Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Yazı ile Talak Veren Kişi Niyetini Söylemezse Nikahın Bitmesine mi Hükmedilir ?

E Çevrimdışı

erczz

Üye
İslam-TR Üyesi
Selamun aleykum.
Ben evli olduğum şahıstan talak istemiştim , o da hapisteyken mektup ile beni boşadığını söylemişti. O günden sonra ne konuştuk ne görüştük zaten iddetimde bitti ve farklı memleketlerdeyiz. Sorum şu ki ben çok detaycı ve takıntılı biriyim. Fıkhı çok okuyorum ve öğrendikçe dibine giriyorum. Talak konusunda şunları okuduktan sonra ; "Talakı (bir kâğıt üzerine) yazar da talakı niyet ederse, eşi kendisinden boşanmış olur. Talakı niyet etmeksizin yazarsa, İmam Ahmed'in iki rivâyetinden (görüşünden) birisine göre talak vuku bulur. Bu, Şa'bî, Nehaî, Zührî, Hakem, Ebu Hanife ve Mâlik'in görüşüdür. Şâfiî de bu görüştedir. Eğer niyet etmeksizin talak yazarsa, cumhurun görüşüne göre talak vuku bulmaz. Çünkü yazı, ihtimallidir. Çünkü yazı ile kalemin nasıl yazı yazdığı denenmiş olabilir veya hattı güzelleştirmek veyahut da hanımı korkutmak kast edilmiş olabilir. Bu sebeple niyet edilmeksizin talak vuku bulmaz." ("el-Muğnî"; c: 7, s: 373) Şimdi benim aklıma "Onun ne yaptığı belli olmaz, ya niyet etmediyse diye düşünceler geliyor. Oysa ne yukardaki gibi birşey söyledi ne konuştuk ne ettik. Benim bu yaptığım vesvese midir? Sonuçta kalbini bilemem değil mi? Yani cumhurun görüşü doğruysa.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh


Eski eşiniz hapisteyken sizin talak isteğiniz üzerine o da talak vererek sizi boşadığını mektub ile bildirmiş. Sizi ilgilendiren kısmı boşanmayı istemeniz ve bu sebeble talak istemiş olmanız, O da bunu yerine getirmesidir. Mektubda ayrıca talaka niyet etmen lazım denilmezdi. Niyeti olmasa talebinizi yerine getirmezdi, ayrıca bundan sonra benim niyetim yoktu demesi kabul edilmez. Durup dururken kendi kendine veya ikrah-ı mulcie altına kâğıda yazmadı. Bu sebeble kendi kendinize sıkıntıya sokup zorlaştırmak için bahane aramayın.


****

1. Görüş:
"Kâğıt üzerine talak yazmakla, fakihlerin oybirliğiyle talak vuku bulur. Çünkü yazı, kendisinden talakın anlaşıldığı birtakım harflerden oluştuğu için onu dille telaffuz etmeye benzer. Ayrıca yazı, onu yazanın sözlerinin yerine geçer.
Bunun delili; Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- risâleti tebliğ etmekle emrolunmuştur. Nitekim O, bu risâlet kimi zaman sözle, kimi zaman da yazıyla tebliğ etmiştir.
Talakın vuku bulduğu yazı, açık olan yazı şeklidir. Örneğin bir sayfanın veya duvarın veyahut da yerin üzerine okunduğunda anlaşılması mümkün olacak şekilde yazmak gibi.

Açık olmayan şekilde yazmaya gelince, -örneğin havaya veya suya veyahut da okunduğunda anlaşılması mümkün olmayan şekilde yazmak gibi-, bu durumda talak vuku bulmaz. Çünkü bu yazı, işitilmeyecek şekilde kendi kendine fısıldamak hükmündedir." (Kuveyt Vakıflar ve Din İşleri Bakanlığı Ans. , el-Mevsûatu'l-Fıkhiyye, c: 12, Sf: 217)


Tercih Edilen 2. Görüş:
Koca, karısına: "Sen, boşsun" diye ister cep telefonu ile mesaj yazmış olsun, isterse bir kâğıdın üzerine yazmış olsun, isterse elektronik posta (e-mail) ile olsun, onun bunu yazdığı andaki niyetine bağlıdır. Eğer talaka azmetmiş (karar vermiş) ise, talak vuku bulur. Yok eğer bunu yazmış ve talakı niyet etmemiş ve eşini üzmek veya başka bir amaçla yapmış ise, talak vuku bulmaz.

İbn-i Kudâme -Allah ona rahmet etsin- bu konuda şöyle demiştir:
"Talak, şu iki yerin dışında talak lafzından başkasıyla vuku bulmaz:
Birincisi: Konuşamayan kimse.
Tıpkı dilsiz kimse gibi. Bu kimse, eşini boşamak istediğinde işâretle onu boşarsa, eşi kendisinden boşanmış olur.

İkincisi: Talakı (bir kâğıt üzerine) yazar da talakı niyet ederse, eşi kendisinden boşanmış olur.
Talakı niyet etmeksizin yazarsa, İmam Ahmed'in iki rivâyetinden (görüşünden) birisine göre talak vuku bulur. Bu, Şâbî, Nehaî, Zuhrî, Hakem, Ebu Hanife ve Mâlik'in görüşüdür. Şâfiî de bu görüştedir.

Eğer niyet etmeksizin talak yazarsa, cumhurun görüşüne göre talak vuku bulmaz. Çünkü yazı, ihtimallidir. Çünkü yazı ile kalemin nasıl yazı yazdığı denenmiş olabilir veya hattı güzelleştirmek veyahut da hanımı korkutmak kast edilmiş olabilir. Bu sebeble niyet edilmeksizin talak vuku bulmaz." (İbn Kudame, "el-Muğnî"; c: 7, Sf: 373)

Mustafa b. Sâd es-Suyutî er-Ruhaybânî şöyle demiştir:
"Talakı yazan kimse: Ben hattımı güzelleştirmekten başka bir şeyi istememiştim veya hanımımı üzmekten başka bir şeyi kast etmemiştim derse, bu sözü kabul edilir. Çünkü o, kendi niyetini en iyi bilendir. Belki talaktan başka ihtimalli olanı şeyi kast etmiş olabilir... Hanımını üzmek için hakikatinin dışında talakı kast ederse, talakı niyet etmiş sayılmaz." (
Mustafa b. Sâd b. Abdeh Es-Suyuti Er-Ruhaybani El-Hanbeli, Metâlibu Uli'n-Nuhâ fî Şerhi Gayeti'l-Munteha, c: 5, Sf: 346)

Bu, ilim ehlinden pek çok kimsenin görüşüdür. Bazıları ise, bunun cumhurun görüşü olduğunu söylemişlerdir. Çünkü yazı, kinâye konumundadır. Âlimlerin iki görüşünden en doğru olanına göre niyet etmeden kinâye ile talak vuku bulmaz. Ancak yazı ile birlikte talakın vuku bulduğuna delâlet eden şeyin olmasıyla talak vuku bulur.

Adı geçen olayda talakın vuku bulduğuna delâlet eden hiçbir kasıt yoktur. Aslolan; nikahın kalıcı olması ve niyete göre amel edilmesidir."

Âlim Muhammed b. İbrahim -Allah ona rahmet etsin (bir soruyu cevaplarken) şöyle demiştir:
"Cevab istediğiniz fetvânız bize ulaşmış ve içeriği anlaşılmıştır. Sorunuza göre bir adam, hanımı falancanın kızı filancanın talakını bir talak olarak yazmış, yazısını da imzası ve ismiyle sonlandırmış, fakat bununla eşinin talakının vuku bulmasını kast etmemiş, talakı da niyet etmemiş, aksine bu kâğıdı, eşini, kocasına karşı olan kötü davranışından vazgeçirmek için korkutmak ve tehdit etmek için yazmıştır....

Adı geçen adamın eşi için yazdığı bu talakın vuku bulup-bulmadığını soruyorsunuz.

Bunun cevabı şöyledir:
Hamd, Allah'a mahsustur. Durum, zikrettiğiniz gibi ise ve bu yazısıyla açıkça eşini boşamayı kast etmemiş, sadece onu kötü davranışından dolayı tehdit etmek ve korkutmak için yazmış, talakı kast etmemiş ve talaka asla niyet de etmemişse, adı geçen talak vuku bulmaz.
Başarı, Allah Teâlâ'dandır."("Muhammed b. İbrahim'in Fetvâları"; Soru: 11, no: 3051)
 
Üst Ana Sayfa Alt