Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Yöresel Yemek Tarifleri

N Çevrimdışı

Nilay

Üye
İslam-TR Üyesi
S.a arkadaşlar herkes kendi memleketi ve yöresine ait yemek ve tariflerini yassın hem yöresel yemeklerimizi öğrenmiş oluruz hemde değişik tatlar tatmış oluruz katılımlarınızı bekliyorum.

İlk ben yazıyım istanbulda yaşıyorum ama aslen Erzincan kemahlıyım erzincan'ın yöresel yemekleri

tarhana çorbası, keşkek ,sırın,cıvırla,fasülye kavurması,kesme çorba,bulgur pilavı, kaygana,ceviz,gılik ,daşdik ( tandır ekmeği,bal,tulum peyniri, taze peynir bunları köyümüzde dayım kendisi yapmakta arkadaşlar isteyen olursa mevcuttur. :wink: :wink:)


TANDIR EKMEĞİ YAPIMI:

Ocak üzerine el kazanı ile ısınması için su konur. Hamur teknesi, un, ekşi hamur (Maya olarak kullanılır), Maşrapa, Tekne Egişi, ince elek, Sofra bezi hazırlanır. Sofra bezinin üzerine hamur teknesi konur. Un ince elekle tekne içerisine elenir. Elenen un teknenin bir tarafına yığılır. Kalın boş kısımda yeterince tuz, ve ekşi hamur iyice eritilir. Sonra elenen un yoğrulmaya başlanır. Yoğurma işleminde ve ekşi hamur iyice eritilir. Sonra elenen un yoğrulmaya başlanır. Yoğurma işlemine hamur tam kıvamına gelene kadar devam edilir. Daha sonra tekne egişi ile dirsekten itibaren hamur olan ellerle teknenin etrafı kazınır. Üzeri kapatılarak ekşimeye (Mayalanmaya) bırakılır. Mayalanmaya yüz tutar tutmaz tandır, kalorisi bol olan odunlarla yakılarak iyice tav aldırılır. Tandır yanmakta iken Dastar (Hamur Topakları Örtüsü) açılır. Hamur Küntlenmeğe başlanır. (Küntlemek: Topak Yapmak). Bütün hamur küntlendikten sonra üzerleri örtülür. Tandırda ki odunlar yandıktan sonra Parduç bezi ile tandırın isleri silinir. O zamana kadar artık küntler kırkır'a (açılacak kıvama)gelmiştir. Tandır başına sofra bezi, hamur tahtası, merdane, rapata ve egiş getirilir. Ayrıca bir tabakla da su konur. Tandırda tutmayan ekmeklerin arkasına elle sürülür. İyi yapışmasını sağlar. Ekmeği açacak kişi bir tepsi ile küntleri yanına alır. Tahta üzerine biraz un serptikten sonra, küntü kor merdane ile açarak yufka haline getirir. Ekmeği pişiren kişi ise, rapata ile (ellerinin üzerinde iyice açıp, incelttiği yufkayı rapatanın üzerine serer.) birlikte tandıra yapıştırır. Ekmek yapışınca rapatayı geri alır. Yoğrulan hamur bitene kadar bu işlem devam eder. Oval şeklinde yapılan ekmeğe lavaş, yuvarlak şekilde yapılan ekmeğe ise değirmi ekmek denir. Bunun bir sayısı yoktu. Pişirici, yorulunca ekmeği çok çarpmasın diye değirmi ekmek yapar. Gılik, loğlik ve el ekmeği için özel bir hamur yoktur.
Hamur pişirici hamur topağını eli ile hafif bastırır. Gerek eliyle gerekse rapatayla tandıra vurursa buna GILİK denir. (İçine ceviz veya bir parça tereyağı konur) hamur bir şey katmadan oval bir şekilde tandıra vurursak buna loğlik, topağı iyice yassıltarak vurursa buna da el ekmeği denir. (Loğlik arasına ceviz de konur) tandır başında ekmek açmak çok güzel




KEŞKEK YAPIMI :
Gendimeden yapılır. Kemiksiz et olması tercih edilir. Hele üç dört adet keklik olursa bunun keşkeğine Doyum olmaz. Bir etli pilav için her şey hazırlanır. Den olarak gendime konur. Çok fazla pişirilir. (Tandırda yapılması daha iyi olur) Etler kemiksiz olduğu için iyice ezilmiştir. Tam ezilen denler yeniden bir kaşık arkasıyla Çarpıla çarpıla macun haline getirilir. Sıcak yenecekse üzerine tereyağı dökülür. Soğuk olarak yenmesi tercih edilir. Bunun için bir tepsiye boşaltılır. Soğumaya bırakılır. Bir gün de bekletilir. Ertesi gün hafif ateşte ısıtılır. Tepside ters çevrilir. Çok az daha ısıtılır. Tandır ekmeği, soğan eşliğinde yenir.






ERİŞTE :

Günlük ve kışlık olarak yapılır. Kışlık yapılan su ve un yoğrulur. Fazlaca yapıldığından yoğrulması zor olur. Bunun için, hamur testlere konur. Üzerine beyaz bir örtü serilir. Ayaklarla çiğnenerek, kıvama getirilir. Daha sonra yumurtadan büyük parçalara ayrılarak oklava ile açılır. 2 -3 mm. kalınlığında kesilir. Kurutulmaya bırakılır. Kuruduktan sonra tenekelerde saklanır. Günlük yapılırsa az olduğundan elle yoğrulur. Aynı işlemlerden sonra kaynayan suda haşlanır. Kevgirden süzülerek tepsiye konur ve tereyağı ile yağlanarak servis yapılır. Kışlık erişte de aynı şekilde pişirilir




KESME ÇORBA (Un Çorbası) :

Tuz ve su ile un koyuca yoğrulur. Çokça yoğrularak kıvama getirilir. Bıçakla kesilerek topak yapılır. Bunlar oklava ile normal kalınlıkta açılır. Yufkalar un yardımı ile üst üste konur. Bunlar 5 cm genişliğinde parçalara ayrıldıktan sonra, erişte gibi fakat daha genişçe doğranır. Tencerede soharıç yapılır. (Kavurma, soğan, salça, kızarıncaya kadar kavrulur). Yarım tencere su konur, yeterince tuz atılır. Su kaynayınca kesilen hamur suda tam pişene kadar kaynatılır. Kaynarken maydanoz doğranır. Ocaktan alınır. 5- 1O dakika bekletildikten sonra nane ilave edilir. Daha sonra dövülmüş iç sarımsak konur. Bunu müteakip ayran katılıp karıştırılır. Servis yapılır




KAYGANA :

Üç dört tane yumurta, yarım kilo süt ve un marmelat kıvamında yoğrulur. Tavada yağ kızdırılır. Ocaktan geri alınır. Yapılan hamurdan kaşıkla alınarak tavaya konur ve daire şeklinde dağıtılır. Tekrar ocağa konur. İyice kızarıncaya kadar pişirilir. Servis yapılır.


CIVIRLA:
tandır ekmeği ufalanıp geniş bir kaba konulur.patatesler yuvarlak doğranır soğan halka şeklinde doğranır tavaya sıvı yağ koyulur soğan pembeleşene kadar kavrulur patates eklenir bir taşım kaynatılır ufalanan ekmeklerin üzerine dökülür afiyetle yenir.

SIRIN:

Tandır ekmeği ufalanıp geniş bir kaba konulur yoğurt güzelce çırpılıp ufalanmış ekmeğin üzerine dökülür üzerine kekik serpilir eritilmiş margarine pulbiber karıştırılıp üzerine gezdirilir. afiyet olsun
 
Ü Çevrimdışı

ÜLKER

Üye
İslam-TR Üyesi
LAPA YEMEĞİ
Bir bardak bulgur birbardak kır.mercimek,beş bardak suda kaynatılır,tuz acı bibersalçası,ince doğranmış
soğan ,kaynayan tencereye eklenir.Koyulaşınca üzerine zeytin yağı,soğan,pul biber,karabiber kavrulup
dökülür.Tuzlu suda bekletilmiş soğan,Roka,Tere,maydanoz,marul vede yayık ayranı ile servis yapılır.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!
NOT:Memleketimden uzakta gurbetteyim.ANTEPLİYİM çok yer gezdim bizim tadımıza rastlamadım.
(Alışkanlık işte kimse alınmasın)
ALLAH BİZLERİ NEFSİMİZE YENİLTMESİN!!!!!!!!!
 
samanpan Çevrimdışı

samanpan

.
Site Emektarı
bende istanbulda yaşıyorum. istanbuldan bi yemek tarifi:

-karnınızın çok acıkmış olması lazım ama.

-beylerbeyinde balıkçılar var. ismini hatırlamıyorum ama görsem tanırım:) o dükkana giriyonuz.(ismi önemli değil,herhangi birisi olur)sonra karışık mönü istiyorsunuz.(hamsi,istavrit,kiremitte palamut vb.) onu yiyince sizde hiç boş yer kalmayacaktır. biraz vakit geçirmek için oradan kadıköye geçiyorsunuz. rıhtım da güllüoğlu var . siz oraya gelene kadar boşalan karnınızı cevizli baklava ile dolduruyorsunuz.

işte istanbulun bana göre en ünlü yemeğiii.afiyet olsun sizlere bizler herkezlere:)
 
Birtat Çevrimdışı

Birtat

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
Karadeniz in en meşhur yemeği= MÜĞLAMA

Muğlama (Laz işi)

Malzemeler
1 kolot(+,- 1 kg) imansız peynir
1 tatlı kaşığı mısır unu
1 tatlı kasığı tereyagı
1 kahve fincan su


muğlama(sosyete işi)

Malzemeler
1,5 su bardagi rendelenmis kasar peyniri
1,5 su bardagi rendelenmis dil peyniri
1 tatliıkaşığı tulum peyniri
1 tatlı kaşığı mısır unu
1 tatlı kasığı tereyagı
1 kahve fincan su

Yapılışı
1) Mısır ununu ½ tatli kaşığı tereyağında kavurun.
2) Dil peyniri, kaşar peyniri ve tulum peynirini ekleyin.
Hazırladığınz karışıma bir fincan su ilave edin ve kavurmaya devam edin.
Kalan tereyağını bir tavada eritin.
3) Hazirladiginiz peynir karisimi macun haline geldikten sonra karışımı, tavada erittiğiniz tereyağının uzerine dökünüz.
Sıcak olarak servis yapın.

NOT: mısır yerine buğday unun da yapabilir,
dİP Not; muğlamayı karadeniz de yeme ile başka yerde yeme arasında oluşabilecek
kalite farkından sorumlu değilim.
 
Birtat Çevrimdışı

Birtat

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
beylerbeyi li va mı aramızda?
 
samanpan Çevrimdışı

samanpan

.
Site Emektarı
ben kadıköylüyüm ama o tarihi caminin karşısındaki balıkçıları acaip severim.yarım beylerbeyili sayılırım ben karaca kardeş:)
 
Birtat Çevrimdışı

Birtat

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
tarihi camiinin karşısında değil, cami çıkışı: sahile paralel sokak o sizin dediğiniz balıkçılar.
hani o leğende canlı balık satanlar.. onları kas'tedmiyomu su nuz?
 
samanpan Çevrimdışı

samanpan

.
Site Emektarı
yooo.bunlar dükkanda.sahile dik bi sokak.caminin de çıkışının çaprazında gibi oluyor.balık yapan restorant gibi bişey bu
 
Birtat Çevrimdışı

Birtat

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
Samanpan ' Alıntı:
yooo.bunlar dükkanda.sahile dik bi sokak.caminin de çıkışının çaprazında gibi oluyor.balık yapan restorant gibi bişey bu
özür, bi- kaç sene oldu beylerbeyinde nostalji yapmayalı...
ben yanlış diyo olabilirim.
tekrar özür.

camii karşısında kavak altında manav yanında bir balıkçı var idi.. siz, onlardan bahs'ediyo olabilirsiniz....
lütfen, tekrar özür dilememi kâbul ediniz..

bu arada, balık faslına çağırsanız daaa, daha iyi net'leşirdik belki..
pek severum da paluğu...
 
samanpan Çevrimdışı

samanpan

.
Site Emektarı
est. ya niye özür dliyorsunuz.tam yeri kavak altında manavın yanında.orası işte.hem salatası da kiremitte palamut süpeer oluyor. inş bi gün beraber gidelimbende çok severim balığı.ne zaman isterseniz :):):)
 
N Çevrimdışı

Nilay

Üye
İslam-TR Üyesi
çok güzel bir tarif samanpan kardeş bizleride davet edersin artık. beylerbeyine gitmeyeli uzun zaman oldu bu tarifinden sonra en yakın zamanda geçerim anadolu yakasına :wink:
 
Birtat Çevrimdışı

Birtat

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
Nilay ' Alıntı:
samanpan kardeş bizleride davet edersin artık. beylerbeyine :wink:
sayın samanpan, 3 kişi olduk,1 kişi daha eklenip, masayı dörtledik mi "işlem tamam" dır..
beylerbeyi'ndeki balık lokantasında;
"balık ağası" ilân edeceğiz sizi.. bundan kaçınmayız di mi? sn Nilay??
 
N Çevrimdışı

Nilay

Üye
İslam-TR Üyesi
"balık ağası mı ?"neden kaçınıyım gelmiyim ben kaçınmam gereken şeyler varsa karaca kardeş eminönünde ki ,üsküdardaki balıkçıları tercih ederim.
 
samanpan Çevrimdışı

samanpan

.
Site Emektarı
ya eminönünde balık mı yenir nilay kardeşim.ne olduğu belirsiz.iyi bunu organize edebilirirz.gideriz hemde uhuvvet arttırıcı bi yemek olur :)
 
Birtat Çevrimdışı

Birtat

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
Samanpan ' Alıntı:
hani bak karaca kardeş kimse cevap yazmamış.

Samanpan kardaş, siz; bizi ağırlama niyetinde ciddi iseniz; kendimi feda eder,
2 kişilikte 20 kişilikte yiyebilirim yaniiiiiiiiiii..

bu, işin şakası tabi..
Vallahi, siz bizi ağırlamış, balıkları yemişiz gibi olduk, davetiniz ile.. sağolasınız.
nasipse forum sakinleri buluşması olacaktır herhalde.
 
samanpan Çevrimdışı

samanpan

.
Site Emektarı
karaca ' Alıntı:
Samanpan ' Alıntı:
hani bak karaca kardeş kimse cevap yazmamış.

Samanpan kardaş, siz; bizi ağırlama niyetinde ciddi iseniz; kendimi feda eder,
2 kişilikte 20 kişilikte yiyebilirim yaniiiiiiiiiii..

bu, işin şakası tabi..
Vallahi, siz bizi ağırlamış, balıkları yemişiz gibi olduk, davetiniz ile.. sağolasınız.
nasipse forum sakinleri buluşması olacaktır herhalde.

inş.benim için fark etmez.selamtle...
 
halef Çevrimdışı

halef

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
bizim buranın madımağı meşhurdur ama tarifini bilmem
 
Üst Ana Sayfa Alt