Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Allahın 99 İsmi ile Sıfatı Aynı mıdır?

C Çevrimdışı

cem naman

Üye
İslam-TR Üyesi
Hocam selamun aleyküm

Allahın ismi yerine allahın 99 sıfatı denilebilir mi? 99 isim için.

yanı ısımı ve anlamı sıfata gırer mı?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
İmam Taberi isim ve sıfatlar hakkında şöyle demiştir:
“Buluğ ve ergenlik çağına erişen her kadın ve erkek Allah’ın isim ve sıfatlarını delilleri ile bilmezse Müslüman olmaz. Çocuklar yedi yaşına geldiklerinde onlara bu konu ile ilgili delilleri öğretmek ve onları yetiştirmek velilerine vâcibdir.”
(Maturidi Kitabu’t-Tevhid 27)


A) Allah’ın İsimleri

Allah-u Teâlâ’nın isimleri, kendisi için özel alametlerdir. Bunlar ancak Kur’an ve sünnet esas alınarak belirlenebilir. Bu isimlerden her biri, bir veya daha fazla sıfata delalet edebilir. Mesela Âlim ismi, ilim sıfatına, Kadir ismi kudret sıfatına, Rahman ismi rahmet sıfatına delâlet etmektedir. İsim ve sıfatların tamamının manalarını ise ‘Allah’ ismi kapsamaktadır.

Allah’ı isimlerinde birlemek, O’nun her ismine ve o ismin delalet ettiği manaya inanmayı gerektirir.


Allah’ın İsimlerin Adedi

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
Allah’ın yüzden bir eksik, doksan dokuz ismi vardır. Herkim onları sayarsa cennete girer. Allah tektir ve teki sever.”
(Buhari 6348; Muslim 2677/5)


Hadisinden dolayı Allah’ın doksan dokuz ismi olduğu bilinmektedir. Ancak alimlerin büyük çoğunluğu Allah’ın isimlerinin bundan daha fazla olduğu görüşündedirler. Delilleri de şu hadistir:
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

Ey Allah’ım! Kendini isimlendirdiğin, Kitabı’nda indirdiğin veya katındaki (bizce bilinmeyen) gayb ilminde kendine sakladığın Sana ait tüm isimlerle Senden istiyorum. Kur’an’ı gönlümün baharı, kalbimin cilası yap, O’nunla hüznümü, gam ve kederimi gider.”
(Ahmed 1/391-3712-4318; Hakim 1/509; Mucemu’l-Kebir 10352; Ebu Ya’la 5297; İbni Ebi Şeybe, Musannef 29309; İbni Hibban İhsan 972; Bezzar Keşfu’l-Estar 3122; Albani Sahiha 199)


İbnu’l-Kayyim (Rahmetullahi Aleyh) Allah’ın isimlerinin adedi hakkında şunları söylemektedir:
“Esmau’l-Husna, herhangi bir sayı ile sınırlandırılamaz. Çünkü Allah-u Teâlâ’nın kendi katında gayb aleminde tercih ettiği isim ve sıfatları vardır. Bunları ne Allah’a yakın bir melek, ne de gönderilen bir nebi bilebilir.”

(Bedaiu’l-Fevaid 1/166)

Benzer sözleri günümüz alimlerinden Salih bin Fevzan el-İrşad isimli eserinde söylemektedir.
İmam Nevevi (Rahmetullahi Aleyh)’de:
“Alimler bu 99 lafızlı hadiste Allah’ın isim ve sıfatları hususunda hasr daraltma, sınır olmadığına ittifak etmişlerdir. Bu hadisin manası ‘Allah’ın 99’dan başka ismi yoktur’ şeklinde değildir. Hadis ile kast olunan mana ancak, ‘Kim bu 99 ismi sayarsa cennete girer’ şeklindedir. Onları saymakla cennete girişin bildirilmesiyle istenen, isimlerin sayısı hakkında bir sınır olduğunu bildirmek değildir.” demekte ve az önce geçen hadisi bu görüşün delili olarak zikretmektedir.”
(Muslim Şerhi 5/2589)

Hadislerde zikredilen Allah’ın isimlerini saymaktan murat, onları ezberlemek, manalarını anlayıp öğrenmek, gereğince amel etmek ve onlarla tevessül ederek Allah’a dua etmektir.

B) Allah’ın Sıfatları
Sıfatlar İki Çeşittir:
(1) Zâti Sıfatları

Bunlar nefis, ilim, hayat, kudret, görme, işitme, el, vecih (yüz), kelam, kadem (ayak), azamet, kibriya, uluv (yükseklik), zenginlik, rahmet ve hikmettir. Bu sıfatlar Allah’ın şahsında sabittir, O’ndan ayrılmaz.

(2) Fiili Sıfatları
İstiva (yükselme), nuzul (inme), gelme, hayret etme, gülme, razı olma, sevme, kerih görme, kızma, sevinme, gadab etme, maiyyet (beraberlik) vb. sıfatlardır. Bunlar görüldüğü gibi, Allah’ın iradesi ve kudreti ile alakalı sıfatlardır.

Bu çeşit sıfatlarda bize gerekli olan, Allah’ın kemaline layık mana üzere onları Allah’a isbat edip belirlemektir.


İsim ve Sıfat Tevhidinin Delilleri

Bunlar Kur’an’da ve Sahih Sünnette çoktur. İsim ve sıfatlara en şamil (kapsayıcı) sure Kur’an’ın üçte biri diye adlandırılan İhlas Suresi’dir. Bu sure kemal sıfatları Allah için isbat ederken, noksan sıfatlardan da Allah’ı tenzih etmektedir. Kur’an’ın tamamı ise kıssalar, hükümler ve Allah’ın sıfatları şeklinde taksimatlara ayrılmaktadır.

Kur’an’daki en büyük ayet olduğu bildirilen Ayete’l-Kürsi yani Bakara Suresi 255.ayet de, Hadid Suresi 3. ayet de isim ve sıfatlar denilince ilk akla gelen ayetlerdir. Kur’an’da Allah’ın isim ve sıfatlarından bahsetmeyen bir sure yok gibidir.


Ehli Sünnet’in İsim ve Sıfat İnancı

Ehli Sünnet ve’l-Cemaat;
(1) Rabb'lerini Kur’an ve Sahih Sünnette geçen sıfatlarıyla tanırlar, lafızları tahrif etmezler, bildirilen isim ve sıfatları benzetme, keyfiyetlendirme ve ibtal yoluna sapmadan geldiği gibi kabul ederler. Yüce Allah’ın sıfatlarının keyfiyeti hakkında sınırlama ve belirlemelerde bulunmazlar.

Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor:

“…De ki: Siz mi daha iyi biliyorsunuz, yoksa Allah mı?...” (Bakara 140)
Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor:
“…O’nun benzeri hiçbir şey yoktur…(Şuara 11)
Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor:
“…O’nun isimleri hakkında eğriliğe sapanları bırakın. Onlar yapmakta olduklarının cezasını göreceklerdir.(A’raf 180)
(2) Şanı yüce Allah’ın, kendisinden önce hiçbir şeyin var olmadığı ilk; kendisinden sonra hiçbir şeyin bulunamayacağı son; kendisinin üstünde hiçbir şeyin olmadığı zahir; kendisinin altında hiçbir şeyin olmadığı batın olduğuna inanırlar.

Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor:

O, ilktir, sondur, zahirdir, batındır. O, her şeyi bilendir.” (Hadid 3)
(3) Onlar Yüce Allah’ın her şeyi yaratan, kuşatan ve her canlıyı rızıklandıran, her şeye güç yetiren ve hesaba çekecek olan tek ilah olduğuna inanırlar. (En’am 101, Fetih 21, Talak 12, Cin 28, Hud 6, Kehf 45, Enbiya 47, Bakara 163)
(4) Onlar Allah-u Teâlâ’nın yarattıklarından yüce, yüksek ve onlardan ayrı olduğuna inandıkları gibi O’nun yedi kat semanın üstünde olduğuna ve Arş’a istiva ettiğine (yükseldiğine) ve ilminin her şeyi kuşattığına yorum yapmaksızın inanırlar. (Ra’d 9, A’la 1, Bakara 255, Talak 12)
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt