Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Cihad Etmeye Karar Veren Kişinin, Gitmeden Önceki Sorumlulukları Nelerdir?

M Çevrimdışı

morueqq

لا إله إلا الله
İslam-TR Üyesi
esselamu Aleykum ve Rahmetullahi ve Berekad

Cihad etmeye karar veren kişinin gitmeden önce yapması gerekenler nelerdir? Ailesi,ve yakınları üstündeki sorumluluğu nedir?

Buna aile nasıl hazırlanır?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Aleykum selam we rahmetullahi we berakatuhu kardeşim;

Bir muslumanın kalbine cihad etme ve gitme aşkı doğmaya başladıktan sonra evvela cihad hakkında (ilim) hukumleri öğrenmelidir. Mucahid adayı, şartların uygun olması durumunda hanımını, yakınlarını da İslamda cihadın önemi ve hükmü konusunda şuurlandırmalıdır ki, ayak bağı (fitne) olmasınlar, mucahid cihad ederken aklı cahil ehlinde kalmasın, başlarına gelecek bir sıkıntı durumuda vakarlarını muhafaza edebilsinler.
Daha sonra cihadda yaşanabilecek olumlu ve olumsuz gibi gelen hadiseler karşısında nasıl bir tavır ve yol izlemesi gerektiği hakkında kendisini (kitab, cd, diyalog vb) yetiştirmelidir, aksi taktirde oralarda fitne çıkarabilir, kendi aleyhine olabilecek haram davranışlar içine düşebilir.

Cihadı samimiyetle isteyen musluman, farzların haricinde nafilelerle ve bilhassa teheccud ile Allah'tan kendisine cihada gidebilmek için bir kapı açmasını ihlaslı dualarında yakarmalıdır.
Mucahid adayı, yaşadığı ülkenin (şeriata - İslam'a) tavrına göre ketumiyet miktarını arttırmalıdır, ki günümüzde cihad ehline savaş açmayan bir devlet de yoktur!
Mucahid adayı, bağlı bulunduğu bir topluluk - cemaat var ise (ki o cemaatin bilgisi dahilinde cihada gitmelidir, aksi taktirde cihadla alakası olmayan cemaatta muslumanın ilişiği yoktur) cihada gideceğini o topluluktan ilgili kişilerden başkasının haberi (en azından bir muddet boyunca, haberi olanlarda ketum olmalıdır.) olmaması gerekir. Cihada giden mucahid, evli ise ailesinin nafakasını temin edebilecek iaşesini temin etmeli yahut bir yol bulmalıdır. Bununla ilgili belli kişileri görevlendirebilir, ayrıca bu durum (mucahidin ehline bakmak) ummetin üzerine farzdır.
Mucahid adayı, cihada gitmesine yakın borcu varsa imkanı dahilinde ödemeli, yoksa ödenmesi için talimat/vasiyet etmelidir. Yine mucahid, ehline ve yakınlarına vasiyetini yazmalıdır.
Mucahid adayı, hayırlı yolculuğa guvenilir aracıların vasıtasıyla, Rabbine tevekkul halinde tesbihat ve zikirlerle hedefe ulaşma gayretinde olmalı.

Rabbim tüm mucahid adaylarına , (Riyadan uzak olarak) hayırlı yollar açarak yalnız İ'lâyi Kelimetullah için cihad" etmeyi nasib eylesin.

***
Burayde (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:

وَحَدَّثَنَا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ، حَدَّثَنَا وَكِيعٌ، عَنْ سُفْيَانَ، عَنْ عَلْقَمَةَ بْنِ مَرْثَدٍ، عَنْ سُلَيْمَانَ بْنِ بُرَيْدَةَ،
عَنْ أَبِيهِ، قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم ‏
"‏ حُرْمَةُ نِسَاءِ الْمُجَاهِدِينَ عَلَى الْقَاعِدِينَ كَحُرْمَةِ أُمَّهَاتِهِمْ وَمَا مِنْ رَجُلٍ مِنَ الْقَاعِدِينَ يَخْلُفُ رَجُلاً مِنَ الْمُجَاهِدِينَ فى أَهْلِهِ فَيَخُونُهُ فِيهِمْ إِلاَّ وُقِفَ لَهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ فَيَأْخُذُ مِنْ عَمَلِهِ مَا شَاءَ فَمَا ظَنُّكُمْ"‏
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): Mucahidlerin kadınlarına yapılacak hürmet geride kalan kimseler üzerine, kendi annelerine yapacakları hürmet gibidir! Geride kalanlardan herhangi bir kimse mucahidlerden birine ailesinin işlerini görüp yardım etme hususunda halef olur sonra mucahide ailesi hususunda hainlik yaparsa, o hain kıyamet gününde mucahid için durdurulur da mucahid O'nun amellerinden dilediği her şeyi alır! Mucahidin O hainin amellerini almada ki istek ve hırsı hakkında ne zannedersiniz? buyurdu.”
(Muslim, Kitabu'l İmare, Bab 39, Hadis no: 1897)

Ebu Musa el-Eşari (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Hayber’e savaşa gittiği zaman yahut Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Hayber’e savaş için yöneldiğinde sahabeler vadiden yükseğe çıktıkları zaman seslerini yükselterek:
Allah-u Ekber Allah-u Ekber La İlahe İllAllah diye tekbir getiriyorlardı.
Bunun üzerine Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): Yumuşak olunuz! Seslerinizi fazla yükseltmeyiniz! Şubhesiz sizler sağır ve gaibe dua etmiyorsunuz! Sizler, işiten size yakın olana dua ediyorsunuz. O sizinle beraberdir buyurdu.
O sırada Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in binitinin arkasında bulunuyordum.
Ben, La Havle Vela Kuvvete İlla Billah’ derken o beni işitti ve:
−‘Ey Abdullah bin Kays! dedi.
Ben: −Lebbeyk ya Rasulallah! dedim.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): Sana cennet hazinelerinden bir hazineye delillik edeyim mi? buyurdu.
Ben: −Evet ya Rasulallah! Babam ve annem sana feda olsun! dedim.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): O La Havle Vela Kuvvete İlla Billah sözcüğüdür! buyurdu.”
(Buhari, 3928, 3929, 2992; Muslim, 2704)

حَدَّثَنَا أَبُو الرَّبِيعِ الزَّهْرَانِيُّ، حَدَّثَنَا يَزِيدُ، - يَعْنِي ابْنَ زُرَيْعٍ - حَدَّثَنَا حُسَيْنٌ، الْمُعَلِّمُ حَدَّثَنَا يَحْيَى بْنُ أَبِي كَثِيرٍ، عَنْ أَبِي سَلَمَةَ بْنِ عَبْدِ الرَّحْمَنِ، عَنْ بُسْرِ بْنِ سَعِيدٍ، عَنْ زَيْدِ بْنِ خَالِدٍ الْجُهَنِيِّ، قَالَ قَالَ نَبِيُّ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم ‏ "‏ مَنَ جَهَّزَ غَازِيًا فَقَدْ غَزَا وَمَنْ خَلَفَ غَازِيًا فِي أَهْلِهِ فَقَدْ غَزَا ‏"‏ ‏.‏
Zeyd b. Halid b. el-Cuheni'den rivâyetle ;
Rasulullah'ın (s.a.v.) şöyle buyurduğu rivayet edilmiş:
"Her kim gaziyi teçhiz ederse o da gaza etmiş olur ve her kim bir gazinin ailesi hakkında hayırla onun yerini tutarsa muhakkak ki gaza etmiş olur."
(Feth'ul-Bari, Kitab'ul-Cihad H no: 2843, 6/49; (Muslim, Kitabu'l İmare, Bab 39, Hadis no: 1895 b)

Ömer b. Hattab dan rivayet edilmiştir:
Rasulullah'ın (s.a.v.) şöyle buyurduğunu işittim: "Kim Allah yolunda savaşan bir gaziyi mükemmel bir biçimde teçhiz ederse, o gazi ölünceye veya (cihaddan) dönünceye kadar (kazandığı) sevabın bir misli onu teçhiz eden kimseye olur."

(İbn-i Mâce, Cihad, 2 / 921-922. Senedinde Osman b. Abdillah b. Surake var. Tehzib'te hadisi ayrıca Mevarid'uz-Zaman'da bulamadım.) Hadis-i İbn-i Mâce ve İbni Hibban (Sahih'inde) rivayet etmiş. (İbn Nehhas, Cihad, Tevhid Yayınları: 1/303)

Zeyd b. Sabit'ten, Rasulullah'ın (s.a.v.) şöyle buyurduğu rivayet edilmiş:
"Kim Allah yolunda bir (savaşan) gaziyi teçhiz ederse onun ecri kadar ona da vardır. Kim gazinin ehline hayırla halef kalır ve onun (gazinin) ehline infak ederse (yine) onun (gazinin) ecri kadar ona da ecir vardır."

(Heysemi, Mecma'uz-Zevaid: 5/283. Heysemi "Taberani evsat'ta rivayet etmiş, ricali sahih'in ricalidir.)

Biz kimiz, Ne istiyoruz ve Niçin cihad ediyoruz?
Ebu Katade el Filistini

Cihad Meydanlarına Nasıl Gidilir?
Şeyh Yusuf El-Uyeyri rahimehullah


Cihad yolunda değişmeyen esaslar
Şeyh Yusuf El-Uyeyri rahimehullah
Okuma Linki :
Cihad Yolunda Değişmeyen Esaslar

Hisnul Mucahidin (Mucahidin Kalesi)
Şeyh Vail bin Ali Ed-Dusukî

Okuma Linki :

Silahı terk edenlere
Ebu Hacer; Abdulaziz b. İsa el-Mukrin


Diliyle ve eliyle cihad eden bir alim; Şeyh Yusuf El-Uyeyri rahimehullah
Muhammed b. Ahmed Es-Salim


Şeyh Ebu Musab es Suri'nin Mucahidlere Nasihatı
(Bu yazı, şeyh Ebu Musab Es-Suri’nin, Hama olaylarından sonra cihadın doğru bir menhec olmadığını düşünüp cihadı terk eden ve siyasi çalışmalara yönelen bazı kesimlere yönelttiği bir sitemidir.)


Derleme;
Allah Yolunda Cihadın İki Ana Hedefi
Ebu Abdullah Tarık


Kılıçların kınını kırdıran Allah yolunda cihadın fazileti
Ebu Abdullah Tarık


Şeyh Yusuf el Iyeyri ve Abdulaziz el Mukrin'in Biyografileri;

 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt