğiniz ayetler haram aylar ve bu aylarda savaşmanın daha doğrusu savaşı başlatan tarafının muslumanlar olmaması, bu haram aylara (zilkade, zilhicce, muharram ve receb) hurmet edilmesi gerektiğini bildirmekle beraber;
muşriklerin muslumanlara bu haram aylarda saldırması durumunda muslumanların kendilerini savunmak zorunda olarak savaşmaktan sakınmaması gerektiği, muşriklere aynen mukabele etmesi gerektiği, hatta onların muslumanlara karşı nasıl paktlar kurarak dünyanın doğusundan batısına birlik içerisinde ittifak ettikleri gibi muslumanların da kuffara karşı topyekun cihad için birlik olması gerektiği bildiriliyor. Haram ayda savaşı başlatanların muslumanlar olmadıktan sonra karşılık vermelerinden dolayı bir vebal de olmadığını bildirmektedir. Bu ayete (Bakara 194) göre karşılık yeter ki misli misline olsun, aşmasın. Yani haksızlığın miktarına göre haksızlık yapmaya cevaz vardır. Birisi bir haksızlık yaptığında haksızlığa uğrayan kişinin aynı karşılığı vermesi, Allah katında o kişiyi sorumlu kılmaz.
Ayette: (Her) kim size saldırırsa (haksızlık yaparsa) onun size saldırdığı gibi siz de ona saldırın!” buyurarak her ne kadar ikisini de saldırı (haksızlık) olarak isimlendirmişse de, birincisi haram, ikincisi caizdir, haksızlık değildir."
Fakat bu ölçüyü muhafaza edebilmek için Allah'tan korkmak gerekir. Haksız yere insanların hakkına tecavüz edilmemelidir. Biliniz ki Allah, muttakilerle beraberdir..
Allah (cc), emrini yerine getirib yasaklarından kaçınanlarla beraberdir. Allah'ın emirlerini yerine getirmeyen ve Allah'ın yasakladığı şeyleri yapan kişilere Allah yardım etmez.

Bakara sûresinin, haram aylarda savaşı haram kılan 194 ve 217'nci ayetleriyle, Mâide sûresinin 2. ayeti, Bakara sûresinden iki yıl sonra nazil olduğu için, Tevbe sûresi ayetleriyle mensuhtur. Yâni haram aylar nesh olmuştur. Haram aylarda, savaşın mubah olduğu görüşü şer'an itimat olunan görüştür.
"Bununla beraber muşrikler sizinle nasıl topluca savaşırlarsa" sözü, daha öncesiyle ilgisi olmayan munkatı cümle olub, yeni bir hüküm bildiren cümledir. Muşriklerle savaşa teşvik etmektedir. O zaman mana şöyle olur:
Sizinle savaştıkları zaman, savaş için onlar nasıl toplanıp bir araya geliyorlarsa, siz de onlarla savaştığınız zaman toplanıp bir araya gelin. Onlarla, onların yaptığı gibi savaşın...

Sonra Allahu Teâlâ yardımıyla, mu'minleri rahatlatmak üzere:
"Bilin ki Allah, sakınanlarla beraberdir" buyuruyor. Allahu Teâlâ emrine muhalefet etmekten sakınan velî, muttaki kullarının yardımcısı ve destekçisidir. Yaptıkları savaş ve benzeri işlerde, yardımıyla onların yanındadır.
 
Üst Ana Sayfa Alt