Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Veşm, Nams Ve Felc

A Çevrimdışı

Al Muwahhida

Üye
İslam-TR Üyesi
Veşm (dövme): İğne vb. bir aletle avuç içi, bilek, dudak ya da bedenin herhangi bir yerinden kanın akıtılması ve yerine sürme veya kireç taşı konularak yeşil renge sahip olmasının sağlanmasıdır. Bu şekilde çeşitli desen ve nakışlar yapılmaktadır. Bu şekilde az ya da çok sayıda süsleme yapılır.
Bu işlemi yapan kadına vâşime (dövmeci kadın); söz konusu işlemin bedeninde yapıldığı kadına da mevşûme denir. Kendi bedeninde dövme yaptırmak isteyen kadına da mustevşime denir.8

Nams: Yüzde bulunan kılların yolunarak ya da bir başka yolla giderilmesidir. Bu işlemi yapan kadına nâmisa; bu işlemi kendisi üzerinde yaptırmak isteyen kadına da mutenammisa denir.9

Felc: Ön dişlerle kesici dişler arasını açtırmaya denir.10


Dişlerinin aralarının açılması işlemi; yaşını daha genç göstermek, dişlerin daha güzel görünmesini sağlamak gibi amaçlarla gerçekleştirilir. Bu, yaşlı ya
da yaşlı olmasa da yaşı ilerlemiş olan kadınlar tarafından yaptırılmaktadır. Zira küçük yaştaki kızların dişleri arasında güzel gösteren hoş bir aralık, seyreklik vardır. İhtiyarlayan kadının dişleri ise irileşmektedir. Dolayısıyla daha güzel bir görünüm alabilmek için irileşmiş olan dişlerini törpületerek seyreklik vermeye çalışmaktadırlar. Bu işlem sonucunda kadın, olduğundan daha genç görünür. Bu işleme ayrıca veşr de denilir.11

Bu üç davranış da yasaklanmış, yapanlar lanetlenmiştir. Çünkü bu fiillerde Allah’ın yarattığının değiştirilmesi söz konusudur.
Abdullah b. Ömer radıyallâhu anh şöyle nakletmiştir:


“Rasûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem saç ekleyen ve ekleten kadına, dövme yapan ve yaptıran kadına lanet etmiştir.”1


Abdullah b. Mes’ûd radıyallâhu anh şöyle derdi:


"Allah celle celâluhû dövme yapan ve yaptıran kadınlara, yüzdeki kılları alan ve aldıran kadınlara, güzel görünmek için dişlerinin arasını açtıran kadınlara ve Allah’ın yarattığını değiştiren kadınlara lanet etsin!"


Râvi şöyle der: “Bu sözler Esedoğullarından Ümmü Ya’kub denilen ve Kur’ân okuyan bir kadının kulağına varınca, Abdullah b. Mes’ûd’un yanına geldi ve “dövme yapan, yaptıran, yüzündeki kılları aldıran, estetik için dişlerine seyrek bir görünüm veren, Allah’ın yarattığını değiştiren kadınlara lanet ettiğine dair kulağıma gelen bu sözler de ne?" dedi. Abdullah b. Mes’ûd da “Rasûlullah’ın lanetlediği kimselere ben neden lanet etmeyeyim, üstelik Allah’ın Kitabında bu mevcuttur” dedi.


Bunun üzerine kadın: “Ben Mushaf’ın iki kapağı arasındakileri okudum. Ama böyle bir şeye rastlamadım” dedi. Abdullah b. Mes’ûd: “Eğer okumuş olsaydın, rastlar-dın. Allah celle celâluhû “Rasûl size neyi verdiyse alın; neyi yasakladıysa sakının!” buyurmuştur.” dedi. Kadın: “Ben şu anda bu şeylerden birinin senin hanımında da bulunduğunu görürüm” dedi. Abdullah:
“Git de bak!” dedi. Râvi anlatmaya şöyle devam etti: “Kadın Abdullah’ın hanımının yanına gitti ve söylediklerinden hiçbirinin onda olmadığını gördü.” Daha sonra Abdullah’ın yanına geldi ve: “Hiçbirini göremedim.” dedi. Bunun üzerine Abdullah b. Mes’ûd: “Eğer bu şeylerden herhangi biri onda var olsaydı, onunla cima etmezdim.”
dedi.”13

Ebû Cuheyfe radıyallâhu anh’tan rivâyete göre şöyle demiştir:
“Rasûlullah (hacamat yapma karşılığında) kan parası almayı, köpek satıp parasını almayı, zina yoluyla kazanç elde etmeyi yasaklamış; dövme yapan ve yaptıran kadına, faiz yiyen ve yedirene ve suret yapanlara lanet etmiştir.”14


İmam Nevevî rahimehullah şöyle demiştir:
15
“Söz konusu işlemler bu hadis gereğince hem yapana, hem de yaptırana haramdır. Çünkü bunlarda, Allah’ın yarattığının değiştirilmesi söz konusudur. İşin içinde sahtecilik ve aldatma vardır.”
Derim ki: Bu işi yapan kişiye lanet edilmiş olması, bu fiillerin büyük günahlardan olmasını gerektirmektedir. Bu nedenle Hafız Zehebî, büyük günahlara ilişkin elKebâir adlı eserinde bu fiili altmışıncı büyük günah olarak zikretmektedir

Evlenmek isteyen birçok kadın bu işlemleri yapmaktadır. Böylece yaşlarını daha küçük, yüzlerini daha güzel gösterirler. Bundan daha da şaşırtıcı olanı ise bazı annelerin daha küçük yaştaki kızlarına bunları uygulamalarıdır. Bu sebeple henüz mükellef bile olmayan kız değil; ama anne günah kazanmaktadır.


Kadınlardan biri şöyle bir soru yöneltebilir:


Erkeklik hormonlarının fazla salgılanması nedeniyle kadının yüzünde sakal ya da bıyık bitebilmektedir. Bunların giderilmesi caiz midir?

Bu soruya şöyle cevap verebiliriz:
Evet bacım! Allah celle celâluhû insanı ancak yapabileceği işlerle sorumlu tutmuştur. Rasûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem kadının erkeğe benzemesini yasaklamıştır.
Kadının sakal ya da bıyığının kıllarını olduğu gibi bırakmasında erkeklere benzemesi söz konusudur. Erkeklere benzemek ise, ancak fazlalık olan bu kılların giderilmesi ile ortadan kalkar.
İmam Nevevî rahimehullah şöyle demiştir:16

“Bu fiil haramdır. Ancak kadının sakal ya da bıyığının çıkması durumu bu hükümden müstesnadır. Bunların izale edilmesi haram değil; bilakis bizim nezdimizde müstehabdır.”
Yine şunları ifade etmiştir: “Nehy yalnızca kaşlar ve yüzün yan tarafları için geçerlidir.”
Derim ki: Dolayısıyla kadının sakal ya da bıyığını izale etmesi Allah’ın yarattığının değiştirilmesi demek değildir. Çünkü kadının yaratılışında asıl olan sakalsız ve bıyıksız olmasıdır. Hatta bazı alimler erkeklerin sakallarını tıraş etmelerinin haramlığı konusunda bu davranışın kadınlara benzemek olduğunu ifade etmişlerdir.Erkeklerin kadınlara benzemeleri de yasaklanmıştır.

Bu mesele ile ilgili hüküm altına şunlar da eklenebilir:
Tedavi amacıyla, bir kusurun bulunması nedeniyle veya benzer sebeplerden ötürü dişlerin aralarının açılıp seyreltilmesi durumunda bunda bir sakınca yoktur ve bu haram değildir. Çünkü hadiste: “Güzellik ve estetik için dişlerini aralatanlar” ifadesi yer almaktadır. İmam Nevevî rahimehullah şunları kaydeder:
“Bu ifadede haramın estetik amacıyla yapılan uygulamalarla ilgili olduğuna işaret bulunmaktadır. Ancak kadın tedavi amacıyla ya da dişinde bulunan bir kusur vb. nedenlerle dişlerini aralatma ihtiyacı duyuyorsa, bunda herhangi bir sakınca yoktur.”

----------------------

8 Şerhu Sahîh-i Muslim, c. 4, s. 836
9 Harbî, Ğarîbu’l-Hadîs, c. 2, s. 828; Şerhu Sahîh-i Muslim, c. 4, s. 837
10 Hattâbî, Ğarîbu’l-Hadîs, c. 1, s. 598
11 Şerhu Sahîh-i Muslim, c. 4, s. 837
12 Muttefekun aleyh. (Buhârî, K. Libâs, no:5940; Muslim, K. Libâs ve’z-Zîne, no: 2124 -çev.-)
13 Muttefekun aleyh. (Buhârî, K. Tefsîru’l-Kur’ân, no: 2782; Muslim, K. Libâs ve’z-Zîne, no: 2125 -çev.-)
14 Buhârî (K. Libâs, no: 5962 -çev.-)
15 Şerhu Sahîh-i Muslim, c. 4, s. 837
16 Şerhu Sahîh-i Muslim, c. 4, s. 837

(Selâsune Nehyen Şer'îyyen li'n Nisâ)


-NOT: BAYAN KARDEŞLERİMİN KONU İLE İLGİLİ SORULARI VAR İSE ÖZEL MESAJ YOLU İLE SORABİLİRLER-
 
Üst Ana Sayfa Alt