Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Topraksız Tarım Yapmak Caiz mi?

E Çevrimdışı

Ebu Mervah

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Es selamün aleyküm ve rahmetullah ve berekatüh.

Bir kardeşim sordu da, benden acil cevab bekliyor;

Topraksız tarım yapmak caiz midir? Nisa Suresi 117-119.ayetlerde Allah'ın yarattığının değiştirilmesinden bahsediyor, topraksız tarım bu kapsama girer mi girmez mi? Vereceğiniz cevab için şimdiden Allah razı olsun Abdulmuizz Hocam.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh;

Topraksız (hidroponik) ziraat / tarım yapmak Fıtrat-i bozmak / tağyir konusuna girmez. Yeter ki ürünün asli (orijinal) yapısı, özelliği bozulmamış, tahrif edilmemiş olsun.


******


Hidroponik (Topraksız) Tarım Nedir?

a8dc4e8eb7c89b62aa9f13b5f2d11fa7.jpg


Topraksız tarım ya da hidroponik tarım, toprak olmadan durgun su kültürü içinde uygulanan bir tarım biçimidir. Bitkiler topraktaki besinlerin yerine bitkinin ihtiyacı olan mineralleri içeren bir besin solüsyonundan faydalanırlar. Bundan dolayı, toprağın tamamında mineral aramak yerine, bitkiler besinleri kolay bir şekilde ve direkt olarak besin solüsyonundan alabilirler. Bitkileri ve bitkilerin kök sistemlerini desteklemek için genellikle kum, turba, vermikülit, perlit, hindistan cevizi, kaya yünü veya genleştirilmiş kil agregası gibi yetiştirme ortamları kullanılır ve bunların kökler etrafındaki nemi tutma olasılıkları yüksektir. Yetiştirme ortamının kendisi bir besin kaynağı değildir. Son yıllarda ülkemizde hidroponik tarımın önemi anlaşılmıştır. Bu tarım yöntemiyle oluşturulmuş sera alanların sayısı giderek artmaktadır. Ayrıca hidroponik tarım, son yıllarda Uzay araştırmalarında da çok sık kullanılan bir yöntem olmuştur. Özellikle Mars, Ay gibi kalıcı insan kolonilerinde yaşayacak olan insanların bu tarımsal yöntem ile sebze ve meyve yetiştirecektir. Hidroponik tarımsal yöntemin ya da bu yöntem ile yetiştirilen ürünlerin, insan sağlığına hiçbir olumsuz yan etkisi bulunmamaktadır.



hidroponik-tar%C4%B1m-1.jpg


Hidroponik Tarımın Topraklı Tarıma Karşı Avantajları Nelerdir?
561576_560643330667314_660209271_n.jpg




Hidroponik sistemlerde yetiştirilen bitkiler optimum seviyede besin ve neme sahiptirler. Bu nedenle de daha hızlı ve sağlıklı yetişirler. Toprağın olmaması demek zararlı otların ve topraktan gelen zararlı böceklerin ve hastalıkların olmaması anlamına gelir. Bir diğer avantajı ise kök sistemlerinin hidroponik olarak yetiştirilen bitkilerde daha küçük olmasıdır ve bu bitkinin büyüme enerjisini köklerden daha çok bitkinin büyümesine yoğunlaştırması demektir. Ayrıca hidroponik bitkilerin kökleri hiçbir zaman karışmadığından, saksılarının değiştirilmesine de gerek yoktur. Hidroponik yetiştirilen bir ürüne gübre vermeye ve böcek ilacı sıkmaya gerek yoktur. Hidroponik sistem ile yetiştirilen mahsuller toprakta yetiştirilenlere oranla daha uzun raf ömrüne sahiptirler. Hidroponik yetiştiricilik kolaydır, sağlıklı bitkiler yetiştirmek açısından çevreye uygundur. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere sayısız faydalar sağlar:






    • Bitkiler toprakta olduğundan % 50 daha hızlı büyürler çünkü besin ve suya daha kolay ulaşırlar.
    • Tüm yıl boyunca kapalı bir yerde güneş ışığı olmadan ya da yapay ışıklandırma ile ürün yetiştirmek mümkündür.
    • Besinler bitkilerin direkt ulaşacağı şekilde mevcuttur ve yetiştirme ortamına ait değildirler.
    • Çok az böcek ilacı kullanılır ya da hiç kullanılmaz. Bitkiler hastalıklardan arınmış bir ortamda yetişmeye başlarlar.
    • Daha küçük kaplar kullanılabilir, kökler karışmadan büyüyebilirler.
    • Bahçe yetiştiriciliğinin mümkün olmadığı yerlerde yetiştiricilik yapmak mümkündür, örneğin toprağın fakir olduğu yerler, kayalık alanlar, hatta balkonlar.
    • Suni ışık kullanımıyla kullanmadığınız bir oda ya da garajda bile bir bahçe oluşturmak mümkündür.
    • Toprakta yapılan yetiştiriciliğe oranla daha az iş gücüne gerek vardır çünkü kazmaya veya zararlı otları temizlemeye gerek yoktur.
    • Aşırı büyüme koşulları üzerindeki kontrolün daha fazla olması bitkiler için mümkün olan en iyi ortamın sağlanmasını kolaylaştırır ve daha iyi kalitede ürün ve tarımsal getiri elde edilmesine neden olur.
    • Hidroponik metotlarla yetiştirilen hızlı büyüyen sağlıklı bitkiler zararlılara ve hastalıklara karşı daha dayanıklıdır.
    • Ayrıca hidroponik olarak yetiştirilmiş olan meyve ve sebzelerin tatlarındaki gelişmeyi ve görüntüyü de fark edeceksiniz.

Hidroponik Tarım ile Ne Tür Bitkiler Yetiştirebiliriz?

Otsu gövdeye sahip tüm bitkiler. Odunsu gövdeye sahip bitkiler çok yıllı bitkiler olmasından ve çok fazla alan kaplamasından ötürü hidroponik tarımla yetiştirmeyi zorlaştırmaktadır. Kolaylıkla yetiştirebileceğiniz bazı sebze ve meyveler şunlardır; domates, patates, yeşil soğan, havuç, patlıcan, salatalık, kabak, bezelye, fasulye, ıspanak, marul, roka, maydanoz, acı-tatlı biber, dolmalık biber ve brokoli gibi sebzeler, mısır, buğday, şeker pancarı, çay ve pamuk gibi endüstri bitkileri, karpuz, kavun ve çilek gibi meyveler. Hidroponik bahçenizde ayrıca her türlü şifalı bitki, çiçek ve ev bitkisi yetiştirebilirsiniz.



Hidroponik Sistemle Yetişen Bitkiler Organik midir?


Kesinlikle Evet. Eskiden iki yetiştirme metodunun birbiriyle bağdaşmadığının söylenmiş olmasına rağmen, ortak bir paydaları vardır. Hidroponik yetiştiricilik anında ve %100 bulunması gereken besinlere bağlıdır. Kullanılan tohum, besin organik ise ürün organik olacaktır. Piyasada organik malzemelerden yapılmış olan birçok hidroponik besin vardır ve bilim ilerledikçe daha da fazla organik seçenek piyasaya sürülmektedir.


Yıllık gelir 25-30 milyon dolar

Türkiye'nin sahip olduğu arazi, su, iklim özellikleri, güneş ışığı ve özellikle jeotermal su kaynakları çok büyük fırsatlar sunmaktadır. Ülkemizin topraksız tarım konusunda çok ciddi bir potansiyeli mevcuttur. Ayrıca Avrupa ve Rusya pazarlarına yakın olması avantajlarını daha da artırmaktadır. Önemli olan bu kaynakları akılcı bir planlama ile harekete geçirebilmektir. Son yıllarda bu ciddi gelişmeler sağlanmıştır. Türkiye'nin topraksız tarım seralarından elde ettiği yıllık gelir yaklaşık 25-30 milyon dolar civarındadır. Türkiye'nin potansiyeline göre elde ettiği gelir çok düşüktür.

Topraksız tarımda Hollanda lider

Dünyanın özellikle sebze üretiminin tamamına yakını topraksız kültür seralarında gerçekleştirilmektedir. Topraksız tarım, dünyada Hollanda, İspanya, Fransa, Belçika, Almanya, İtalya, Japonya, Güney Kore, ABD, Kolombiya ve Çin gibi birçok ülkede yapılmaktadır. Topraksız tarım dünyada en yoğun olarak Hollanda'da yapılmaktadır. Son yıllarda diğer ülkelerde de topraksız yetiştiriciliğe ciddi bir yöneliş gözlenmektedir.

NASIL ÜRÜN YETİŞTİRİLEBİLİYOR?

Topraksız tarım su ve ortam kültürü olmak üzere iki ana gruba ayrılmaktadır.

SU KÜLTÜRÜ

Durgun veya akan şekilde gerçekleştirilen su kültüründe bitki kökleri tamamen veya kısmen besin çözeltisi içinde gelişmektedir. Su kültürü yöntemleri arasında, besleyici film tekniği olarak Türkçeleştirilen, orijinal adı ile Nutrient Film Technigue (NFT) ticari kullanımı olan bir yetiştirme tekniğidir. Bu sistemde bitkiler, kökleri boyunca ince bir tabaka halinde birkaç mm derinliğinde dolaştırılan besin çözeltisinin içine yerleştirilmektedir. Ancak kesintisiz elektrik enerjisi ve besin çözeltisinin sürekli kontrolünü gerektirmesi, ayrıca yaz aylarında besin çözeltisinin sıcaklığının aşırı yükselmesi nedeniyle ülkemizde kullanımı güçtür.

ORTAM KÜLTÜRÜ

Ülkemizde yapılan çalışmalar ortam kültürünün sera koşullarımıza uygun olduğunu ortaya koymuştur. Ortam kültüründe torf, talaş, ağaç kabuğu, çeltik kavuzu gibi organik; kum, çakıl, perlit, vermikülit, volkan tüfü, kayayünü ve plastik köpükler gibi inorganik materyaller kullanılabilmektedir. Bunlar arasında özellikle perlit ve volkan tüfleri ülkemizde bol olarak bulunmaktadır. Bu ortamlar tek başlarına kullanılabileceği gibi torf ya da mantar kompostu atığı ile karıştırılarak da kullanılabilmektedir. Domates ve kavunda bitki başına yaklaşık 6-8 litre ortam kullanımının yeterli olduğu hesaplanmıştır.

Ortam kültüründe bitkilerin besin maddesi ve su gereksinimleri, gelişmeleri için gerekli tüm besin elementlerini içeren besin çözeltilerinin damla sulama sistemi ile verilmesi yolu ile karşılanmaktadır. Besin çözeltisi, kullanılan ortamın özelliklerini ve hacmine bağlı olarak günde bir veya birkaç kez verilen çözeltinin yüzde 20'si drene olacak şekilde uygulanmaktadır. Ortam kültürleri besin çözeltisinin uygulanışına göre açık ve kapalı sistemler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

AÇIK SİSTEM

Açık sistemde bitki kök bölgesinden drene olan çözelti atılır, kapalı sistemde ise drene olan çözelti toplanarak sistemde tekrar dolaştırılmaktadır.

KAPALI SİSTEMLER

Kapalı sistemler, açık sistemlere göre, su ve gübre tasarrufu sağladıkları gibi çevre koruma yönünden de daha etkindir. Çünkü açık sistemde, ortamdan drene olan çözelti toprak ve yer altı sularının kirlenmesine yol açmaktadır. Bu nedenle Avrupa ülkelerinde çevre kirliliğini azaltmak amacı ile kapılı topraksız yetiştiricilik sistemlerinin kullanımı teşvik edilmektedir. Açık bir sistemde drene olan çözelti toplanarak, açıkta yetiştirilen bitkilerin su ve gübre gereksinimini karşılamada kullanılarak kapalı bir sistem şekline dönüştürülebilmektedir.

TOPRAKSIZ KÜLTÜRDE KULLANILAN BESİN ÇÖZELTİLERİ

Besin çözeltileri, topraksız yetiştiricilikte bitkiler için mutlak gerekli olan besin maddelerini bitkinin ihtiyaç duyduğu oranda ve miktarda içeren bu yetiştiricilikte bitkilerin ihtiyaçlarına göre besin maddesinin ayarlanması, topraklı ortama göre daha avantajlıdır.

Topraksız yetiştiricilikte kullanılan materyallerin tamponluk özellikleri yok denecek kadar az olduğundan ortamda pH'nın ani değişmeleri bitkilerin ölmelerine neden olabilir. Bu nedenle çözeltinin hazırlanmasında dikkatli olunmalıdır. Ortam pH'sı sürekli kontrol edilerek bitkinin ihtiyaç duyduğu seviyede ayarlanmalıdır. Ayrıca bitkilerin gelişme periyodu boyunca ortamın EC'si sürekli kontrol edilmelidir. Trasprasyonla su kaybının fazla olduğu sıcak dönemlerde EC kontrolüne daha fazla önem verilmelidir. Besin çözeltilerinin hazırlanmasında kullanılacak olan kimyasal maddelerinin yüzde 100 suda çözünebilir olması ve klor içermemesi gerekmektedir.




Hidroponik Sistem ile Yetişen Bitkilerin Tatları Nasıldır?



Hidroponik sistemle yetiştirilen sebzeler, bahçenizdeki toprakta yetişen sebzelerden daha lezzetli olursa buna şaşırmayın. Çünkü hidroponik olarak yetiştirilen bitkiler ihtiyaçları olan her şeyi ihtiyaç duydukları anda ve stres olmadan alırlar ve organik akrabalarından daha sağlıklı bir şekilde büyürler. Şunu unutmayın ki toprakta önemli mikro besinler genellikle saklı halde bulunurlar ve bitkileriniz bunlardan tam olarak faydalanamazlar. Bu nedenle hidroponikler bu kadar mükemmeldir. Bitkilerinizin besin ihtiyaçlarını karşılayan minerallerin çeşidi ve miktarı konusundaki tüm kontrol sizin elinizdedir. Bu avantaj genellikle tat, renk, büyüklük ve hatta besin değeri açısından organik mahsullere oranla daha üstün olan meyve sebzeler yetiştirmenizi sağlar. Daha önce elde ettiğinizin en iyisinden daha da fazlasını elde edeceksiniz..!



Hidroponik Sistem Nasıl Kurulur? Neler Gereklidir?



Öncelikle sistemi evin neresine kuracağınızı karar vermeniz gerekiyor. Sistemi kuracağınız yer, bir bahçe, balkon, bodrum, teras ya da kapalı bir oda olabilir. Ancak tüm bu saydığımız yerlerde farklı bir sisteme ve ekipmanlara ihtiyaç duyacaksınız. Örneğin terasa kuracağınız sistemde yetiştireceğiniz bitkiye göre yapay ışıklandırmaya ihtiyaç duymazsınız ama seralarda olduğu gibi sıcaklığı sabit tutmak için etrafını cam ile kapatmak zorunda kalabilirsiniz. Oysaki sistemi bodrum ya da ışık almayan kapalı bir odaya koyduğunuzda yapay bir ışıklandırmayla da ürün yetiştirebilirsiniz. Sistemi kuracağınız yer kadar sistemin nasıl olacağını da karar vermeniz önemlidir. Genellikle piyasada iki çeşit hidroponik sistem yer almaktadır. 1.si boru tipi hidroponikler (akışkan hidroponik olarak da bilinir), 2.si ise kap tipi hidroponikler (damlama biçimli sulama hidroponiği olarak da bilinir). Boru tipi hidroponik sistem çok daha kullanışlıdır. Daha fazla bitkiye besleyebilirsiniz ama maliyeti biraz daha fazladır. Bu sebeple bu yazıda çok daha basit yapıda olan kap tipi hidroponik sistemin kurulumunu anlatacağım.



Kap tipi hidroponik sistemin kurulumuna geçmeden önce bu sistemin çalışma prensibinden kısaca bahsetmek istiyorum. Bilindiği gibi bitkiler doğal yaşamında toprağa bağlı olarak yaşarlar. Tohumun toprak altında gelişip, filizlenerek toprak üstüne çıkmasıyla devam eder. Bitkiler ihtiyaç duyduğu tüm besinleri mineralleri ve suyu topraktan almaktadır. Hidroponik sistemde ise toprak bulunmayan bir bitki ihtiyaç duyduğu besin ve minerali çözelti halindeki sudan almaktadır. Bir kap içinde bir miktar suya belli ölçülerde hazır bitki besinini koymakla başlayabiliriz. Bu suyu bir su pompasıyla ince su hortumuyla bitkilerin bulunduğu kabın üst kısmındaki yetiştirme ortamına aktarılır. Böylece bitki ihtiyaç duyduğu her türlü besini bu çözelti halindeki besinli sudan alacaktır. Ancak sistem içinde dikkat edilmesi gereken birkaç önemli detay bulunmaktadır. Suyun ph oranı, sıcaklığı ve suyun ışık almaması oldukça önemlidir. Bu konulara ileride tekrar değineceğiz. Şimdi gelin basit bir 6 bitki yetiştirebileceğimiz kap tipi hidroponik sistemin nasıl kurulacağını anlatalım. Öncelikle sistem için aşağıdaki malzemelere ihtiyaç duymaktayız.



1- Koyu renkli, kapaklı Su Havuzu (Bu kapalı plastik bir çamaşır sepeti bile olabilir.)

2- Su pompası (Hidroponik Sistemler için tasarlanmış özel su pompaları satılmaktadır)

3- Hava Pompası (Basit bir akvaryum hava pompası işinizi görecektir)

4- Su pompasının pompalayacağı besinli su için uygun ölçülerde siyah bir hortum. 2 metre uzunluğunda bir hortum işimizi görecektir.

5- Pompadan çıkan besinli suyu çoklayacak bir hortum çoklayıcısı. Tek girişli altı çıkışlı olması yeterlidir. Ancak bu çoklayıcı kullanacağınız hortumla aynı ölçülerde olmalıdır. Piyasada bunlardan bolca satılıyor. Eğer bunlardan bulamazsınız bir tesisatçıya yaptırabilirsiniz.

6- File hidroponik saksı. Hidroponik delikli saksı olarak da bilinir. Şimdilik bize 6 adet yeterli olacaktır. Yalnız her bir file saksı aynı ölçülerde olmalıdır. Birçok tohum-fide üreticisinde ve internette rahatlıkla bulabilirsiniz.

7- Matkap ve testereli yuvarlak matkap ucu. Bu matkap ucu file file saksılarınızla aynı ölçülerde olmasına dikkat edin.

8- Hidroton, Vermikülit ya da perlit. Bunlardan bir tanesini almanız yeterli. Bu malzemelerden bir tanesi fideyi saksıya koyduktan sonra toprak yerine kullanacağız. Ancak ben ucuz olması nedeniyle hidroton tavsiye ederim.

9- Sıvı bitki gübresi. Birçok tohum-fide üreticisinde ve internette rahatlıkla bulabilirsiniz.

10- PH-Sıcaklık Ölçer (isteğe bağlı)



Öncelikle kapalı su havuzunun üst katına bir adet küçük daire, 6 adet ise saksıların ölçülerinde (yani çapında) olmak üzere 7 tane daire çizmekle işe başlayalım. Dairelerin bulunduğu aralıkların ölçüleri aynı olması da önemlidir. Daireleri yani saksı yuvalarını 2 x 3 biçiminde koyabilirsiniz. Bu arada daire dar olduğunda saksı tam olarak yuvasına girmeyecektir. Daire geniş olduğunda ise saksı yuvasında durmadan aşağıya düşecektir. Bu nedenle, daireleri saksılarınızın ölçülerinde çizip kesmeniz gerçekten çok önemlidir. Daireleri çizdikten sonra yuvarlak matkap uçlu bir matkap yardımıyla delebilirsiniz veya bir maket bıçağıyla bu daireleri kesebilirsiniz. Ancak matkap ile delmek çok daha az zamanınızı alacaktır.
maxresdefault.jpg
Diğerlerine göre daha ufak olarak çizip kestiğimiz daire şeklindeki ağzı ise su ve sıvı bitki besini koymak için kullanacağız. Sistem çalışmaya başladıktan sonra bu ağız sürekli kapalı olmalıdır. Ağzı uygun bir tıpa ile kapatabiliriz. Aksi halde ışık girmesine neden olabilirsiniz. Işık su içinde yosun oluşumuna neden olacaktır. Bu da istenemeyen bir durumdur.
akuaponik-sistemler-nasil-calisir.jpg




Saksı yuvaları hazırlandıktan sonra besinli su havuzunun kapağını kaldırıp su pompasını sabitlemeniz gerekecektir. Pompanın su içinde havuz tabanında sabit kalması şarttır. Hareket etmesi halinde hava alarak motorun yanmasına neden olabilirisiniz. Pompayı sabitledikten sonra kapağın hemen altında 3 adet farklı boyutlarda delik delmeniz gerekecek. Bu deliklerden birincisinden pompadan çıkan siyah ince hortum, ikincisinden su pompasının elektrik kablosu, üçüncüsünden ise hava pompasının hortumu geçecektir. Hava pompası havuzun tabanına kadar girmelidir. Hava pompası besinli su içine bitki köklerinin ihtiyaç duyacağı havayı pompalayacaktır. Bitki köklerinin hava alması gereklidir.
nft.gif
watercult.gif


Hemen hemen sistemimiz bitmek üzere. Saksıları yuvalarına koyunuz. Yetiştirmek istediğiniz bitki fidesinin köklerini toprağından su yardımı ile ayırınız. Daha sonra bu fideleri saksıların içine güzelce yerleştirip etrafına aldığınız Hidroton, vermikülit, rocwool ya da perlit gibi malzemeler ile kaplayınız. Ancak biz ucuz olmasından dolayı Hidroton olmasını tavsiye ediyoruz. Su koyma ağzından köklerine ulaşmayacak şekilde bir seviyede mümkünse içme suyu koyunuz. Suyun ph oranı 6.0 olması gerekmektedir. Suyun asidik ya da bazik olması durumunda bitki kökleri zarar göreceğinden yetişmeyecektir ya da çok yavaş yetişecektir. Suyun ph oranı kontrol etmek için bir adet ph metre satın alabilirsiniz. Ancak bu cihazlar biraz pahalı. Ancak PH metre ile günlük olarak suyun ph değerini ölçerek suya gübre ya da su takviyesi yapabilirsiniz.

Su pompasından çıkan siyah ince hortumu çoklayıcının tekli girişine takmanız gerekecek. Daha sonra çoklayıcının 6 adet çıkışının her birine birer adet ince siyah hortumdan takmamız gerekecek. Çıkışlara taktığınız hortumların uzunlukları, saksı yuvalarıyla aynı hizaya gelecek şekilde olmalıdır. Çıkışlarda kullanacağımız bu hortumlar saksılara damlama biçiminde sulama yapacaktır. Ayrıca çoklayıcıyı kabın üst kısmında bir yere sabitlemeniz çok daha güzel bir görüntü sunacaktır.

Şimdi gelelim sıvı gübre konusuna. Burası gerçekten dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Sıvı bitki gübreleri piyasada çeşitli markalarda genellikle 1 litre olarak satılmaktadır. Benim tavsiye ettiğim ürün SG marka sıvı gübredir. Bünyesindeki potasyum, magnezyum, demir, fosfor mineralleri ve nitrat tuzları bakımında bu ürün oldukça zengindir. Havuz içindeki suyun miktarına göre sıvı gübre konulmaktadır. Bu ürünle birlikte verilen ölçü sayesinde 1 litre suya 2 ml sıvı gübre koymanız yeterlidir. Daha fazla koymanız halinde suyun ph değeri anında değişecektir. Örneğin 5 litre hacimli bir kaba 4 litre su koyduğunuzda 8 ml sıvı gübre koymanız yeterlidir. Her eklediğiniz 1 litre suya 2 ml sıvı gübre koymanız yeterli olacaktır.


Böylece sisteminiz hazır bir şekilde kullanabilirsiniz. Mümkünse bu sistemi güneş alan bir yerde muhafaza etmenizi öneririz. Eğer sisteminizi kapalı bir yer de muhafaza edecekseniz o zaman özel yapılmış aydınlatma kullanmanız gerekecektir. Bu aydınlatma biçimleri güçlerine göre değişmektedir. Bitki yetiştirme Lambaları özellikle sodyum HPS olanlar yüksek kırmızı ve yüksek sarı ışık vermektedir. Bu özellikler genelde bitkinin çiçeklenme evresinde gereklidir. Sodyum lamba sadece çiçeklenme döneminde kullanılır. Bitkinin çiçek tohumu halinde iken kullanmanız gereken bitki yetiştirme lambası metal halide lambadır. Bitkinizi tohumdan itibaren ilk 4-6 hafta metal halide lamba da tutup daha sonra çiçeklenme evresinde sodyum lamba ya geçiş yapmanız gerekmektedir. Bu lambalar çektiği güç ve yaydığı ışık şiddetine göre farklılık göstermektedir. Ancak kurduğumuz bu basit sisteme 400 watt gücünde bir sodyum HPS ampl koymanız yeterli olacaktır. Sisteme ekleyeceğimiz bu sodyum HPS ampl, bitki fidelerine en az 30 cm yukarısında olmalıdır.



Peki böyle bir hidroponik sistem kaç liraya oluşturulur?

Zorunlu malzemeler


Kuracağımız bu sistem, zorunlu alacağımız malzemeler ile yaklaşık 170 Türk lirasına mal olacaktır.

Gübreli su havuzu için plastik kap – 15 TL

Su Pompası – 40 TL

Hava pompası – 10 TL

Hidroton 10 Kg’lık Paket – 15 TL

File Saksı âdeti – 1 TL

SG marka sıvı gübre – 60 TL

2 metre siyah hortum ve çoklayıcı – 20 TL



İsteğe bağlı malzemeler

Bitki yetiştirme lambası (400 watt Sodyum HPS Ampul) – 45 TL

Termometreli PH metre – 75 TL
 

Ekli dosyalar

  • upload_2018-7-15_0-28-5.jpeg
    upload_2018-7-15_0-28-5.jpeg
    15.5 KB · Görüntüleme: 302
  • upload_2018-7-15_0-31-17.jpeg
    upload_2018-7-15_0-31-17.jpeg
    5.3 KB · Görüntüleme: 271
  • upload_2018-7-15_0-38-29.jpeg
    upload_2018-7-15_0-38-29.jpeg
    12.6 KB · Görüntüleme: 302

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt