Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Ateşli Çocuğa Doğru Yaklaşım

I Çevrimdışı

islami bilgiler

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
1)ATEŞLİ ÇOCUĞA DOĞRU YAKLAŞIM



Ateş nedir?

İnsanlar için normal kabul edilen vücut sıcaklığı 37ºC’dir, bu seviyenin üstüne çıktığında “ateş” denilen durum meydana gelir. Bu yükselmenin sebebi, vücudun bağışıklık sisteminin vücuda giren yabancı mikroorganizmaları etkisiz hale getirmek için yaptığı etkinliklerdir. Vücudun savunma yollarından biri olan ateş bize karşı değil, bizim için çalışır. Ateş, çocuklarda sık görülen bir durum olmasına rağmen altta yatan bir enfeksiyonun veya başka bir hastalığın göstergelerinden biri olduğu için nedeninin mutlaka araştırılması gerekir.

Ateş nasıl ölçülür?

Ateş ölçmek için birden fazla yöntem mevcuttur. Bu yöntemlerden en sık kullanılanı koltukaltından yapılan ölçümdür. Bu yöntemde 36-37ºC arası değerler normal kabul edilir. Vücut sıcaklığının 37.2ºC’den yüksek olması çocuğun ateşli olduğu anlamına gelir. Şok, üşüme gibi kan akımının bozulduğu durumlarda bu yöntem doğru değerleri yansıtmayabilir.

Ağızdan bakılan ateş, koltuk altı sıcaklığına göre 0.5ºC daha yüksektir. Yaşlı ve çocuklarda bu yöntem kullanılmamalıdır.

Makattan ölçülen ateş en doğru sonucu verir. Makattan ateşin nasıl ölçüleceği hekim ya da sağlık personelinin yanında yaparak öğrenilmelidir. Bu yolla ölçülen vücut sıcaklığı, koltuk altına göre 1-1.5ºC yüksektir. Rektal ölçüm sonucu vücut sıcaklığı 38ºC’den fazlaysa çocuğun ateşi var demektir.

Bunlara ek olarak ateş, elektronik araçlarla kulak yoluyla da ölçülebilir. Normal derece ile ölçülmemelidir. Bu yöntemde 37.8ºC’nin üzeri ateşli kabul edilir.

Ateşi olan çocuğa neler yapılmalı?

Yaygın kanının aksine, ateşi düşürmek için çocuğu kalın giydirerek terlemesini sağlamaya çalışmak yanlıştır. Bu, çocuğun ateşinin daha da yükselmesine sebep olarak çocuğa zarar verecektir. Çocuk mümkün olduğunca az ve hafif giydirilmelidir.

Banyo yaptırmak da ateşi düşürmek için izlenebilecek en iyi yöntemdir. Su musluk suyu ya da oda sıcaklığında (29.5-32ºC) olmalıdır. Çok sıcak suyun ateşi düşürmede etkisi olmaz, çok soğuk su ise ani şoklara sebep olacağından zararlıdır.

Suya alkol veya sirke katmak veya çocuğun vücudunu alkollü veya sirkeli suyla ovmak da doğru bir yöntem değildir. Alkol, deriden emilebilir veya buharı nefes yoluyla vücuda girebilir ve zehirlenmeye sebep olabilir.

Ateş düşürücü ilaçlar;

Özellikle yeni doğmuş bebeklerde hekimin önermesi koşuluyla ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir.

Ateşli çocuk sıvı kaybedeceği için çorba, su, meyve suyu gibi bu kaybettiği sıvıyı telafi edecek sıvı yiyecek-içecekler verilmelidir. Çay, kola ve kahve gibi kafeinli içeceklerse idrar söktürücü etkilerinden dolayı daha çok sıvı kaybına yol açacaklardır; bu nedenle ateşi olan çocuğa verilmemelidir.

Hangi Durumlarda Doktora Başvurulmalı?

• Çocuk dalgın ve uykuluysa, hızlı nefes alma, kusma gibi belirtileri varsa, dudakları morarmışsa ve cildinde kızarıklıklar varsa, yani çocuğun genel görünümü kötüyse, ateş kısa bir süredir devam ediyor olsa bile,

• 6 ay- 4 yaş arası çocuklarda ateş, havale riski oluşturduğu için tehlikelidir. 90 günden küçük çocukların vücut sıcaklığı 38ºC’den yüksekse,

• Ateş 2 yaş altı çocuklarda 48 saatten uzun sürerse

doktora başvurulmalıdır.

Hangi Durumlarda Acilen Doktora Başvurulmalı?

• Eğer çocuğun ateşi 40,0 derece ve üzerinde ise,

• Eğer çocuk çok hastaysa veya açıklanamayan hastalık belirtileri taşıyorsa,

• Eğer çocuk bir şey içmek istemiyor, durmadan ağlıyor veya çok halsiz görünüyorsa,

• Eğer çocuk ateşli havale geçiriyorsa

acilen doktora başvurulmalıdır.



Çocuğun ateşinin altında yatan sebeplerin aydınlatılıp tedavi edilmesi, hastalığın ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek zararlı etkilerinin belirlenip önlem alınmasında ve ciddi hastalıkların erken teşhisinde büyük önem taşır; bu nedenle ateş ciddiye alınıp bu konuda bir doktora başvurulması gerekir...
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt