Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Allah Göktedir, Semâdadır Demek Tecsim Olur mu?

ت Çevrimdışı

تقي الدين

Üye
İslam-TR Üyesi
بسم الله الرحمن الرحيم
Eselâmu aleykum,

Râhman Arş'a istivâ etti. (20:5)

Allah göktedir, semâdadır demek tecsim oluyor mu?
Zamana, mekana sahip olmak ve yer kaplamak cisim özellikleri değil midir?
Keyfiyeti bilinmediği için tecsimden kurtulunuyor mu? Ehli sünnet ve mücessimenin arasındaki fark nedir?
Bu konuda yardımcı olabilir misiniz?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we ranmetullahi we berâkatuh kardeşim;
Önce selam sonra kelam

"Allah (c.c.) göktedir" demek tescim olması için "Gök"e yüklenen mâna önemlidir. Aslen Gök / Sema (fi's Semê'e) tabirini Kur'an-ı Kerimde Allah (c.c.) kendisi de kullanmıştır. Fi's Semê'e ifadesini Türkçeye çevirirken Gök diye kullanmak, Gök'ü de kafayı yukarı kaldırınca mavi olarak gördüğümüz bulutların üstündeki atmosfer tabakalarıyla kısıtlarsanız, tescim yâni Allah'ı cisme benzetip, Muşebbihe fırkası gibi Allah'ı cismani bir mekana izafe etmiş olunabilir.

Çünkü Türkçe mânada gök kelimesinden de yükseklik mânâsı anlarsak da, bu kelimenin kökü renk mânâsına olan "gök"le ilgilidir ve sema ise mutlak yükseklik mânâsını ifade eden "sumuv"den türemiştir. Bu yüzdendir ki gök tabirinde tecsim (cisimlendirme), sema tabirinde de yükseklik mânâsı açıkça anlaşılmaktadır. Gök demek her zaman sema demenin yerini tutmaz. Oysa ayette orijin olarak فِي السَّمَاء (fi's Semê'e) geçer. Onun için "Allah semadadır." demek, Allah şu cisimlendirilen göktedir anlamında değildir. Bu sebeble Din'i meselelerde "gök"ü Semê'e olarak bilmek, düşünmek ve anlamak gereklidir: Lugavi olarak "gök", cismani olan gökyüzü olarak hatalı, kısıtlı bir algıdır.

Selef Alimleri "fi es Sema"yı Nasıl Anlamışlardır?

Allah, Zamandan ve Mekandan Munezzehtir Sözü İsabetli midir?


Allah Nerede ? - Rahman Arş'a İstiva Etti!

 
Üst Ana Sayfa Alt