Çözüldü Allah Teâlâ Geçmiş Dönemlerde Dahi Bu Dönemki Hadiseleri Görüyor mu?

Horasan Fedaisi Çevrimiçi

Horasan Fedaisi

Hayye ale'l-cihad
İslam-TR Üyesi
Allah Teâlâ geçmiş dönemlerde dahi bu dönemki hadiseleri görüyor mu ve işitiyor mu?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Allah Teâlâ geçmiş dönemlerde dahi bu dönemki hadiseleri görüyor mu ve işitiyor mu?
Kulu olan Nebi'sine dahi gelecekten haber verdiren, el-Alîm : اَلْعَلِيمُ , olan, Zâti sıfatlarından "Kıdem" olan Allah'ı mı soruyorsun?
Kıyâmette, mahşerde, cennet ve cehennemde yaşanacak olanlardan haber veren, Miraç'ta cennet ve cehennemde yaşanacak olanlardan haber vermekle kalmayıp Nebi'sine gösteren Allah'ın görüp bilmesini mi soruyorsun anlayamadım?

Allah’ın İlim, Basar (görme) ve Sem’ (işitme) Sıfatları Ezeli ve Ebedidir.
İmam Ahmed bin Hanbel (rahimehullah) şöyle buyurur: "Allah Teâlâ, sıfatlarıyla kadîmdir. İlmi kadîmdir, kelâmı kadîmdir, semî'dir, basîrdir. O'nun işitmesi ve görmesi kendi zatına layıktır." ...
“Allah Teâlâ'nın ilmi her şeyi kuşatmıştır. O, gizliyi de bilir, açığı da. Geçmişi de bilir, geleceği de bilir.”
(İmam Ahmed bin Hanbel, Usûlu’s-Sunne, nşr: Rabi' bin Hadi, Sf: 72-75 arası)

İbn Ebi Ya’lâ şöyle der: “İmam Ahmed derdi ki: Allah’ın sıfatları vardır. O, işitir ve görür. O’nun işitmesi kulağa, görmesi göze benzemez. O’nun sıfatları mahlûkların sıfatlarına benzemez.” (İbn Ebû Ya'lâ, Tabakâtu’l-Hanâbile, C. 1,Sf: 6-8)

Ehl-i Sünnet’e göre Allah’ın işitmesi kulakla, görmesi gözle değildir. O’nun sıfatları kendine layık şekilde olup keyfiyetsizdir. Yani “nasıl” olduğunu bilmeyiz, sorgulamayız. Sadece sabit olduğuna iman ederiz. Evet, Allah Teâlâ geçmişteki olayları da, bu zamandaki olayları da, gelecekte olacak şeyleri de aynı anda görür, işitir ve bilir. Çünkü O’nun ilmi, basar'ı ve sem’i her şeyi kuşatır ve zamandan munezzehtir.

İmam Ahmed bin Hanbel (rahimehullah) : “Allah Teâlâ’nın sıfatları vardır. O’nun işitmesi, görmesi, konuşması vardır. Bunlar yaratıklara benzemez. O’nun ilmi ezelîdir; geçmişi de bilir, geleceği de bilir. O, işitir ve görür; geçmişte olmuş olanları da, şimdi olanları da, gelecekte olacak olanları da.”
(Usûlu’s-Sunne, İmam Ahmed rivayetleri)

İmam Ebu’l-Hasen el-Eş’arî (rahimehullah) : “Allah’ın ilmi, geçmişte olanları da gelecekte olacakları da kuşatır. O, her şeyi bir anda bilir. O’nun bilmesi için bir şeyin olması gerekmez.” (Ebu’l-Hasen el-Eş’arî, el-İbane an Usûli’d-Diyâne, Sf: 42)

İmam el-Lâlekâî (rahimehullah) : “Selef âlimleri der ki: Allah Teâlâ her şeyi bilir; gizliyi, açık olanı, geçmişi ve geleceği. O, işitir ve görür. Bu, ummetin icmâsıdır.” (Şerhu Usûli İ’tikâdi Ehlis Sunne, C. 1)

İbn Teymiyye (rahimehullah) : “Allah zamanla kayıtlı değildir. O, zamanın yaratıcısıdır. O’nun için geçmiş, şimdi ve gelecek farkı yoktur. Her şeyi ezelden bilir ve görür.” (Ebul Abbas Takıyyuddin Ahmed b. Abdulhalim İbn Teymiyye, Der’u Teârud'ul Akl ven-Nakl Muvafakatu Sahihil-Menkul li-Sarihil-Makul, C. 2, Sf: 34)

İbn Kayyim el-Cevziyye (rahimehullah) : Allah Teâlâ'nın basarı (görmesi) ve sem’i (işitmesi) sadece şu ana ait değildir. O, geçmişte olanları da, kıyamete kadar olacakları da bilir, işitir, görür.” (İbn Kayyim el-Cevziyye , el-Fevâid, Sf: 174)
 
Geri
Üst Ana Sayfa Alt