Resim 74 Savaşa Giren Medine İslâm Devleti

Horasan Fedaisi Çevrimdışı

Horasan Fedaisi

Hayye ale'l-cihad
İslam-TR Üyesi
Screenshot_2025-10-05-02-05-01-241_com.camerasideas.trimmer-edit.jpg

Horasan Fedaisi

Hayye ale'l-cihad
İslam-TR Üyesi
"Bu din daima ayakta duracak, kıyamet kopuncaya kadar da Muminlerden bir grup onun yolunda savaşmaktan asla vazgeçmeyecektir." (Hadis: Ebû Dâvûd, Musned, Buhârî ve Muslim)

"Cihad, Allah'ın beni gönderdiği andan itibaren, ümmetimin sonu deccale karşı savaşana dek yürürlüktedir. Zalimin zulmü ya da adalet sahibinin adaleti onu ibtal etmez." (Hadis: Ebû Dâvûd; Harb, Sunne)

عبد الرحمن Çevrimdışı

عبد الرحمن

قُل آمَنتُ بِاللهِ ثُمَّ استَقِم
İslam-TR Üyesi
Kaç kişinin oldugune dair tablolar var M. Hamidullah hocanin kitabında. Evet çok muharebe olmuş lakin oldukça az insan ölmüş.

Horasan Fedaisi

Hayye ale'l-cihad
İslam-TR Üyesi
Kaç kişinin oldugune dair tablolar var M. Hamidullah hocanin kitabında. Evet çok muharebe olmuş lakin oldukça az insan ölmüş.

Birçoğu öyle. Bu tarihsel olarak başlıca bir konudur o dönem bölgedeki savaşlarda neden iki tarafta da azar kayıp olduğu. Allahualem sebepleri şunlar olabilir

1-Basit bir açıklama ile, küçük kabileler arasındaki savaşlarda çok kayıp beklemek abartı olabilir.

2-Araplar öteden beri gerilla savaşına alışıktı ve vurkaç yapıyorlardı. İslâm dininin gelişiyle Müslümanlar saf savaşına teşvik edildiler. Saf savaşında da savaşı hızlı bitirmeye yönelik hareket etmiş olabilirler, biraz da alışkanlıklar sebebiyle.

3-Genelde herkes birbirinin akrabasıydı, kaybedilen kişilerin hepsi tanıdıktı ve her biri büyük etkiye sebep olabiliyordu. Hatta kendi ailesinden birisini bile öldüren olabiliyordu meydanda. Bu sebepten bir tarafın yenilgiyi hızlı kabullenmesi söz konusu olabilir.

4-Her savaş böyle değil, Kurayza sonrası yüzlerce esir öldürülüyor mesela.

5-Çölde, özellikle de o zamanda uzun savaş yapmak kolay değil. Ki ben bunun ciddi bir etken olduğunu düşünüyorum.

6-Kuşatmalarda psikolojik ve erzak açısından yetersiz düşen taraf yenilgiyi kabul edebiliyordu. Ki geçimleri ağaç ve tarım ile olduğunda zaten kaleden dışarı çıkmak zorunda en son. Yenilgiyi kabul ediyor.

Allah en doğrusunu bilir