Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

2012 Kurban Bayramı ne zaman?

K Çevrimdışı

karabatak

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Suûdi Arabistan başta olmak üzere Türkiye ve Pakistan hariç 22 İslam ülkesi 15 Ekim Pazartesi günü hilalin görülememesi gerekçesiyle 16 Ekim Salı gününü Zilkade'nin 30'u, 17 Ekim Çarşamba gününü de Zilhicce'nin 1'i olarak takdir ettiler. Buna göre ilgili ülkelerde Kurban Bayramı 26 Ekim Cuma günü başlıyor.

Türkiye 16 Ekim Salı gününü Zilhicce'nin 1'i, 25 Ekim Perşembe gününü de Kurban Bayramı'nın 1. günü olarak ilan etti.

Pakistan 18 Ekim Perşembe gününü Zilhicce'nin 1'i olarak kabul ederek, bu ayı en geç başlatan ülke oldu. Eğer bir değişiklik olmazsa Pakistan'da Kurban Bayramı 27 Ekim Cumartesi günü başlayacak.

İslamî Hilal Gözetleme Projesi [Islamic Crescents' Observation Project (ICOP)]'nin günler öncesinden verdiği bilgilere göre 15 Ekim Pazartesi günü hilalin dünyanın birçok bölgesinde görülemeyeceği, ancak Güney Amerika'nın güneyinde teleskopla görülebileceği ifade edilmektedir.

Türkiye'ye gelince, Diyanet'in Kandilli Rasathanesi'nin gözlemlerine dayanarak verdiği bilgide 15 Ekim Pazartesi günü akşam saatlerinde Güney Amerika'nın güney bölgelerinde ru'yet-i hilal gerçekleşmiştir.

Ru'yet-i hilalin gerçekleştiği vakit henüz Türkiye ve Mekke için de 15 Ekim Pazartesi'yi 16 Ekim Salı'ya bağlayan gecedir. Her iki yerde de henüz imsak vakti girmiş değildir. [Diyanet'ten “Ru'yet-i Hilal ve Kurban Bayramı“ Açıklaması]

Buna göre gece görünen hilal bir sonraki gün için geçerli olduğundan 16 Ekim Salı günü Zilhicce'nin 1'i olmaktadır. Şu halde bayram da 25 Ekim Perşembe günü olacaktır.
1978 yılında aralarında Suûd-i Arabistan'ın da bulunduğu 20 İslam ülkesinin katılımıyla gerçekleşen Ru'yet-i hilal Konferansı'nda alınan ortak kararlar arasında "Yeryüzünün herhangi bir bölgesinde hilâlin ru'yeti mümkün olursa, buna istinaden ayın başladığına hükmetmek doğru olur." maddesi de vardır.

Mezkur projenin verdiği bilgiler, Diyanet'in, ru'yet-i hilalin 15 Ekim Pazartesi günü akşam gerçekleştiği yönündeki bilgisini desteklemektedir.

Gerek bu bilgiler gerek Ru'yet-i hilal Konferansı'nda alınan kararlara göre Türkiye'nin Zilhicce'nin girişi ve Kurban Bayramının günüyle ilgili tespiti doğrudur.

Buna göre 16 Ekim Salı günü Zilhicce'nin 1'i, 25 Ekim Perşembe günü de Zilhicce'nin 10'u, yani Kurban bayramının 1. günüdür.

Şu halde Türkiye'de mukim olan müslümanların kurbanlarını bayramın 1. günü kesmelerinde hiçbir beis yoktur.

Gönülleri rahat etmeyenler de, ihtiyaten diğer İslam ülkelerinin takvimini esas alıp kurbanlarını bayramın 2. günü kesebilirler.

Ama kurbanlarını bayramın 1. günü kesen müslümanlara sizin kurbanınız makbul değil vb. itham ve imalardan sakınmalıdırlar. Keza 1. günü kesenler de diğerlerine tefrika ihtamında bulunmamalıdırlar. Çünkü bu tür ithamların arkası gelmez, onlar da "siz de ümmet içinde tefrika yapıyorsunuz, bütün müslümanlar bir gün sonra bayram yaparken siz bir gün önce bayram yapıyorsunuz" diye itham edebilirler ki her iki tefrika ithamı da yersizdir.

İki taraf da bu meseleyi müslümanlar arasında kısır tartışma ve kargaşa konusuna dönüştürmemelidirler.

Müslümanların İslam'ın şiarları sayılan konularda ortak tavır alacağı günlerin dua ve özlemiyle şu şartlarda çözemeyeceğimiz meselelerde birbirimize karşı anlayışlı olalım, bu meseleleri derin ayrılıklara dönüştürüp birlik özlemimizi suya düşürmeyelim.

--alıntıdır--
 
cennet kuşu Çevrimdışı

cennet kuşu

Üye
İslam-TR Üyesi
Şimdi Diyanet hilali çıplak gözle değilde dürbün ve teleskoplarla görüldüğünü söylüyor ve yeni ayı başlatıyorsa bu çok yanlış olur..Çünkü rüyet bir kere çıplak gözle görülmesi şarttır....Öyle teleskoplarla vb yle rüyetin görülmesi yeni aya girmeye bir sebep olamaz...Eğer diyenet riyeti teleskopa vb ne bağlamışsa buda yanlış olur kısacası.....
 
cennet kuşu Çevrimdışı

cennet kuşu

Üye
İslam-TR Üyesi
Söylerler, yıl başında çıkıp bakarlar sene içinde meydana gelebilecek tüm olayları yazarlar. Bknz:2013 bayram günleri..

Yani kısacası Diyanet ve Rasathane kendi yanlışlarını şu şekilde kılıf bulmuşlar...Siz hilali görmemiş olabilirsiniz bizde çıplak gözümüzle göremiyoruz AMA ASLINDA HİLAL TELESKOPLA GÖRÜLEBİLİYOR..SİZİN GÖRMEMENİZİN SEBEBİ ELİNİZDE TELESKOP YOK..BİZ DE İSE VAR!!!! İşte bu şekilde kendilerini savunuyorlar....Bir kere en başta teleskopun delil olabilmesi için bir içtihada gerek vardır....Halbuki bu zamanda bu içtihadı yapabilecek ehil bir müçtehit yoktur...Belki kendi seviyesinde pekçok alim olabilir ama böyle çoooooooooook önemli bir meselede hüküm verebilecek gerçek bir müçtehit yok....Yani teleskopun delil olması şimdilik mümkün değil...Bununla birlikte rasathanede çalışanalr kimin nesi??? Şahitlik için 2 adil şahit lazım.....Yani ölçüp biçmişler ve hilal şu gün taaa güney Amerikadan teleskopla görülecek demişler....Elbette bu rasathanedekiler adil 2 şahit bile olsalar hem kullandıkları aletlerde hem de kendilerinde hata yapma olasılıkları her zaman vardır....Hata olma ihtimali üzerine ise dini hükümler kurulamaz....Bu hata yapma olasılığı binde birde olsa...

Birde bu ayın hareketleri Rabbimizin iradesi altındadır....Yani matematiksel bir hareket yaptığını sanmıyorum...yani illaha şu tarihta hilal görülecek veya görülmeyecek gibi kesin ölçümler yapmak bence imkansız.....Buna hem mantığım karar veriyor hem de pekçok hadisten bunu anlıyorum....Bazı ahir zaman hadisleri içinde günaşin batıdan doğacağı ve bir ay içinde hem günaş hem de ay tutulmalarının olacağı gibi kayıtlar var...Ve daha unutup yazamadığım pekçok sahih ama garip hadisi şerifler var....Yani bu ayın hareketleri ölçümle felan olacak gibi değil...En kesin ve kati çözüm gözlemdir....Mesele bu kadar basit fazla tartışmaya gerek yok.......Selametle...
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt