Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Yolcu Olmayan Mukim; Yolcu Kimseye Uyduğunda Namazi Nasil Kilar?

B Çevrimdışı

Bellavi

Üye
İslam-TR Üyesi
YOLCU OLMAYAN MUKİM;YOLCU KİMSEYE UYDUĞUNDA NAMAZI NASIL KILAR?

Yolcu kişi imam olursa, arkasında kılanlarda mukim olursa, imamın arkasında kılanlar imama tabi olurlar, imam namazını kısa dahi kısamı kılarlar? Örneğin: yatsı namazında, imam iki rekâttan sonra selam verirse arkasındaki mukim kimseler namazlarını tamamlayacaklar mı yoksa kasr ederek mi kılacaklar?

CEVAP

Sünnet; mukim kimsenin yolcu kimsenin arkasında namaz kılmasına cevaz vermiştir. Ancak mukim kimse yolcunun arkasında imam namazını kısa kılsa dahi namazını tam kılar kısaltmaz. Bu konuda peygamber efendimizden (s.a.v) merfu olarak bir hadis gelmiştir. Bu hadiste zayıflık vardır ancak delaleti üzerinde dört mezhep ve diğer âlimler ittifak etmişlerdir.

Imran Ibnu Husayn (radiyallahu anhuma) anlatıyor: "Fetih günü, Resulullah (aleyhissalatu vesselam) ile birlikte Mekke 'de hazır bulundum. Mekke 'de on sekiz gece kaldı, bu esnada namazları hep iki kıldı. Şöyle hitab diyordu: "Ey Mekke halkı! Siz bize bakmayın, dört kılın. Biz hep yolcuyuz (bu sebeple kasrederek iki kılıyoruz). '' (Ebu Davud. Salât 270, ( 1229)

-İbni Kudame şöyle demiştir: ilim ehli icma etmiştir ki; mukim kimse yolcu kimseye tabi olduğu zaman, yolcu iki rekât sonra Selma verince mukim kimse namazını tam kılar. Daha sonra mevzu bahis hadis nakletti. Çünkü mukim kimsenin dört rekât kılması vaciptir. Nasıl normal ikamet halinde dört rekât kılıyorsa yine dört rekat olarak kılar. (El-Muğni, 2/64)

-Hanefilerden imam Kasani şöyle demiştir: mukim kimsenin yolcu kimseye uyması sahihtir. Şayet yolcu kimse iki rekattan sonra selam verirse mukim kimse selam vermez çünkü namazın şartları o kimsenin üzerine aynı şekilde vaciptir. Yani mukimken nasıl dört kılıyorsa aynı şekilde dört kılar.

Şayet bu kişi iki rekatten sonra Selma verirse namazı bozulur. Daha sonra bu kişi kalkar namazını dört rekâta tamamlar. Çünkü Rasulullah (s.a.v) Mekke de şöyle buyurmuştur: "Ey Mekke halkı! Siz bize bakmayın, dört kılın. Biz hep yolcuyuz (bu sebeple kasrederek iki kılıyoruz).

Şayet imam yolcu olarak iki rekât kılıyorsa arkasındaki namaz kılanlara aynı peygamberin yaptığı gibi ona uyarak: "Ey halk! Siz bize bakmayın, dört kılın. Biz hep yolcuyuz (bu sebeple kasrederek iki kılıyoruz). Demesi gerekir. (Bedaiu’s Sanai’, 1/101)

-Bin Baz şöyle demiştir: mukim kimse yolcu kimsenin arkasında öğle, ikindi, yatsı gibi namazları kılarsa dört rekât kılar. Mukim kimse yolcu kimse selam verdikten sonra namazı tamamlamakla yükümlüdür. (Fetava Bin Baz, 12/259)

-İbni Useymin şöyle demiştir: Yolcu kimsenin mukim kimselere imamlık yapması caizdir. Yolcu olan imam iki rekatten sonra selam verdiğinde mukim kimseler namazlarını tamamlarlar. Ancak yolcu olarak imam olan kimse, namaza başlamadan önce arkasında namaz kılacak olan mukim kimselere biz yolcuyuz kısa kılacağız demesi gerekir. Çünkü Rasulullah (s.a.v) Mekke de şöyle buyurmuştur: "Ey Mekke halkı! Siz bize bakmayın, dört kılın. Biz hep yolcuyuz (bu sebeple kasrederek iki kılıyoruz). Yani peygamber iki kılıyor arakasındaki cemaat ise dört kılıyor idi. (Mecmu Fetava İbni Useymin, 15/153. Bkz: Neylül evtar, 3/199. El-Mevsuat El-Fıkhiyye, 6/33)
 
Üst Ana Sayfa Alt