Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Yenidoğan

kayısı çiçeği Çevrimdışı

kayısı çiçeği

Üye
İslam-TR Üyesi
BEBEĞİN GAZI NASIL ÇIKARILABİLİR?
Kolik ağlamalarında bebek ağladığı zaman yuttuğu hava karın şişliği yapar. Gerek karındaki şişlik ya da bağırsaklarındaki gaz, kolik ağlamasında etken olarak çok düşük yer tutar.

Bebeğin rahatlaması için ya da bu gaz probleminin ve dolayısıyla kolik ağlamalarının daha az olabilmesi için emzirme süremize dikkat etmemiz gerekir.

Anne iki göğsü ile toplam 15 dakika ya da 10-12 dakika boyunca bebeğini emzirdiği zaman bebek oradaki sütün % 90'ını alır.

15 dakikadan fazla emzirmeyin

Bebek bir göğüste çok uzun süre (örneğin yarım saat, 45 dk.) geçirip emmeye devam ederse süt alımından ziyade hava yutar ve bu da gaz problemini arttırır.

Bir diğer önlem ise bebek beslendikten sonra mutlaka yarım saat dik tutmak. Bunun nedeni tam anlamı ile gazı çıkarmak değil, gastroözofageal reflü mide içeriğinin yemek borusuna doğru kaçak yapmasını ve bebeğin yemek borusunu tahriş etmesini önlemek.

Aksi durumlarda bebeğin yemek borusu tahriş olduğu için bebeğin ağlama nöbetleri artar.

Anne, bebeğini beslenme sonrası yarım saat boyunca dik tuttuğu zaman bebek daha konforlu bir uyku çeker, kusma eğilimi daha az olur ve ağlama nöbetleri daha az gelir.

Bebeğin yatış pozisyonu önemli

Burada bebeğin yatış pozisyonu da çok önemlidir. Bebeğinizi yüzükoyun yatırırsanız bebeğin karnı ısınır ve daha rahat uyur. Ancak yüzükoyun yatan bebeklerde ani bebek ölümü riski daha yüksek olduğu için bunu pek tavsiye etmiyoruz.

Genelde bebeği sağ yanına ve yatağını 45 derece eğimli yaptığımız zaman ani bebek ölümü riski azalır. Bu durumda kustuğu zaman bile akciğerine kaçırma ihtimali daha az olur.

Sonuç olarak bebeklerin gaz problemi ya da kolik ağlaması açısından daha rahat edebilmesi için öncelikle emzirme süresi ve emzirme sonrasında yapılacaklar önemli.

Bebeğinizi emzirdikten sonra kucakta dik tutarken sırtına yapılacak masaj ve ovma hareketleri de bebeği rahatlatır.

Bu ovma hareketleri esnasında kucakta olan bebeğin karnı da ısınacağından bebeğin gaz problemi daha az olur.
 
kayısı çiçeği Çevrimdışı

kayısı çiçeği

Üye
İslam-TR Üyesi
Bebek Giydirilmesi Kıyafetlerini seçerken;pamuklu,yumuşak,az dikişli olmasına özen gösterin. İlk aylarda ,iç giyim için body, dış giyim için tulum tercih edilmelidir. Giysiler bebeğin hareketlerini kısıtlamayacak bollukta olmalıdır.Bebekler baş,el ve ayaklarından çok çabuk üşeyeceklerinden şapka, eldiven ve çorap mutlaka giydirilmelidir.

Göz Bakımı
Bebeğinizin gözünde akıntı,çapak oluşmuşsa,steril gazlı bezi kaynamış ılık suda ıslatıp,gözümü içten dışa(burundan-kulağa doğru) doğru tek bir hareketle fazla bastırmadan silebilirsiniz. İşlemin tekrarlanması gerekirse yeni bir gazlı bez kullanılmalıdır. Gözde kızarıklık,aşırı çapaklanma ve şişlik varsa doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.

Kulak Bakımı
Kulaklar çok hassas olduğu için asla diplerine kadar temizlemeye çalışılmamalı , içine yabancı cisim sokulmamalıdır. Sadece kulağın arkası ve dış kulak kepçesi silinmelidir. Pamuklu çubuklar kesinlikle kullanılmamalıdır.

Burun Bakımı
Serum fizyolojik damlatılarak ucu kıvrılmış peçeteyle dıştan ve ucundan temizlenir.

Ağız Bakımı
Anne göğüs hijyenine dikkat etmelidir. Dil ve ağız mukozası normal görünümde ise ağız bakımına ihtiyaç yoktur.
Ağız bakımı yapılacak ise kare gaz kaynamış ılımış suyla ıslatılarak ağız içi tek seferde alınmalıdır.

Deri Bakımı
Yenidoğanda deri çok ince olduğundan kolayca zedelenebilir.
Derinin kirli kalması nedeniyle pişikler ve deri enfeksiyonları çabuk gelişir.
Çok sıcak ortamda kalan veya çok kalın giydirilen bebekler isilik olurlar.
Yenidoğanda deri bütünlüğünü korumak için derinin temiz tutulması önemlidir.

Kaynamış ılımış su pamuk veya kare gazlar kullanılarak baş,boyun,,gövde,ekstremite ve kıvrım yerleri silinir ve iyice kurulanır.
Vücudu özellikle kıvrım yerleri bebe yağı ile yağlanır.
İç çamaşırları hergün değiştirilir.

Genital Bölge Bakımı
Alt değişikliği enaz 2 ay kaynamış ılımış suya batırılmış pamuklarla yapılır.
Kızlarda temizlik önden arkaya doğru uygulanmalıdır.
Alt temizliğinin pHı düşük sabunlarla yapılması pişik oluşumunu önler.


Not: Bebeğinizle ilgili yapacağınız her işlem öncesi ve sonrası mutlaka ellerinizi yıkayın.
 
Üst Ana Sayfa Alt