Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

" Amellerinizde Orta Yollu Olmak " Sözü Size Neyi Çağrıştırıyor?

eL_Muhacir Çevrimdışı

eL_Muhacir

İlimsiz Mucâhid, kâtil; Cihâdsız âlim, belâm olur
Frm. Yöneticisi
Esselamu aleykum ahiler

''Amellerinizde orta yollu olunuz '' kavli sizlere neyi çağrıştırıyor ?

bu konu hakkında hem sizin görüşlerinizi ? hemde ayet,hadis,sahabeyi kiram efendimizin söz ve fiilerinizi paylaşmanızı rica ediyorum sakıncası yoksa tabi :)
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
eL_Muhacir;197403' Alıntı:
Esselamu aleykum ahiler


''Amellerinizde orta yollu olunuz '' kavli sizlere neyi çağrıştırıyor ?


bu konu hakkında hem sizin görüşlerinizi ? hemde ayet,hadis,sahabeyi kiram efendimizin söz ve fiilerinizi paylaşmanızı rica ediyorum sakıncası yoksa tabi :)
Aleykum selam we rahmetullah kardeşim ;


"Amellerde orta yollu olunuz" kavlinden anladığım;
sosyal ve ibadetlerinizde (hayatınızda) vasat üzere olmak, Kur’an ve Sünnete ters aşırı zengin olma hırsı veya dünyadan el etek çekme “Bir lokma bir hırka” aşırılıkların; ifrat ve tefrite kaçmamak yani zorlaştırıp veyahud aşırı kolaylaştırma yoluna giderek amellerinizi-dininizi sulandırmamaktır.


Abdullah bin Ömer, Ebu’d-Derdâ ve Usman bin Maz’ûn gibi sürekli ibâdetle meşgul olup kendilerini ve ailelerini dünya nimetlerinden mahrum bırakan kimselerin davranışları da Peygamber tarafından hoş karşılanmamış, [Buhârî, Savm 56, Nikâh 1] ölçüsüz bir şekilde dünyaya sarılmak kadar; bir tür ruhbanlık hayatına yönelmek de doğru bulunmamıştır. [Ahmed bin Hanbel, IV/226; Dârimî, Nikâh 3]

Enes bin Mâlik (r.anh)’in rivâyetine göre, üç sahâbî, mûminlerin annelerine muracaat etmiş ve Rasûlullah (s.a.v.)’ın gizlice yaptığı ibâdetleri sormuşlardı. Aldıkları cevab kendilerini tatmin etmemiş ve “Biz nerede, Rasûl-u Ekram nerede?! Allah, O’nun gelmiş geçmiş bütün günahlarını affetmiştir” diyerek, değişik bir yorumda bulunmuşlardı.
Bu üç sahâbîden biri, “ben geceleri hep namaz kılacağım”, diğeri “ben hayatım boyunca ara vermeksizin oruç tutacağım”, öbürü de “ben evlenmeyeceğim” taahhudunde bulunmuştu.
Bunu haber alan Peygamberimiz, onlara “Şöyle şöyle diyenler sizler misiniz?” demiş ve “Vallahi, şunu iyi bilin ki, ben sizin Allah Teâlâ’dan en çok korkan ve sakınanızım. Fakat bazen nâfile oruç tutar, bazen tutmam. Bazen nâfile namaz kılar, bazen uyurum. Ben evlenirim. Kim benim sünnetimden yüz çevirirse, o benden değildir.
[Buhârî, Nikâh 1; Nesâî, Nikâh 4; Dârimî, Nikâh 3] buyurmuştur.
(Bu üç sahâbînin Ali (r.anh), Abdullah bin Amr bin Âs ve Usman bin Maz’un olduğu rivâyet edilir)

Bu hadis-i şerif rivâyeti, sünnete göre amel etmenin önemini açıklar; dünyadan el etek çekme gibi aşırılıkların yanlışlığını vurgular.
 
Üst Ana Sayfa Alt