Esselamu aleykum ve rahmetullahi ve beraketuhu
Internet Archive aracılığı ile kapatılmış olan sitelerin veya açık olan sitelerin eski arşivlerine erişebiliyoruz. İçerisine 928 Milyardan fazla kayıt bulunuyor. Internet Archive'de siteleri arşivlemek bizler için zorlayıcı olabilir veya anonimlik açısından problem teşkil edebilir. Şimdi sizlere Telegram aracılığı ile siteleri nasıl arşivleyeceğinizi anlatacağım.
1. Adım: Telegramda @wayback_machine_bot Botunu Aktifleştirelim.
2. Adım: Arşivlemek istediğimiz linki yollayalım

Internet Archive aracılığı ile kapatılmış olan sitelerin veya açık olan sitelerin eski arşivlerine erişebiliyoruz. İçerisine 928 Milyardan fazla kayıt bulunuyor. Internet Archive'de siteleri arşivlemek bizler için zorlayıcı olabilir veya anonimlik açısından problem teşkil edebilir. Şimdi sizlere Telegram aracılığı ile siteleri nasıl arşivleyeceğinizi anlatacağım.
1. Adım: Telegramda @wayback_machine_bot Botunu Aktifleştirelim.
2. Adım: Arşivlemek istediğimiz linki yollayalım
Burada dikkat etmemiz gereken; sitemizi https:// veya http:// kısımı ile eklemeliyiz.
3. Adım: Beklemek
Evet, ne kadar sürede arşivlendiği ile birlikte bize linki de verdi. "Here" yazısına tıklayarak linke gidebiliriz.
Şimdi linke bakalım.
Başarılı şekilde arşivlemiş. Eğer ki birden fazla link arşivlemek istiyorsanız, ayrı ayrı mesaj atmanıza gerek yok. Tüm linkleri tek bir mesajda farklı satırlar içerisine koyarak yollayabilirsiniz. Ortalama 13-21 saniye arasında arşivleme işlemini bitirir (bir site için).
Şimdi linke bakalım.
Başarılı şekilde arşivlemiş. Eğer ki birden fazla link arşivlemek istiyorsanız, ayrı ayrı mesaj atmanıza gerek yok. Tüm linkleri tek bir mesajda farklı satırlar içerisine koyarak yollayabilirsiniz. Ortalama 13-21 saniye arasında arşivleme işlemini bitirir (bir site için).
Peki Siteleri Arşivlemek Neden Önemli ?
Sadece islam-tr için değil, diğer islami siteler için de önemli. Gelecekte kapandığı zaman içerisine giriş yapabiliriz, veyahut başkası giriş yapmaya çalıştığı zaman girebilir. Daha da önemlisi şu, içerisinde önemli olduğunu düşündüğümüz konuları da arşivlemeliyiz ki bu konulara bir kimse tıklarsa, giriş yapmaya çalışırsa girmelidir.
(geçmiş islami forumlar ve sitelerin arşivleri)
Allah'a Emanet Olun...