Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Başkalarına Zarar Vermemek İçin Ölmeyi İstemek Günah mı ?

M Çevrimdışı

MUTEFEKKİR

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Başkalarına zarar vermemek için ölmeyi istemek günah mı ?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
"Her ummetin bir eceli vardır. O ecel geldiğinde, ne bir ân erteleyebilirler, ne de öne alabilirler." (Âraf 34; Yunus 49; Nahl 61; Mu'minun 43)

"Ey oğullarım, gidiniz Yusuf'u ve kardeşini arayınız, Allah'ın lutfundan ümit kesmeyiniz. Çünkü Allah'ın lutfundan, sadece kafirler ümit keser." (Yusuf 84)

****

"Rabb'im! Sen bana mulk verdin ve bana sözlerin tevilinden öğrettin. Ey gökleri ve yeri yaratan! Sen dünyada da âhiratte de benim velimsln. Benim canımı müslüman olarak al ve beni salihlere kat!"
(Yusuf 101)

Katâde der ki: Yûsuf (a.s) dışında peygamber olsun, olmasın hiçbir kimse ölümü temenni etmiş değildir. Yûsuf'un üzerindeki nimetler kemal derecesine ulaşıp da dağınıklıkları bir araya getirilip toplanınca aziz ve celil Rabb'i ile kavuşmaya özlem duydu.
Bir diğer açıklamaya göre Yûsuf ölümü temenni etmiş değildir. Sadece müslüman olarak vefat etmeyi temenni etmiştir, yani 'ecelim geldiği vakit müslüman olarak canımı al', demek istemiştir. Cumhur'un kabul ettiği görüş de budur.
Sehl b. Abdullah et-Tusterî der ki: Ancak üç türlü kimse ölümü temenni eder:
1- Ölümden sonrasını bilmeyen bir kimse,
2- Yüce Allah'ın hakkındaki takdirlerinden kaçmak isteyen bir kimse
3- Yüce Allah'a kavuşmayı seven ve bu kavuşmayı özleyen kimse.

Enes ibn Mâlik (r.anh)'ten tahdîs etti ki, Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

وعن أنسٍ رضي اللَّه عنه قال
قالَ رسولُ اللَّه صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم : لا يَتَمَنَّيَنَّ أَحَدُكُمُ المَوْتَ لِضُرٍّ أَصَابَهُ فَإِنْ كانْ لابُدَّ فاعِلاَ ، فَلْيَقُل : اللَّهُمَّ أَحْيِني ما كانَتِ الحَياةُ خَيْراً لي ، وتَوَفَّني إِذا كانَتِ الوفاةُ خَيراً لي
متفقٌ عليه
— "Sizden biriniz kendisine (hastalık gibi) bir zarar isabet ettiğinden dolayı sakın ölümü temenni etmesin! Eğer muhakkak temenni etmek zorunda bulunursa: Allah'ım, yaşamak benim için hayır olduğu muddetçe beni yaşat, ölmek benim için hayırlı olduğu zaman da beni öldür! desin"
(Buhari, Kitâbu'l Marda ve't Tıb , Bab 19, Hadis no: 32, Deavât 30; Muslim, Zikr 10; Ebû Dâvud, Cenâiz 9; Nesâî, Cenâiz 1; İbn Mâce, Zuhd 31; Musned, III, 101, 104, 171, 195, 208, 247, 281)

Ebu Hurayra'den şöyle dediği kaydedilmektedir:
Rasûlullah (s.a.v.) buyurdu ki: "Sizden herhangi bir kimse ölüm kendisine gelmeden önce ölümü temenni etmesin ve gelsin diye dua etmesin. Çünkü sizden herhangi bir kişi öldü mü ameli artık kesilir, mûmin olan kimsenin ömrü ise hayırdan başka bir şeyini arttırmaz."
(Muslim, Zikr 13; Musned, II, 350; Nesûl, Cenâiz 1; Dârimi, Rikaak 45; Musned, II, 263, 309, 316, 514)

Bu husus böylece sabit olduğuna göre, Yûsuf (a.s.) ölümü ve dünyadan gitmeyi temenni etti ve amelinin de kesilmesini istedi, nasıl denilebilir?
Böyle bir şey söylemek uzak bir ihtimaldir. Ancak; böyle bir temennide bulunmak onun şeriatında câiz idi, denilebilir. Bununla birlikte fitnelerin ortaya çıkıp gâlib ve baskın gelmeleri esnasında dinin kaybedilmesi korkusu dolayısıyla ölümün temenni edilmesi caizdir.

"Sonunda doğum sancısı onu kuru bir hurma ağacına dayanmaya mecbur etti. "Keşke bundan önce ölseydim de büsbütün unutulsaydım" dedi." (Meryem 23)
"Keşke bundan önce öleydim de..."
Dindarlığı bakımından şu iki sebeb dolayısıyla ölümü temenni etti:
1- O dine bağlılığı noktasında kendisi hakkında kötü zanlarda bulunulacağından ve ayıplanarak bundan dolayı fitnelere mâruz kalacağından korktu.
2- Kendisi sebebiyle bir takım kimseler ona iftiraya kalkışmasını, kendisine zina nisbetinde bulunmasını İstememiştir. Çünkü böyle bir şey, kişiyi helak eder. Bu şartlar çerçevesinde ölümü temenni etmek, caiz olur


Ebû Hurayra (r.anh) şöyle demiştir: Ben, Rasûlullah (s.a.v.)'den işittim:
"Hiçbir kişiyi, onun güzel ameli (ve ibâdeti) cennete girdiremez" buyuruyordu.
Bunun üzerine sahâbîler: Yâ Rasûlallah! Seni de mi girdiremez? diye sordular.
Rasûlullah şöyle cevâb verdi: "Evet, beni de Allah'ın fadlı ve rahmeti bürümedikçe, yalnız ibâdetim cennete girdiremez. Buna göre sizler iş ve ibâdetinizde ifrat ve tefritten sakınıp doğruyu arayınız ve doğru yoldan gidip Allah'ın yakınlığını isteyiniz. Sakın sizin hiçbiriniz (sâlih olsun, fâsık olsun) ölüm temenni etmesin! Çünkü, o, hayır ve ihsan sahibi ise yaşayıp hayrını, ihsanını artırması umulur. Eğer günahkâr bir kişi ise (yine yaşayıp, günün birisinde) tevbe ederek Allah'ın rıdâsını dilemesi umulur!"
(Buhari, Kitâbu'l Marda ve't Tıb , Bab 19, Hadis no: 34)


İlgili Konu:

Ötanazi Câiz mi?
Yaşamından Umut Kesilen Canlının Azab Çekmemesi İçin Öldürmek Caiz mi?

Çözüldü - Ötanazi Câiz mi? Yaşamından Umut Kesilen Canlının Azab Çekmemesi İçin Öldürmek Caiz mi?
 
Üst Ana Sayfa Alt