Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Ümeyye Cuha; Iki Eşini De Şehit Verdi!

sehadet_aski Çevrimdışı

sehadet_aski

Üye
İslam-TR Üyesi
Ümeyye Cuha; İki Eşini de Şehit Verdi!

Geçtiğimiz günlerde Gazze kuşatması nedeniyle şehit düşen Kassam komutanlarından Vail'in eşi Ümeyye Cuha, 6 yıl önce de ilk eşini şehit vermişti. İsrail tarafından iki eşi de şehit edilen Cuha, ünlü bir karikatürist... İşte Ümeyye Cuha'nın öyküsü...
07.05.2009 17:10

Filistin'in dünyaca tanınan ünlü karikatüristi Ümeyye Cuha bu hafta ikinci eşini de kaybetti. Cuha, ilk eşini de 6 yıl önce yine Mayıs ayında ahirete uğurlamıştı. Mayıs ayı ünlü karikatürist için hüzün ayı oldu. İlk eşi İsrail saldırılarında şehid verdiğini belirten Cuha, ikinci eşi için ise "Refah sınırındaki geçitten geçebilseydi belki tedavi olup iyileşebilirdi ancak ablukanın kurbanı oldu" dedi.

Karikatürist Ümeyye Cuha ilk eşi olan şair Rami Suad'ı 2003 yılının Mayıs ayında, ikinci eşi Vail Akilan'ı ise altı sene sonra 3 Mayıs 2009'da kaybetti. Yaşı henüz 32'yi aşmayan Akilan, Gazze'de üç yıldır devam eden ambargonun kurbanı oldu. Filistinli doktorlar, "Akilan'a tedavi olunması için dışarıya çıkarılmasına izin verilseydi kurtulurdu" dediler.

Cuha ilk eşine çizdiği bir tabloyla veda etmişti. Bu tabloda Rami gözünün içinde bahçedeydi ve gözünden gözyaşı yerine kan akıyordu ve bu kan kalp resmi çiziyordu. İkinci eşine ise 'Erkekler Ağladığında' başlığını taşıyan etkileyici bir makaleyle veda etti.

Ümmey Cuha bir Filistin gazetesinde çalışıyor. Gazetede kendisine ayrılmış bir karikatür köşesi bulunuyor. Aynı zamanda Cehaton isimli şirketin yönetim kurulu üyesi. Filistin'in yaşadığı felaketleri konu edinen ilk çizgi film olma özelliğine sahip "Anahtar Hikayesi" filminin de sahibidir. Bu filmde Filistin'in köylerinden biri olan El-Mahraka'dan bahsedilmektedir. Bu köy, Cuha'nın ailesinin 1948'de göçedip terketmek zorunda kaldığı köydür. Dönüş anahtarı, görgü tanıklarının Filistin felaketinin başlangıcından bugüne Filistinlilerin vardığı akibeti ayrıntılarıyla anlatmaları 1948 yılını anarak o yıla geri dönmesi aracılığıyla filmde kahramanlık rolünü canlandırıyor.

Eşine çizdiği tabloyla veda etti

Ümeyye Cuha'nın ilk eşi Rami Suad 01.05.2003 tarihinde henüz 27 yaşındayken, El-Şecaiyye mahallesini basan işgalci İsrail askerleri tarafından şehid edildi. Bir İsrail tankından açılan ateşte Rami hem ciğeri hem de pankreası parçalanarak hemen orada şehit düştü. Cuha'nın Rami'den bir kız çocuğu olmuştu. Babası 2003 yılında şehit düştüğünde henüz 9 aylıktı.

Suad'ın ölümünden sonra Ümeyye eşini kaybetmiş olmasından ötürü duyduğu hüznünü ancak fırçasıyla dile getirebildi. Resmettiği güçlü karikatürde eşi Rami'yi gözünün bahçesinde çizdi. Bu gözden gözyaşı yerine kan akıyor ve kalp resmi çiziyordu.

Tek çare ameliyattı

6 sene sonra yine Mayıs ayında Ümeyye Cuha bu kez ikinci eşi Vail Akilan'ı kaybetti. Ancak Akilan kendisine isabet eden bir kurşun neticesinde ölmemişti. Onun yakalandığı amansız hastalık ve İsrail'in Gazze'ye uyguladığı abluka, sınırdaki; Filistin toprakları ile Mısır'ı birbirinden ayıran Gazze'nin güneyindeki Refah Geçidi'ni kapatmasıydı. Bu da kendisini dışarı gidip tedavi olmasını engelemişti.

Gazze'deki tıbbi kaynaklar, Akilan'ın yaklaşık bir ay önce midesinde bir patlama yaşadığını ve acilen ameliyat olması için hastaneye kaldırılmasının gerektiğini açıkladı. Ardından Vail'in yurtdışına çıkıp ameliyat olmasından başka imkânın mevcut olmaması, bunu da Gazze'ye uygulanan abluka nedeniyle gerçekleştiremediği için hayatını kaybettiğini ifade ettiler.

Gazze ehline uygulanan zalim abluka nedeniyle yurtdışına çıkamayan Akilan'ın vefat haberi ise geçtiğimiz Salı günü açıklandı. Böylece sayıları 330'a ulaşan abluka kurbanları kafilesine bir yenisi daha eklenmiş oldu.

Refah geçidi meselesini çok kere resmetmişti

İkinci kocası Akilan'ın vefatının ilanından sadece birkaç gün önce Ümeyye Cuha, 'Erkekler Ağladığında' başlıklı bir makale yazarak yaralı eşinin acılarından bahsetti. Vail hakkında yazdığı makalesinde Ümeyye, hastane odasında yatan kocasının elini nasıl da kuvvetle sıktığını ve o esnada gözyaşının yanağından süzüldüğünü anlattı.
46222.jpg


Ardından şöyle ekliyor; ''Eşimle yaklaşık dört senedir süren evliliğimiz boyunca gözyaşının aktığını sadece iki kere gördüm. Bunlardan ilki küçük kardeşi Muhammed yaklaşık bir buçuk yıl önce şehit verdiğinde, ikincisi ise bana son İsrail saldırısında hayatını kaybeden arkadaşlarının isimlerini sıralarken idi."

Ümeyye makalesinde, yetkililere Filistin'de artık eşine yapılacak birşey kalmadığını, Refah Geçidi'nden çıkarak dışarıda tedavi görmekten başka alternatifinin olmadığını açıklayarak geçiş izni vermeleri için harcadığı çabayı anlattı.

Ayrıca Refah Geçidi'ni, hastaların, kuşatılmışların, geri dönemeyenlerin sıkıntılarını çok kere resmettiğini ancak bir gün eşinin de Refah geçidinin açılmasını bekleyen hastalar kafilesine katılacağının hiç aklına gelmediğini belirtti.
(Hamza Muhammed / Timetürk)
Komutan Vail'in şehadet haberi için tıklayınız:
Gazze Kuşatması Katlediyor! Duyuyor musunuz?


Cuha'dan Filistin'e dönüşün anahtarları
Filistinli ünlü karikatürist Ümeyye Cuha, Geçtiğimiz ay Bahreynde karikatürlerinden oluşan Dönüşün Anahtarları isimli bir sergi açmıştı.
Karikatürlerinin ününe rağmen medyada görünmeyi çok fazla sevmeyen ve işgal güçlerinin Gazze'den çıkışına izin vermemesi nedeniyle adına açılan sergilere katılamayan sanatçı Ümeyye Cuha, ilk kez katıldığı Bahreyn'deki sergide Aljazeera'ya konuştu.

—Dönüşün Anahtarları" sergisinin ana fikri nedir? Karikatürleriniz aracılığıyla vermek istediğiniz mesajlar nelerdir?

Sergi, "Dönüşün Anahtarları" adını taşıyor; çünkü sanırım karikatürlerin çoğunda anahtar simgesinin ağırlığı var. Geçtiğimiz günlerde Filistinlilerin ve Arapların 67 yenilgisini andık. Bu felaketin unutulmaması için serginin bu adla adlandırılması uygun görüldü.



Felaketler arka arkaya geldi ve ümmetin hali eskisinden daha kötü oldu. Bu benim bizzat katıldığım ilk sergim. Karikatürlerim için Arap ülkelerinde ve diğer yabancı ülkelerde açılan sergilerin çoğuna, İsrail işgali Gazze'den çıkmama izin vermediği için katılamadım.



Serginin taşıdığı mesaj ise, Araplara Filistin sorununun sadece Filistinlilerin sorunu olmadığını, bilakis Arapların ve tüm Müslümanların sorunu olduğunu hatırlatmaktır. Filistin'i savunmadan onlar da sorumludur. Filistin'i savunmak sadece Filistinlilere has değildir. Bilakis tüm Araplara farzdır.

—Karikatür, insanlara nasıl mesaj verebilir ve Filistin sorunu gibi karmaşık bir soruna nasıl çözüm getirebilir? Karikatür çizerken onlara nasıl anlamlar yüklüyorsunuz?

Karikatüristler –ki ben de onlardan biriyim- çoğu zaman "Bir karikatür ne yapabilir?" derler. Vatan kurtarabilir mi? Bir yazı ne yapabilir? Öyleyse bir kurşun ne yapabilir? Sonuçta bu üzerimizdeki bir yükümlülüktür. Ben mesaj taşıyan bir insanım. Önemli olan onu vaktinde iletmemdir. Bu mesaj o anda ümmetimin ve halkımın aklından geçenleri anlatır. Ben yeni bir karikatür yayımladığımda birçok internet sitesi ve gazete o karikatürü yayımlıyor. Bu nedenle işgalci de onunla ilgilenecektir.



Siyonist işgalci bizim karikatürlerimizle ve çizimlerimizle Arapların ilgilendiğinden daha çok ilgileniyor. Bunun anlamı şu: Siyonistler savaşın medya savaşı olduğunun ve öneminin farkındalar. Bu nedenle Batı medyasının tamamının Siyonistlerin elinde ve tablonun içeriği çarpıtılıyor. Birçok kişi bizim işgalci olduğumuzu ve Siyonistlerin kurban olduğunu sanıyor. Medya savaşı gerçekten çok tehlikeli bir savaş. Araplar bu savaşın değerini anlayabilirlerse, inanın bana, başarılı olacaklardır. Çünkü her zaman "Ne yapalım, gençlerimizle sınırları geçip direnişe mi katılalım?" diyorlar. Silahla direnişe katılmanızı istemiyoruz. Sözlü direnişe katılın ve inanın bana bunun büyük bir etkisi olacaktır. Sözle, fırçayla, resimle, size verilen her türlü güç ve yetenekle direnişe katılın. Arapların birçok genç yetenekleri var. Aljazeera Talk sitesine girdiğimde yorumlara bakıyorum ve Arap ve Müslüman gençlerin kafalarındaki düşüncelerini okuyorum.


Gerçekten şaşırıyorum; her alanda yeterlilik sahibi gençlerimiz var ve gerçekten de ümmetin büyük hayırlar içinde olduğunu söylüyoruz. Fakat bu beyinlerin nereye yöneldiğinin mantıklı bir açıklaması olmalı. Ne yazıyor, ne çiziyor, neyle ilgileniyor? Siyonist medyanın bizimle ilgilendiği gibi biz de onunla ilgileniyor muyuz? "İsrail Askeri İstihbaratı" adlı siteleri var, orada Arap medyasında kendileriyle ilgili yazılanları yalanlıyorlar. Kendileri hakkında yazılanlarla görülmedik bir biçimde ilgileniyorlar. Belki Siyonistler beni Batı'nın tanıdığından veya Arapların tanıdığından daha çok tanıyorlar.

—Yeni bir filminizi işittik; bize onun hakkında bilgi verebilir misiniz?

Aljazeera Talk'a ilk defa sizde yayınlanacak bir haber vereyim. Ben, Filistin'deki Joha Toon film şirketi yönetim kurulu başkanıyım. "Anahtarın Hikayesi" isimli bir film yapıyoruz. Bu, Filistin topraklarının acı hikayesini anlatan ilk film olacak. Filmin kahramanı bir anahtar ve 1948 olaylarına dönerek o günden bu güne Filistin sorununu anlatıyor.


Filistin sorunu ve mültecilerle ilgili bu ilk filmin montajını iki gün önce bitirdik. Bu hem çocuklara ve hem de inşallah büyüklere yönelik ilk çizgi film. Filistin halkının nasıl göç ettiğini, bu halkın kendi isteğiyle vatanını terk etmediğini, işlenen katliamlar nedeniyle vatanından çıkmak zorunda kaldığını, fakat aynı zamanda gençleriyle, yaşlılarıyla ve çocuklarıyla direndiğini anlatıyor. Seyirci kitlesi olarak çocukları seçtik ve ana fikrin çizgi filmle zihinlerinde netleşmesini istedik. Çünkü çizgi film akılda kalacak birçok fikri etkili bir biçimde aktarıyor.

Film 38 dakika ve Batı'ya doğrudan mesajımızı iletebilmek için İngilizce dublajını da yaptık. Gazze'deki olumsuz şartlar nedeniyle montajı gecikti fakat çok yakında gösterime girecek.

—Filmi nasıl elde edebiliriz? İnternette ücretsiz yayınlanacak mı?



Kesinlikle ücretsiz olmayacak. Çünkü masraflı bir çalışma. Çalışmalar ambargonun ve çektiğimiz sıkıntıların gölgesinde dört ay sürdü. Gazze'deki zor şartlar nedeniyle çalışmaları 6 kişilik seçkin bir ekip yürüttü. İlk gösterimin kardeş ülke Bahreyn'de olmasını temenni ederiz.

—Filistin'de yaşanan son olaylarla ilgili yorumunuz nedir?

Filistin'de yaşanan son olaylar gerçekten çok acı verici. Filistin halkının içinde bulunduğu durumdan, biri zengin diğeri fakir iki hükümet olmasından büyük üzüntü duyuyorum. Hükümetin birine tüm imkânlar ve kolaylıklar sağlanıyor. Diğer hükümet ise sadece Gazze halkıyla irtibatlı ve daha sert bir ambargoya maruz kalıyor. Ambargo üstüne ambargo ve aç bırakma politikası uygulanıyor. Kapılar kapalı. Ben şu an dışarıdayım ve kapı kapalı kalmaya devam ederse Gazze'den uzakta kalacağım.

Filistin'in bütün gruplarıyla yeniden birlik olmasını Allah'tan dilerim. Çünkü birliğe en çok ihtiyacımız olan bir vakitteyiz. Kurşunumuz ve savaşımız sadece Siyonist düşmana yöneltilmeli. Kimse Siyonist düşmanın Filistinli bir insanın yanında yer alabileceğini sanmasın. Siyonistler barışa en düşman insanlardır. Onlar kesinlikle barış istemezler. Onlar sadece teslim olmamızı, direnen tüm Filistinlilerin aç bırakılmasını ve öldürülmesini isterler.

—Aljazeera Talk'a söylemek istediğiniz nedir?


Aljazeera Talk'ın okuyucularına diyorum ki, ben siteyi çok seviyorum ve bu kadar çok zeki ve kültürlü Arap gencin olmasından gurur duyuyorum. Yakın bir zamanda Siyonist işgalciye karşı zafer kazandığımızı ve Filistin'in her tepesinden kovulduğunu yazmalarını temenni ediyorum.



Sanatçı Ümeyye Cuha kimdir?

2.2.1972'de Gazze'de dünyaya geldi.

Arap basın ödülü sahibi.

Filistin Naci El-Ali Güzel Sanatlar Derneği üyesi.

Günlük bir gazetede çalışan ilk Filistinli ve Arap karikatürist.

1995 yılında El-Ezher Üniversitesi Matematik bölümünü pekiyiyle bitirdi.

Karikatürleriyle yerli ve uluslar arası birçok sergiye katıldı.

1995 yılı Mart ayında Filistin Kültür Bakanlığı'nın düzenlediği karikatür yarışmasında birinci oldu.

Üç yıl matematik öğretmenliği yaptıktan sonra sanata ve karikatüre daha fazla vakit ayırmak için 1999'da istifa etti.

1999 yılından beri günlük El-Kudüs gazetesinde karikatürist olarak çalışmakta.
(Asım Sancaktar / Timetürk)





 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt