Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Zina Eden Kadınla Zina Eden Erkek Evlenemez mi?

S Çevrimdışı

sarptekin

Üyeliği İptal Edildi
Banned
selamun aleykum kardeşlerim

zina eden kadınla zina eden erkek evlenemez mi. kafam çok karıştı. mesela ben kız arkadaşımla zina yaptım onunla evlenemem mi. bu konuyla ilgili yazılaı okudum aklım çok karıştı. kardeşlerim beni bilgilendirir misiniz.

hıh okudum bunu ama aklım karıstı. dediğim gibi kız arkadasımla zına yaptım diyelim. onunla evlenemez miyim. net cevapistiyorum evlenirsin yada evlenemezsin diye
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Abbad;231171' Alıntı:
Aleykum selam

"Zina eden erkek; zina eden veya müşrik olan bir kadından başkasıyla evlenemez. Zina eden kadınla da zina eden veya müşrik olan bir erkekten başkası evlenemez. Bu, mu'minlere haram kılınmıştır." (Nur Suresi: 3)

https://www.islam-tr.org/konu/zina-eden-kadin-evlenebilir-mi.22846/

Zinakar bir kimse, zina etmemiş biriyle evlenebilmesi ihtilaflı bir meseledir. Bu konuda delil alınan ayet :

"Zina eden erkek; zina eden veya muşrik olan bir kadından başkasıyla evlenemez. Zina eden kadınla da zina eden veya muşrik olan bir erkekten başkası evlenemez. Bu, mûminlere haram kılınmıştır." (Nur Suresi: 3)

Aişe (r.anha) dan rivayet edilmiştir ki: "Bir erkek bir kadınla zina etse onu nikahlayamaz, bu ayette haramdır. O işe başladığında zina etmiş olur…"
Ebu Hayyan tefsirinde: Ashab-ı kiramdan İbn-u Mesud ve Bera b. Âzib (r.anhuma)'nın de görüşlerinin böyle olduğu bildirilmiştir. (Ebu Hayan, VI, 430)
Fakat buna karşılık Peygamber (s.a.v.)'den bu konu sorulmuş : "Evveli akılsızlık, âhiri nikahtır, haram, helali haramlaştırmaz." (Alusi, Ruhul Meani, XVIII, 88) buyurduğu nakledilmiştir.


Ebu Bekr-i Sıdık, İbnu Ömer, İbnu Abbas ve Cabir'den ve Tavus, Said b. Museyyeb, Cabir b. Zeyd, Ata, Hasen'den ve dört İmam'dan naklonunan görüşte câiz oluşudur. (Kurtubi, el-Camiu li Ahkami'l- Kur'an, XII, 169; Suyuti, ed-Durrul-Mansur,VI,126-130)

Ancak Fahru'r Razi tefsirinde zikredildiği üzere, zina eden erkek ve zina eden kadının iffetli erkek ve iffetli kadın ile ve iffetli erkek ve iffetli kadının, zina eden erkek ve zina eden kadın ile evlenmesinin haram olması, Aişe (r.anha) ve İbnu Mes'ud gibi Ebu Bekir, Ömer, Ali'nin (radiyallahu anhum ecmain) de mezhebleridir, deniliyor. (Fahru'r Razi, XXIII, 151)


"Zina eden erkek, zina eden kadından başkasıyla evlenemez" (Nur 3) ayeti nesh olmuştur .

Said b. el-Museyyeb'e göre bu şekilde yorumlanan bu âyet-i kerimenin hükmü şu âyetle neshedilmiştir.
"İçinizden bekârları, kölelerinizden ve cariyelerinizden sâlih olanları evlendirin. Eğer fakirlerse, Allah onları lutfuyla zenginleştirir. Allah, geniş lutuf sahibidir. Her şeyi çok iyi bilendir. (Nur 32) ve


"Size helal olan kadınlardan nikahlayın."(Nisa, 3) ayetlerinin umumlarıyla birlikte nesh edildiği rivayet edilmiş ve bu görüş yaygınlık kazanmıştır.

Âyet-i Kerimede geçen "Bekârlar" kelimesi genel mânâdadır. Yani, zina eden bekarı istisna etmemektedir.(Ebu Cafer Muhammed b. Cerir et-Taberi, Taberi Tefsiri, Hisar Yayınevi: 6/107-110 ; Alusi, Ruhul Meani, IX, 87)

-----------------

"Zina eden erkek, zina eden veya muşrik olan bir kadından başkası ile evlenemez; zina eden bir kadınla da ancak zina eden veya muşrik olan erkek evlenebilir. Bu, mûminlere haram kılınmıştır." (Nur 3)

Selef alimleri bu meselede ihtilaf ederek iki görüşe ayrılmışlardır:

1. Görüş: Zina eden bir kadınla evlenmek haramdır.
Bu görüş Ali, Bera bin Azib (r.anhuma), Ayşe (r.anha) ve İbni Mes'ud (r.anh)'dan naklolunmuştur.

1. Görüşün delilleri:
Zina eden bir kadınla evlenmenin haram olduğuna hükmedenler. «Zina eden erkek, zina eden veya muşrik olan bir kadından başkasını nikahlamaz. Zina edan kadını da zina eden veya muşrik olan bir erkekten başkası nikahlamaz.» (Nur: 3) âyetinin zahirini delil almışlardır.
Bu görüşteki alimlere göre âyetin zahiri her ne kadar hüküm değil, haber manası taşıyorsa da âyetin sonundaki. «Bu (surette evlenmek) mûminler üzerine haram kılınmıştır.» ifadesi kesin hüküm ifade ettiğinden baş taraftaki haber anlamı taşıyan cümle de kesin bir hüküm ifade etmektedir.
Bu görüşün bir başka delili de Ali'den (r.anh) rivayet edilen şu sözdür:
«Bir erkek zina ettiği zaman onunla karısının ayrılması gerekir. Bir kadın zina ederse yine onunla kocasını ayırmak gerekir.»
Bu görüşün delillerinden biri de, Mersed bin Ebi Mersed'in cahiliye döneminde dostu olan fahişe bir kadınla evlenmek için izin istemesi üzerine Rasulullah (s.a.v.)'in bu âyet nazil olana kadar cevab vermemesi, âyetin nuzulunden sonra ise, «Inak'la evlenme.» buyurmasıdır.

2. Görüş: Zina eden bir kadınla evlenmek caizdir.
Bu görüş de Ebubekir, Ömer ve ibni Abbas (r.anhum)'dan nakledilmiştir. Cumhurun görüşü de budur. Dört mezhebin fakihleri de bu görüşle hükmetmişlerdir.

2. Görüşün delilleri:
Zina eden bir kadınla evlenmenin caiz olduğuna hükmedenler aşağıdaki delillere istinad etmektedirler:
1- Ayşe'den rivayet edilen. «Bir erkeğin zina ettiği kadınla evlenip evlenemeyeceği soruldu.
Rasulullah (s.a.v.) :
«Evet, başlangıcı zina idi ama sonu nikahtır. Haram helali haram kılmaz.» buyurdu.» (Taberi ve DâraKutni) hadisi.
2- İbni Ömer (r.anhuma)'den rivayet edilir: «Ebubekir mescidde otururken yanına bitkinlik ve heyecandan ne konuştuğu anlaşılmayan bir adam geldi. Ebubekir, Ömer'e. (r.anhum) «Bu adamla ilgilen. Bir şey için gelmiş fakat ben ne konuştuğunu anlamıyorum.» dedi.
Ömer adama sordu. Adam, «Bana bir misafir gelmişti, kadınla zina ettim.» dedi.
Ebubekir onları, zina haddi uyguladıktan sonra evlendirmiş ve bir sene sürgüne göndermiştir.» (İbnu'l-Arabi. Ahkâmu'l-Kur'an , C. 3. S. 319)
3- İbni Abbas (r.anhuma)'dan şöyle rivayet edilir: İbni Abbas (r.anhuma)'ya «Zina eden bir erkekle kadın evlenebilirler mi?» diye soruldu.
«Başlangıcı zina ise sonu nikahtır. Bunun örneği şudur: Adamın biri bir bahçeden meyve çalar. Sonra bahçe sahibine giderek aynı meyveden parası ile satın alır. Çalarak yediği haram, satın aldığı helaldir.» cevabını verdi.
Bu görüş sahiplerine göre. «Zina eden erkek, zina eden veya muşrik olan bir kadından başkasını nikahlamaz...» âyeti umumi bir vakıayı ifade eder. Yani fısk ve zinayı adet edinmiş bir kimse hiçbir zaman mûmin ve saliha bir kadınla evlenmek istemez. Ancak kendi meşreb ve ahlakında olan veya muşrik bir kadınla evlenmek ister. Zina eden bir kadınla da mumin ve salih bir erkek değil, ancak onun gibi zina eden bir erkek evlenmek ister.
Bazı alimlere göre bu âyetin hükmü, «içinizden bekarları ve kölelerinizden, cariyelerinizden salih olanları evlendirin. Eğer fakirlerse Allah onları (evlenmeleri sayesinde) fadl(ı kerem)iyle zengin yapar.» (Nur: 32) âyetiyle neshedilmiştir.

İffetli bir mûmin için zina eden bir kadınla evlenmek nasıl uygun değilse, iffetli bir kadının da zâni ve fâsık bir erkekle evlenmesi öyle uygun değildir.
(Muhammed Ali Sabuni, Ahkâm Tefsiri)
 
Üst Ana Sayfa Alt