Âleykum selam we rahmetullah kardeşim;
Büyü yapılan mağdur kişinin beyni hipnotize edildiğinden yaptıklarından ve yapmadıklarından irâde olmadığından mesul değildir.
Büyü yapan zaten kufur işleyib kâfir olmuştur, veya zaten kâfirdir. Büyü yapmanın sorumluluğuyla birlikte, büyü yaparken niyetinde ne varsa ekstradan ondan da sorumlu olması kuvvetli ihtimâldir.
Büyü yapan ;
İmam Mâlik (Mâliki Mezhebi): İmam Malik’in büyü yapan kişinin öldürülmesi gerektiğini savunduğu görüş, "el-Mudevvene" adlı eserinde geçmektedir. İmam Malik’e göre büyü, büyük bir suç ve fitne aracı olduğundan, topluma zarar veren bu tür amelleri işleyenlerin öldürülmesi uygundur. Bu görüş, büyünün Allah’a isyan niteliğinde olması ve ciddi toplumsal zararlara yol açabilmesi sebebiyle İmam Malik’in hukuk anlayışında yer bulmuştur. (Mâlik b. Enes, el Mudevvenetu'l Kubra)
İmam Ahmed bin Hanbel (Hanbeli Mezhebi): İmam Ahmed, büyü yapanın tevbesinin kabul edilmeden öldürülmesi gerektiğini savunmuştur. Bu görüş, Hanbeli mezhebinde geniş yer bulur ve Ahmed bin Hanbel’in öğrencilerinden gelen rivayetlerde büyünün şirk ve fesat unsuru olarak görülmesi sebebiyle katı bir tavır alındığı bildirilir. Ahmed bin Hanbel, büyüyü şiddetli şekilde kınamış ve bunun büyük günahlardan olduğunu belirtmiştir. (Ahmed ibnu Hanbel, Meseleler fi’l-Fıkh; "Ahkamu'l-Kur'an)
İbn Teymiyye: İbn Teymiyye, büyünün şirk ve iman açısından tehlikeli bir amel olduğunu "el-Fetava" eserinde ayrıntılı olarak tartışmıştır. Ona göre büyü, insanları Allah’tan uzaklaştırdığı ve toplumda fitneye sebep olduğu için cezası ağır olmalıdır. İbn Teymiyye, büyücülerin ciddi bir tehlike oluşturduğunu ifade eder. (Ebu’l-Abbâs Takıyyuddîn Ahmed b. Abdilhalîm b. Mecdiddîn Abdisselâm el-Harrânî , Mecmu'u’l-Fetava; İbn Kayyim el-Cevziyye, et-Turuk el-Hukmiyye)
İmam Ebu Hanife (Hanefi Mezhebi): Ebu Hanife’nin büyü yapan kişilerin durumu hakkında farklı yaklaşımlar sergilediği bilinmektedir. Hanefi mezhebinde, büyü yapan kişinin tevbe etmesi durumunda öldürülmeyebileceği, ancak bu konuda şartlara göre farklı görüşlerin olabileceği belirtilmiştir. Ebu Hanife’ye göre büyücüye verilecek ceza, kişinin büyü ile şirk işlemeye niyet edip etmemesi gibi detaylara göre değişebilir. Ebu Hanife’nin öğrencilerinden gelen rivayetlerde de bu görüşlerin desteklendiği görülür. (İmam Muhammed, el-Asl; "Ahkamu'l-Kur'an; Ebû Bekr Şemsu’l-eimme Muhammed b. Ebî Sehl Ahmed es-Serahsî, el-Mebsut)