Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Bilgi Yarışmalarından Kazanılan Ödüller Caiz midir?

M Çevrimdışı

morueqq

لا إله إلا الله
İslam-TR Üyesi
okullarda yapılan bilgi yarışmalarına katılmak caizmidir bunlardan kazanılan ödül helal midir ? okulda sonuçta Tağuta hizmet ediyor ve alınan ödülün parası onlardan (tc den) çıkıyor. bu durumda yarışmaya katılınabilir mi
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
images


Okulda yapılan bilgi yarışmasının, sınıfta derslerden yapılan sınavlardan farkı yoktur.
Yarışmada aldığın sıralamaya göre verilen ödül caizdir. Fakat yarışmada verilen ödül, bildiğin takdirde artıyor, bilemediğin durumlarda azalıyor (TV'lerdeki yarışma proglarımın pek çoğunda olduğu gibi) ise Kumar olup, alınan ödül haramdır. Böyle bilgi yarışmasına katılmak da caiz olmaz.



Misallendirirsek daha anlaşılır olacaktır ;

Meşru olan bir yarışmaya 0 para ile katılan kişiye, 1. soruyu bilmesine karşılık diyelim ki 50 TL. ödül kazanıyor. Yarışmacı bu ödülü alıp yarışmadan çıkarsa, aldığı ödül (TL) helaldir. Buraya kadar sorun yok.
Fakat yarışmacı 1. soruyu bildiği ve ödül kazandığı halde, yarışmadan çıkmıyor ve 2. soruya (etap) geçiyor. 2. sorunun neticesinde bilmesi durumunda ödülü 100 TL ye çıkıyor.
Ya da 2. soruyu bilemediğinden dolayı 1. sorudan dolayı kazandığı (helal olan) ödülü de kaybediyor ve 0 TL ile yarışmadan ayrılabiliyor bu tür yarışmalarda, kazanılan ilk ödülden sonra
İşte asıl sorun, ilk ödülü / TL kazandıktan sonra, (helal olan) ödülünü ortaya koyarak ikinci soruya geçilmesi durumunda ya ödül artmakta ya da azalmaktadır ki kumar olan da budur!

30 bin TL almaya hak kazandığı halde, 30 bin TL'yi alıp çıkmayıp, yarışmaya devam ederek diğer soruyu bilmesi halinde ortaya koyduğu ödülü 2 katına çıkarabiliyor veya bilememesi (kaybetmesi) durumunda 15 bin TLye (ya da hepsini kaybederek) baştan kazandığı helal olan ikramiyesini de kaybedebilmektedir.

Ortaya parasını (ödülünü) koymadan kazandığı ikramiye câiz iken, bununla kalmayıp ikramiyeyi ortaya sürüp (risk ederek) daha fazla veya daha az bir ikramiyeye razı olarak devam edilmesi câiz değildir. Kazanılan ikramiye harama dönüşmektedir.

Yarışmanın (programın) adı veya içeriğinin Bilgi olması, iddia sonucunda kazanılan veya kaybedilen ikramiyenin kumar olması sonucunu değiştirmemektedir. Aksi taktirde at yarışına bile cevaz verilir. Çünkü at yarışı oynayanlar atların anasını, babasını, koştuğu pist çeşitlerini ve mesafelerini vs. öğrenip talim ederek değerlendirerek bu kumarı oynamaktadırlar.
Bu da gösteriyor ki yarışmanın ve alınan ödülün salt bilgiye dayanması onu meşrulaştırmaya yetmez. Yarışmada doğru veya yanlış cevap verilmesi durumunda, ortaya ödülün konularak, daha fazla ikramiye kazanmaya çalışılması veya kaybedilmesi tarzında işleyişi olan yarışma programları ve ikramiyeleri caiz değildir.

Câiz olan yarışma türü ise;
Etaplar arasında kazanılan ikramiyeyi riske etmeden, bilinmesi (yapılması) durumunda ikramiyenin arttığı, bilinmemesi durumunda ikramiyenin azalmasının olmadığı; sadece tek taraflı gerçekleşen ve yapılması durumunda ödül alınan, yapılamaması (veya geçilememesi) durumunda kendisinden eksilme olmayan iddialardır.
 
Üst Ana Sayfa Alt