Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Cehennem Melekleri Sağır mıdır?

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin

SORU :
Cehennem melekleri sağır mıdır?

Cehennem Meleklerinin Özellikleri

"Ey iman edenler, gerek kendilerinizi, gerek ailelerinizi öyle bir ateşten koruyun ki, onun yakacağı insanla taştır. O ateşin üzerinde iri gövdeli sert tabiatlı melekler vardır..." (Tahrîm, 6)

Cehennemde görevli meleklerin sayısı 19’dur:

"Biliyor musun sakar (cehennem) nedir? O, ne geri bırakır ne de azabdan vazgeçer. İnsanın derisini kavurur. Üzerinde görevli on dokuz (melek) vardır" (Muddessir, 27-30).



"O küfredenler, ayrı ayrı bölükler halinde cehenneme sürüldü. Nihayet oraya geldikleri zaman onun kapıları açıldı. Cehennemin bekçileri onlara şöyle dedi..." (Zumer, 71),


Cehennem melekleri diğer melekler gibi özelliklere sahib olmakla beraber, işitirler. Fakat bulundukları yer ve konumları gereği sert ve haşin mizaçlıdırlar, katıdırlar.

(O gün, cehennem zebanilerine şöyle denecektir) "Bu günahkarı tutub cehennemin ortasına sürükleyin. Sonra da başının üstüne, azabını artırmak için kaynar su dökün." (Duhan suresi 47 ve 48. Ayetler)

Kıyamet günü, cehennemi hak eden günahkarlar için, meleklere şöyle denecektir:
"Siz bu günahkarı yakalayın. Onu çekip sürükleyerek cehennemin ortasına atın. Sonra kaynar sulardan onun başına dökün. Böylece azabı daha fazla artmış olsun.
Allah teala, diğer bir âyet-i kerimede, cehennemliklerin üzerine dökülen bu kaynar suyu şöyle vasıflandırmaktadır:
"İşte bunlar, rableri hakkında munakaşa eden
(mu'min ve kâfir) iki hasımdır. İnkar edenlere ateşten elbiseler biçilir, başlarının üstünden kaynar sular dökülür." "Onunla karınlarındakiler ve derileri eritilir." "Ayrıca onlar için, demirden topuzlar vardır." "Onlar, içine düştükleri sıkıntıdan dolayı ne zaman cehennemden çıkmak isteseler, her defasında oldukları yere döndürülürler. Onlara "yakıcı azabı tadın" denilir. (Taberi tefsiri)


Cehennemdeki görevli melekler (zebani) ve âmiri Mâlik, kendisine sesleneni işitir, cevab verir:

"Rabbimiz, bizi buradan çıkar. Eğer tekrar inkâra dönersek, gerçekten zalimler oluruz."
Allah onlara şöyle der: "Kesin sesi, oturun yerinizde. Benimle konuşmayın." (Mu'minun 107 - 108)

İbn-i Cureyc diyor ki: "Bize rivayet edildiğine göre, cehennemlikler önce cehennem zebanilerine seslenerek: "Rabbinize dua edin de azabımızdan bir gün olsun hafifletsin." derler. (Mu'minun 49)
Zebaniler, Allah'ın dilediği kadar susarlar ve belli bir zaman sonra onlara şöyle cevab verirler: "Hadi dua edin." Kâfirlerin duası ise sapıklıktan başka bir şey değildir." (Ra'd 14)
"Sonra cehennemlikler, cehennemin baş zebanisine seslenirler: Ey Mâlik, hiç olmazsa rabbin, canımızı alsın."
Mâlik ise onlara kırk yıl cevab vermez. Sonra şöyle der: "Siz bu azabda bekletileceksiniz." (Zuhruf 77)
Sonra, cehennemliklerin içinden bedbaht olanlar Rablerine seslenirler ve şöyle derler: "Ey Rabbimiz, bize kötülüğümüz gâlib geldi. Biz, sapık bir kavim olduk." "Ey Rabbimiz, bizi buradan çıkar. Eğer tekrar inkâra dönersek gerçekten zalimler oluruz." (Mu'minun 107)
Allah (c.c.) onlara, dünyanın var olduğu muddet kadar bir zaman cevab vermez. Sonra da onlara şu cevabı verir; "Kesin sesi. Benimle konuşmayın." (Mu'minun 108) (Taberi tefsiri)





Zebânilerin "Cehennem bekçileri", "Melek" oldukları, "Sert tabiatlı" olduğu açıklanmıştır.

Fahruddin er-Râzî ayette geçen "ez-Zebâniyye"yi, "Onlar ehl-i meclis ve ehl-i meşveret olan azab melekleridir ki, şiddetle tutmak ve atmakla cehennemin işlerine memur olmuşlardır" şeklinde açıklamıştır. İnsanları şiddetle cehenneme itmeğe muktedir oldukları için onlara "zebânî" denmiştir.

Melekler Allah'ın emirlerine tereddütsüz itaat eden varlıklar olduğu bilinen bir gerçektir. Belli görevler için yaratılmış olduklarından, yaratılıştaki tabiatları ve fıtratları da görevlerine uygun olur. Dolayısıyla kendilerine verilen görevi yerine getirmekten herhangi bir şekilde eziyet ve sıkıntı çekmezler. Cehennemde Allah'ın cezasını uygulama görevi için yaratılmış melekler de böyledir. Onların genel özellik itibariyle diğer meleklerden farklı tarafları yoktur. Yani onlar da diğer melekler gibi masum ve üstün özelliklere sahib yaratıklardır. Dolayısıyla kötü sıfatlı değildirler.
Fakat onların kendilerine özel sıfatları görevlerine uygundur. Bu yüzden görevleri gereği haşin ve sert tabiatlı yaratılmışlardır.
 
Üst Ana Sayfa Alt