Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Arpa

Birtat Çevrimdışı

Birtat

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
Arpa
Bileşimi; Arpa tanesi yüzde %55-65 arasında nişasta taşır. % 10'u azot, geri kalanı da şeker ve çeşitli enzimlerden oluşur.
Faydaları; Dâhilen infusyon halinde (%2) yumuşatıcı ve bilhassa idrar arttırıcı olarak kullanılır. Şeker Düşürme ilaçlarında da kullanılan bitkidir.
Karın ağrısında, mayasılda, idrar zorluğunda, akciğer rahatsızlıklarında, temriyede devreye girer.
Mesane ve idrar yolları iltihaplarını iyileştirmede, böbrek kum ve taşlarını düşürmede, prostat büyümesini engellemede, migren ve boğaz ağrılarını dindirmede, kandaki şeker miktarını düşürmede, sinir hücrelerini güçlendirmede, öksürüğü alt etmede etkilidir.
Arpa çorbası kemikleri güçlendirmede ve düşük tansiyonu yükseltmede yararlı olur.
Arpa ekmeğine gelince İslam Peygamberinin şifa olarak önerdiği yiyecekler arasındadır:"Bir ara hasta olan Hz. Ali'ye 'Sakın hurma yeme, nekahet devresindesin' demiş ve pancar ile arpa ekmeği yemesini tavsiye etmiştir." <</O
Arpa modern tıbbın da yararlandığı bir yiyecektir.

Arpanın, benzeri buğdaydan ayrılan yanı, ondan biraz daha kısa boylu olması ve erken yetişmesidir; bir de yaprakları buğdaydan daha açık yeşildir, başak kulakçıkları daha uzundur.
Arpa tarih öncesi çağlardan bu yana insan soyunun hizmetinde olan bir bitkidir.
İlk arpa üretiminin Güneydoğu Asya'yla Etiyopya'nın yüksek kesimlerinde yapıldığı sanılmaktadır. İÖ 5 bin yıllarından bu yana Mısır'da arpa ekildiğine inanılır.
Günümüz Türkiye'sinde arpa üretimi buğdaydan sonra ikinci sıradadır.
Tahıl üretiminde birinci sırayı ancak İç Anadolu Bölgesinde alır. En çok arpa yetiştirilen illerimiz Konya, Ankara, Şanlıurfa, Afyon-karahisar, Eskişehir ve Diyarbakır'dır.
Üretilen arpanın yarısı hayvan yemi olarak kullanılmakta, geri kalanı başta ekmek yapımı olmak üzere insanların çeşitli hizmetlerinde değerlendirilmektedir.




alıntı;
 
Son düzenleme:

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt