Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Allah Her Şeyi Ezelde mi İrade Etmiştir?

F Çevrimdışı

Fatih Kaban

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Allah herşeyi ezelden mi irade etmiştir. Boyleyse bir ayette Allah "ol" der ve hemen olur diyor bu iki şeyi nasıl anlatmalıyız?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Allah (c.c.)'nın herşeyi ezelde irade etmiş olması, her şeyin aynı anda olmasını gerektirmez. Bu bağlamda Allah'ın iradesi tek tip değildir.


Allah'ın (c.c.) "Ol" demesi, dediği şeyin türüne göre hemen olub bitmiş de olabilir, Olma sürecinin başlaması da olabilir. Yâni Dünya'nın 6 günde olması için Ol demiştir ve Altı günde olmuştur şeklinde anlaşılabilir.


Allah'ın bir şey'in şöyle olup da böyle olmamasını dilemesi; her şey'i dilediği gibi tayin ve tesbit etmesi demektir. Allah Teâlâ kâmil bir irâde sahibidir. Bu kâinatı ezelî olan irâdesine uygun olarak yaratımştır. Bu kâinatta olmuş ve olacak her şey Allah'ın dilemesi ve irâde etmesiyle olmuş veya olacaktır. O'nun her dilediği mutlaka olur, dilemediği de asla vücûd bulmaz. Bu hususta Kur'an'da:

"Allah dilediğini yaratır. Bir işe hükmederse (yani onu dilerse) ona ancak 'ol' der, o da oluverir" (Âl-i İmrân, 47) buyrulur.

Rasulullah (s.a.v.) : "Allah'ın dilediği oldu, dilemediği de olmadı" demiştir.


Kur'an-ı Kerîm'den anlaşıldığına göre; Allah'ın irade sıfatı iki şekilde olur:

a- Tekvinî İrade: Bir şeye taalluk edince hemen vuku bulur.
"Allah bir şeyi dilediği zaman, onun buyruğu sadece o şeye "ol " demektir; o da hemen olur" (Yâsin, 82);
"Rabbin dilediğini yaratır ve seçer" (Kasas, 68);
"Şubhe yok ki Allah dilediğine hükmeder" (Mâide, 1)
"Biz bir şeyin olmasını istediğimiz zaman ona sözümüz sadece "ol" dememizdir. Hemen oluverir" (Nahl 40)


b- Teşriî irade: Teşrîî (yasama ile ilgili) iradeye dinî irade de denir. Yüce Allah'ın bir şeyi sevmesi ve ondan hoşnut (muhabbet ve rızası) olması, onu emretmesi demektir. Allah'ın bu mânadaki bir irade ile bir şeyi dilemiş olması, o şeyin meydana gelmesini gerekli kılmaz. Bu manada Allah'ın irade etmiş olduğu şeyin meydana gelmesi vâcib değildir.
"Allah size kolaylık diler, zorluk dilemez" (Bakara, 185)
"Muhakkak ki Allah adaleti, iyiliği ve akrabaya yardım etmeyi emrediyor (irade ediyor)..." (Nahl 90)

Allah Teâla, bu manadaki iradesini ilâhi bir lutfu olarak kullarının iradesine bağlamıştır. Kul neyi dilerse Allah onu irâde edip kulun isteğine uygun olarak yaratır. Kul da yaptığı şeyleri kendi hür iradesiyle yaptığı için sorumlu olur.
Allah Teâlâ, kulun isteğine ve çalışmasına göre hayra da irade eder, şerri de. Fakat hayrı rızası var iken; şerre rızası yoktur
(Nureddin es-Sâbûnî, Maturidiyye Akaidi, terc. Bekir Topaloğlu, s. 105, 106)



İlgili Konu:

Allah'ın Yeri Ve Gökleri Hemen Yaratmayıp, Altı Günde Yaratmasının Sebebi?
https://www.islam-tr.org/konu/allah...atmayip-alti-gunde-yaratmasinin-sebebi.39213/
 
Üst Ana Sayfa Alt