Neler yeni

Bizi Uyaranlara Karşı Tutumumuz

Merusa Çevrimdışı

Merusa

Üye
İslam-TR Üyesi
Nitekim eski âlimler (selef), kendilerine kusurlarını göstererek onları uyaran kişileri severlerdi. Bugün ise, genelde, bizim en çok nefret ettiğimiz insanlar, bize kusurlarımızı gösteren kişiler olmaktadır.

İşte bu, imanın zayıf olduğunun bir delilidir. Kötü ahlaki vasıflar akrepler gibidir. Mesela bizi uyaran biri, elbisemizin altında bir akrep olduğunu söylese, ona teşekkür etmek boynumuzun borcu olur ve hemen o akrebi öldürmek için uğraşırız.

Aşağılık ahlaki vasıflar ise, akreplerden çok daha büyük zararlara sebebiyet vermektedir.

Minhacu’l Kasidin

Mutenakıs Çevrimdışı

Mutenakıs

İslam-tr Sakini
İslam-TR Üyesi
Bana yanlışımı gösterenden Allah razı olsun diye bir sözü var diye okumuştum Ömer ra'ın. Ayrıca Ömer (r.a.) Halife iken bir Cuma namazında hutbede “Ben haktan ayrılırsam ne yaparsınız ” diye sorunca, Sahabe efendilerimizden biri ayağa kalkarak kılıcını çekmiş ve şu cevabı vermiş “Seni kılıçlarımızla düzeltiriz ya Ömer!” demiş.

Ömer (r.a.) de ellerini açarak; “Ya Rabbi! Sana şükürler olsun ki ben Senden gaflete düşersem, Senin adaletinden ayrılırsam, beni kılıcıyla doğrultacak cemaate sahibim” diye şükretmiş..

Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Arayıp da kolayca bulamadığımız... Bilhassa aile için ve arkadaşların birbirine tebliği çok önemli, nitekim birbirlerinin nerede hata yaptığını en iyi onlar görürler.

Bu arada, çoğu kez hatalarımız bilinçli değildir, idrak dâhi edemeyiz, içine saplandığımız için görmeyiz bile. Ancak dışarıdan bakan bir göze çok net görünür; çünkü herkes "kendinde olmayan hatayı görmeye" meyillidir. Ve, bu yanlış bir şey değil; bu Allah'ın yaratışı, kurduğu düzenin parçası. Bunun herhangi birinin üstünlüğü ile alakası yok; herkes kendinde olmayanı görür ve herkes bu yönüyle diğerlerinin tebliğine muhtaçtır, bu kadar.

Bu muhtaçlığı bu yönüyle Allah için kabul edip, yukarıdaki alıntıda olduğu gibi "Bana yanlışımı gösterenden Allah razı olsun." diyebilmemiz gerekiyor. Buğz edip, kendisine tebliğ edildi diye mesafe koymak yerine...