Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çocuklarda Aşırı Terleme Neden Olur?

Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبي الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
TERLEME

Prematüreler ve ilk bir ay içindeki yenidoğan bebekler ter bezlerinin yeterince çalışmıyor olması nedeniyle terleyemezler.
Çocuklar terleme özellikleri açısından anne-babalarına benzerlik gösterirler. Yani kalıtsal faktörler terleme karakterimizi belirleyicidir.
Özellikle bir yaşın altındaki bebekler hafif egzersiz ile bile fazla miktarda terleme gösterebilirler. Emzirme sırasında bebeklerin baş kısmında olan terlemenin patolojik bir anlamı yoktur.

Terleme Nedenleri:

Fizik Nedenler:

1.Sıcak Hava: Vücudun ısı ayarlama sistemi dış ortamın ısısına göre çalışarak vücudun ısısını sabit tutar. Soğukta titreyerek kaslardan ısı ürettirir, dış otam vücut ısısından düşük olsa bile vücut ısısı düşmez. Sıcakta ise terleme sayesinde vücudun ısısını dış otamdan daha düşük tutmayı başarır.

2. Fazla giydirme: Fazla giydirmek de dış ortam ısısı normal olduğunda sıcak etkisine neden olur.

3. Efor sarfedilen durumlarda: Kasların aşırı çalışması sonucu ısınması, alınan oksijen ve gerekli kan akımının göreceli olarak yetersiz kalması sonucu oluşan sıkıntı nedeniyle terleme olur.

Ateşli hastalıklar, Enfeksiyonlar:

Ateşli hastalıklarda ateş yükselirken üşüme, titreme vardır. Ateş düşmeye başladığında ise terleme oluşur. Bazı enfeksiyonlarda ateş kriz halinde düşer hasta adeta ıslanır. Tüberkülozda gece terlemeleri olur. Brucella ve akut romatizmada terleme ateş yüksekliğinden beklenenden daha çoktur.

Ruhsal etkenler:

Sinirleri zayıf olan, aşırı stres altındaki kişiler fazla terlerler.

Sistemik Hastalıklar:

1. Hipertiroidide sürekli bir terleme hali vardır. Deri her zaman nemlidir.
2. Raşitizm: D vitamin eksikliği sonucu ortaya çıkan hastalık olan raşitizmde aşırı terleme olur.
3. Kistik Fibrozis
4. Konjestif Kalp Yetmezliği: Adernerjik uyarı nedeniyle soğuk terleme olur. Bu durum diğer şok nedenlerinde de böyledir.
5. Solunum sıkıntıları: Nefes darlığına neden olan hastalıklarda vücut yeterli oksijen alamazsa daha hızlı nefes almaya çalışır ve yardımcı solunum kaslarını da devreye sokar. Bunun sonucu normalde olduğundan daha çok efor sarfedilir. Ve Terleme oluşur.

İlaçlar (Ateş düşürücüler, Aspirin, Antihistaminikler, Efedrin, Fenotiazin, vb.)

Ataklar Halinde Terleme Nedenleri:

1. Vazomotor bozukluklar
2. Ağrı: Ataklar halinde gelen şiddetli kolik ağrıları, sancıları sırasında terleme görülebilir. Bebeklerde bu tür ağrılara en iyi örnek teşkil eden barsak kolikleridir. Gaz sancısı olarak da tanımladığımız bu tür barsak spazmları sırasında bebek hem bacaklarını karnına çekerek ağlar, hem terler.
3. Hipoglisemi: Yani kan şekeri düşmesi atağı. Atak kan şekerinin düşmesi ile oluşan adrenalin deşarjı nedeniyle bol terleme ile başlar. Kişi kendini iyi hissetmez, bayılma olabilir.
4. Feokromasitoma, Nöroblastoma: Tümör kitlesinden salgılanan hormonlar nedeniyle krizler halinde terleme, çarpıntı ve tansiyon yüksekliği olur.
5. Deniz veya araç tutmalarının başlangıcında terleme olabilir. Ardından bulantı ve kusma gelir.


Not: Bebek ve çocuklarda henüz yeterince gelişmemiş ter bezi kanallarının tıkanmasıyla isilik görülebilir. Bunun önüne geçmek için özellikle aşırı terleme olan çocuklarda; pamuklu kıyafetler giydirilmeli, sık duş aldırılmalı ve ortam ısısının çok sıcak olmamasına dikkat edilmelidir.
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt