Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Cennette Bayanlara Gilman Verilecek mi?

_katre_ Çevrimdışı

_katre_

الحمدلله
Site Emektarı
Selamun Aleykum,

1)Küçükken Kur'an Kursunda hocalarımız sofradaki ekmek kırıntıları toplandığı zaman cennette erkeklere huri verildiği gibi kadınlara da gılman verilecek derdi.
Gilman nedir?

2)Birkac evlilik yapmis ve evlenmemis kişiler ahirette kiminle evlenecek ?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Aleykum selam we rahmetullah ;

Ğilmân :

وَيَطُوفُ عَلَيْهِمْ غِلْمَانٌ لَّهُمْ كَأَنَّهُمْ لُؤْلُؤٌ مَّكْنُونٌ
"Kendilerine ait bir takım ğilmân (hizmetçiler) de onların etrafında dönerler. Bu gençler sanki sedefleri içine gizlenmiş inci gibidirler." (Tur 24)

Lugat olarak "ğilmân"; çocuk, bıyığı yeni terlemiş genç, hizmetçi anlamına gelen gulâm kelimesinin çoğulu olub, anlaşıldığı kadarıyla, Allah’ın (c.c) mûmin kulları için özel yarattığı ve vazifesi sadece hizmetkârlık olan Cennet gençleridir. Onlar cennet ehline yiyecekler ve içecekler sunarlar ve bu vazifeyi görmekten mutluluk duyarlar.

Genelde, on yaşın üstündeki taze çocuklar hakkında kullanılır. Bu tariften anlaşılan şu ki:
Cennet'te mûminlere hizmet eden on yaş üstü çocuklar vardır. Ancak onların menşei nedir?
Dünya'da henüz ergen olmadan ölen çocuklar mıdır, yoksa Cennet'te sırf hizmet için yaratılan ayrı varlıklar mıdır?
Mufessirlerin bu hususta farklı tesbit ve yorumları olmuştur:

1- Mûminlerin belirtilen yaşlarda ölen çocuklarıdır:
Böylece Cenâb-ı Hak, cennetliklerin gönlünü ve gözünü çocuklarıyla da aydınlatacak ve onları orada bir araya getirecektir.

2- Başkalarının çocuklarıdır:
Bunlar teklif çağına girmeden ölenlerdir ki, daha çok ana-babaları kûfur üzere ölen kâfir ve muşriklerin çocukları olup, ilâhî tekliflerle henüz mukellef yaşa gelmeden dünyadan ayrılmışlardır ve «Her doğan çocuk fıtrat üzere (din ve Alfah duygusu, İslâm ruhu ve mayası) üzere doğar..» (Buhari, Cenâiz, Hadis no: 664; Ebû Dâvud, sünne, Bab 17, Hadis no: 4714 , 4715; Tirmizî, kader, 5) mealindeki hadîste ifadesini bulduğu üzere, bunlar kâfir ve muşrik sayılmadığından Cennet'e girme nimetine erdirilmiş ve mûminlerin hizmetine verilmişlerdir.
3- Cennet'te huri misali, sırf mûminlere hizmette bulunmaları için yaratılmışlardır:
Ne yaşlanırlar, ne de tazelik ve zerafetlerini kaybederler.

Katade diyor ki: "Rivayet edildiğine göre Rasıılullaha denmiş ki:
"Ey Allah'ın Rasulu, hizmet edenler inciler gibiyse hizmet edilenler nasıldır?"

Rasulullah şöyle cevab vermiş: "Nefsim elinde olan Allah'a yemin olsun ki, onların ikisinin arasındaki fark, on dördündeki ay ile diğer yıldızlar arasındaki fark gibidir." (Tâberi Tefsiri)

Vildân :

يَطُوفُ عَلَيْهِمْ وِلْدَانٌ مُّخَلَّدُونَ
Cennetliklerin etrafında, ebedî kılınmış vildân (çocuklar) dolaşıp hizmet ederler. (Vâkıa, 17)

وَيَطُوفُ عَلَيْهِمْ وِلْدَانٌ مُّخَلَّدُونَ إِذَا رَأَيْتَهُمْ حَسِبْتَهُمْ لُؤْلُؤاً مَّنثُوراً
Etraflarında, ebedî kılınmış vildân(çocuklar) hizmet için dolaşır durur. Onları gördüğünde, etrafa saçılmış inciler sanırsın.” (İnsân, 19)

Ayrıca Kur'ân'da altı yerde «vildân» ismi geçmektedir. Onlardan dördü dünyadaki çocuklarla ilgilidir; ikisi ise Cennette hizmet edecek çocuklar hakkında kullanılmıştır.

Bunun tekili «velîd» gelir. Hem çocuğa, hem de köleye delâlet ettiğini görmekteyiz.
Ebû'l-Hasan'a göre : Bu isim hem erkek, hem de kız çocukları hakkında kullanılabilir. Tekili olan «velîd» ise, daha çok yeni doğan çocuk hakkında kullanılmıştır.

«Ğılman» ve «vildân» isimlerinin aynı mânaya gelmediği anlaşılıyor. Ancak bu iki kavramdan, Cennet'te mûminlere, kimi on yaşından az yukarı, kimi de on yaşından aşağı olan çocukların hizmet edeceği istidlal edilmiştir.
Bununla beraber bazı ilim adamları bunların eş anlamlı isimler olduğunu söylemiştir. Allah daha iyisini bilir.

Özetleyecek olursak;
"Ğilmân" kelimesi erkek çocuklar için kullanıldığı, "ğilmânun lehum" ifadesi mâlikiyet manasında alınarak, “onlara ait olan ğılmân” manasını ihtiva ettiği ve hadislerde de cennetliklerin çok sayıda hizmetçileri olacağı bildirildiği için, bu çocukların cennette hizmet için yaratılmış oldukları düşünülebilir.

Vildân ise, hem erkek hem de kız çocuklarını kapsadığı ve kelime kök itibariyle doğumu çağrıştırdığı için bu çocukların cennetliklerin dünyada buluğ çağına ermeden vefat eden ve bunlara ilaveten bazı hadis-i şeriflerde dile getirilen, arzu ettikleri takdirde bir hamilelik sıkıntısı olmadan cennetlikler için yaratılan kendi çocukları olabilir.

Mufessirlerin ve İslam alimlerinin büyük çoğunluğuna göre cennette üreme/doğum yoktur. Ancak bazı rivayetlere göre dünya hayatındakinden farklı bir surette çocuk sahibi olma söz konusudur.
Ebu Saidi’l-Hudrî’den nakledilen bir rivayete göre, Peygamberimiz şöyle buyurmuştur:

"Mûmin, Cennet’te çocuk arzu ettiği vakit, gebeliği, doğumu ve yaşı dilediği şekilde bir anda tamamlanacaktır.

(Tirmizî, Cenne, 23; İbn Mâce, Zuhd, 39; Dârimî, Rikak, 110; İbn Hanbel, III, 9)
Tirmizî: Bu hadis gâribtir. İlim adamları bu meselede ihtilaf etmişlerdir. Bir kısmı: Cennet’te çiftleşme vardır fakat çocuk olmayacaktır demektedirler. Tavus, Mûcâhid İbrahim Nehâî’den böylece rivâyet edilmiştir. Muhammed diyor ki: İshâk b. İbrahim, mûmin Cennet’te çocuk arzu ederse hadisi üzerine diyor ki: Fakat mûmin çocuk arzu etmez.
Muhammed Buhârî diyor ki: Ebû Rezîn el Ukeylî vasıtasıyla Rasûlullah (s.a.v.)’den rivâyet edilmiştir ki: Cennetliklerin Cennet’te çocukları olmayacaktır.”
Ebû’s Sıddîk en Nâcî’nin ismi Bekr b. Amr’dır. Aynı şekilde Bekir b. Kays’ta denilir.

Ğilmân ve Vildân, cennetliklere (erkek - kadın) verilecek hizmetçilerdir. Sadece kadın veya erkeğe mahsus hizmetçi demek değildir.
Kur'ân'da Cennetlik kadınlar "Ezvâcûn mutahharatun" yani "temiz kadınlar" olarak vasfedilir. Cennetlik kadınlar, Allah'ın ebedî yurdunu süsleyen canlı bir unsur olmaktadır. Bu "mutahharatun (temiz)" ifadelerinden ayrıca şu mânalar çıkıyor:
"Dünya kadınları Cennete girdikten sonra kötülüklerden, kıskançlık ve benzeri çirkin huylardan arınacaklar, içleri de dışları gibi berrak ve ter temiz olacak. Güzellikte hurileri geçecekler."

Rasulullah (s.a.v.), Cennetlik kadınları şöyle anlatır:
"Onların vücutlarının güzelliği ile letafetinden dolayı her birinin baldırındaki kemiğin iliği etinin üstünden görünür. Onların aralarında ne ihtilâf vardır, ne düşmanlık, ne de çekememezlik."
(Muslim, Cennet, Bab 7, Hadis no : 17)


Diğer sorularına gelirsek; evde çocuklara ekmek/yemek kırıntılarını bitirtmek için cennette "erkeklere huri, kadınlara ğilman verilecek" tarzda söylemlerde bulunmak isabetli görmüyorum. Ğilman ayrıca erkeklere de verilmesi ihtimal dahilinde olduğu gibi, kırıntıları bitirtmek için, "israfın haram oluşu, israf edenlerin şeytanın kardeşleri olduğunu ve Allah'ın kendilerini sevmeyeceği, yemeklerini israf etmeden tamamlayanları Allah (c.c.)'nin daha çok seveceği" tarzda hatırlatmaların daha isabetli olacağı kanaatindeyiz.

Musluman bir hanım nikahlanmadan/evlenmeden ölerek cennette girmesi durumunda kiminle evlendirileceği veya ne olacağı hakkında kâti bir delil bulunmamakla birlikte bâzıları delile dayanmayan açıklamalarda bulunarak, kendileri gibi bekâr erkeklerle, şehidlerle vb evlendirilirler gibi açıklamalarda bulunmuş olsa da en doğrusunu Allah (c.c.) bilir diyerek konuyu kapatıyoruz.

Konuyla İlgili Link :

Birden Fazla Erkekle Evlenen Kadın; Ahirette Hangi Kocasıyla Evlenir?
Dünyada Kendisine Nasib Olmayan Eşle Ahirette Evlilik?


 
Üst Ana Sayfa Alt