Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Beş Günden Sonra Kesilen Adet Kanı, Yeniden Gelebilir Diye Birkaç Gün Beklenmesi Câiz mi?

  • Konbuyu başlatan dua istiyorum
  • Başlangıç tarihi
D Çevrimdışı

dua istiyorum

Guest
mail hesabından bana gelen bir soru var cevabını bulamadım siz cevaplar mısınız
5 gün adet gördü. sonra kan kesildi. ama kadın, "belki gelebilir." diye gusletmiyor. "belki birkaç gün sonra tekrar kan gelebilir" şeklinde düşünüyor. bu düşünce ile guslü tehir ediyor. kan gelmediği halde birkaç gündür bu düşünce ile gusül almıyor. günah mı?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin

Ummu Alkame şöyle dedi:
“Kadınlar, mûminlerin annesi Aişe (Radiyallahu Anha)’ya üzerinde hayız kanından sarı leke bulunan pamukları bir bez parçasının içerisinde gönderiyor ve onunla "namaz kılınabilir mi?" diye soruyorlardı.
Aişe (Radiyallahu Anha) onlara: −"Beyaz suyu görene kadar acele etmeyin" diyordu.
Mûminlerin annesi bu ifadesiyle, kadınların hayızdan temizlenmelerini kast ediyordu.”
(Malik (1/59/97); Albânî (198 İrva)

Kadın ay halinin sona erdiğini şu iki alametten birisi ile bilebilir:
Birinci alamet: Beyaz akıntının gelmesidir:
Bu ay hali kanı akabinde gelen beyaz bir sudur, kireç suyunu andırır. Bazen beyazın dışında bir renkte de olabilir, kadınların hallerine göre değişiklik arz edebilir.

İkinci alamet ise; Kuruluktur. Bu da kadının fercine bir bez ya da bir pamuk parçası sokup çıkardıktan sonra bunun, kan, bulanıklık ya da sarılık gibi üzerinde herhangi bir iz bulunmaksızın kuru halde çıkması demektir.


İstihaza kanı gören kadının üç hali söz konusudur:

Birinci hal: Onun istihaza musibetine uğramadan önce, bilinen bir adetinin olması halidir. Yani istihazalı hale düşmeden önce mesela ayın başında ya da ortasında beş ya da sekiz gün ay hali oluyordu. Böylelikle ay hali günlerinin sayısını ve vaktini bilmiş oluyordu. Böyle bir kadının adeti kadar ay hali kabul edilir, namazı ve orucu bırakır ve onun hakkında ay hali hükümlerine dikkat edilir. Adeti sona erdi mi gusleder namaz kılar geriye kalan kanı istihaza kanı olarak değerlendirir. Çünkü Peygamber sallallahu aleyhi vesellem, Umm Habibe’ye şöyle demiştir: “Daha önce adetin seni alıkoyduğu kadar bekle; sonra gusl et ve namaz kıl (Buhari, Hayz 26; Muslim (334); Ebu Davud (288-291); Tirmizi (129); Nesai (1/181,182)
Yine Peygamber sallallahu aleyhi vesellem, Ebi Hubeyş kızı Fatıma’ya şöyle demiştir:
Şubhesiz ki bu (kan sızdıran) bir damardır, ay hali değildir. Ay hali vakti geldi mi namazı terk et(Buhari ; Muslim)

İkinci hal: Şayet böyle bir kadının bilinen bir adeti bulunmayıb, fakat kanı siyah yahut katı yahut özel bir kokusunun bulunması gibi adet kanı niteliğini taşımak suretiyle diğerinden ayırd edilebiliyor; diğer kanı ise kırmızı, kokusuz ve katı olmamak suretiyle ay hali kanının niteliklerini taşımadığı için ay hali kanından ayırt edilebiliyorsa, bu durumda ay hali kanı niteliklerini taşıyan kanı adet kanı olarak kabul eder ve bu süre zarfında namazı bırakır, oruç tutmaz. Bunun dışında gelen kanları istihaza kabul eder ve ay hali kanı niteliklerini taşıyan kanın akmasının sona ermesi ile birlikte gusleder, namaz kılar, oruç tutar ve temiz kabul edilir. Çünkü Peygamber sallallahu aleyhi vesellem, Ebu Hubeyş kızı Fatıma’ya şöyle demiştir:
Ay hali kanı bilinen siyah bir kandır. İşte o vakit namaz kılma! Eğer diğer kan görünürse o zaman abdest al namaz kıl!” (Ebu Davud; Nesai)
(İbn Hibban ve Hakim sahih olduğunu belirtmişlerdir)

Bu hadisten anlaşıldığına göre istihazalı olan kadın kanın niteliklerine itibar eder ve bu nitelikler ile ay hali kanı ile diğerlerini ayırır ve değerlendirir.

Üçüncü hal: Eğer kadının bildiği bir adeti ve ay hali kanının diğerlerinden ayırdedici nitelikleri yoksa, bu durumda kadın çoğunlukla görülen süre olan her aydan altı ya da yedi günü ay hali olarak kabul eder. Çünkü kadınların çoğunlukla görülen adeti budur. Peygamber sallallah u aleyhi vesellem, Cahş kızı Hamne’ye şöyle demiştir:
Bu, şeytandan gelen bir tekmedir. Sen altı ya da yedi gün ay hali olduğunu kabul et; sonra gusl et. Artık bu süreyi bitirdin mi yirmi dört veya yirmi üç gün namaz kıl, oruç tut. Böyle yapman senin için yeterlidir. Diğer kadınların ay halinde olduğu gibi sen de böylece yap.(Ebu Davud (287); Tirmizi (125); Sahihu Suneni Ebu Davud (267); Sahihu İbni Mace (510); el İrva (188) Tirmizi sahih demiştir.)


Geçen açıklamalardan çıkan sonuç şudur:
Adeti olan bir kadın, adetine göre hareket eder. Kanları birbirinden ayıran kadın bu ayırdetmeye göre tutumunu belirler. Bu iki durumda da olmayan bir kadın altı ya da yedi gün ay hali olduğu kabul edilir. İşte böylece bu hususta Peygamber sallallahu aleyhi vesellem'den istihaza hakkında varid olmuş üç ayrı sünnet uygulaması bir arada değerlendirilmiş olmaktadır.
Şeyhu’l-İslam İbn Teymiyye şöyle diyor: “Alâmet olarak kabul edilenler altı tanedir:
Eğer adet var ise bu en güçlü alâmettir. Çünkü aslolan ay halinin durumudur. Ayırdedici özelliklere gelince, siyah ve kötü kokan katı kanın ay hali kanı olması kırmızı kana göre daha uygundur. Kadınların çoğunluğunda görülen kanı muteber kabul etmeye gelince, aslolan kişinin daha genel ve çoğunlukla görülen kişiler gibi değerlendirilmesidir. İşte bu üç alamet, gerek sünnet gerekse konu ile ilgili olayların değerlendirilmesi sureti ile delil teşkil etmektedir.”
Daha sonra İbn Teymiyye bu hususta kabul edilen diğer alametleri söz konusu etmekte ve şunları söylemektedir:
“Bu husustaki görüşlerin en doğru olanı ise, sünnet-i seniyyede gelmiş olan alametlere itibar etmek, bunların dışındakileri göz önünde bulundurmamaktır…”


İstihazalı Kadının Temiz Kabul Edildigi Hallerde Uyması Gereken Hususlar:

1- Daha önce açıklandığı üzere muteber kabul edilen ay halinin sona ermesi ile birlikte gusletmesi gerekir.

2- Her namaz vaktinde fercinden çıkan kanı izale etmek için fercini yıkar ve çıkıs yerine çıkan kanı engelleyecek
şekilde pamuk veya benzeri bir şey koyar; onun düşmesini engelleyecek şekilde onu bağlar. Sonra her namazın
vaktinin girişi ile birlikte abdest alır. Çünkü Peygamber sallallahu aleyhi vesellem istihazalı kadın hakkında
söyle buyurmuştur:
"Ay hali olduğu günlerde namazı bırakır, sonra gusleder, sonra da her namaz vakti için abdest alır. Ben sana o yere koymak üzere pamuğu tavsiye ederim." (Muvatta (1/62); Ebu Davud (274); Nesai (1/182); Sahihu ibni Mâce (506), Ummu Seleme r.anha'dan)
Bugun icin piyasada bulunan tıbbi gereçler kullanılabilir.

3- İstihaze kanı devam etse bile cinsel ilişki caizdir. İbni Abbas (radiyallahu anhuma) dedi ki; 'Kocası, istihazeli kadınla ilişki kurabilir. Zira o namaz kılar, namaz alıkonulması bakımından daha önemli olduğu halde bu ona yasaklanmamıştır.' (Darimi (1/203); Buhari (Fethul Bari-1/428)
İkrime rahimehullah anlatıyor: "Ummu Habibe radiyallahu anha mustehaze idi. Kocası ona temasta bulunurdu. Aynı hal Hamne Bintu Cahş radiyallahu anha için de mevzubahis idi." (Ebu Davud (309); Sahihu Suneni Ebu Davud (302)

4- İstihazeli temiz hukmundedir. Her ibadetini yerine getirebilir.
(Salih bin Fevzan, Mu'min Hanımlara Özel Uyarılar, Sf: 9 - 10)


 
Üst Ana Sayfa Alt