Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Damağımdaki Tel'de Yemek Artığı Kalması Orucu Bozar mı? Gusle Engel midir?

|FaraH| Çevrimdışı

|FaraH|

°
İslam-TR Üyesi
Es selâmu aleyküm ve rahmetullâhi ve berekâtûh.

Benim üst çenem alt çeneme göre küçük olduğu için damağımda tel var. Bununla üst çenem genişletilecek biiznillâh. Bazen yemekten sonra zorlanıyorum çünkü yemek artıkları telde kalabiliyor; bazen bazı parçalar sabah kalktığımda yenice çıkmış oluyor.

Sorum şu;
Sahurdan sonra dişlerimi/teli temizlediğim halde farketmediğim bir yemek artığı kalması orucumu bozar mı?

Oruç konusuyla alakası yok ama sorumla bağlantısı olduğundan bunuda buraya yazıyorum, hakkınızı helal edin.

Telimde bir parçanın kalması gusül abdestine engel olur mu?

GNE_2.jpg
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh kardeşim
Rabb'im şifa versin .

"Oruçlu kişi gündüz ağzında sahurdan kalan yemekten kalıntı bulmuş olması, orucuna bir zarar vermez. Fakat oruçlunun yemekten kalan bu şeyi çıkarması, yutmaması gerekir. Eğer oruçlu kimse, dişleri arasında kalan o şeyi kasten yutarsa, yuttuğu yiyecek kalıntısı nohuttan büyük ise orucu bozulur. Fakat bilmeden veya unutarak onu yutarsa, onun orucuna bir zararı olmaz.
Şafii mezhebine göre ise , parçanın büyüklüğü önemli değildir. Eğer kişi, dişleri arasında kalan artığı bilmeden yutsa, bunda kendi iradesi olmadığından oruç bozulmaz.Fakat oruçlu ister Hanefi ister Şafii mezhebi mukallidi olsun; artığı dışarı atma imkânı olduğu halde parça ne kadar küçük olursa olsun yutarsa, oruç bozulur. (Hanefi mezhebi Abdurrahman el-Cezirî (1360/1941), Mâlikî mezhebi Abdulcelil Îsâ, Şâfi’î mezhebi Muhammed el-Bâhî ve Hanbelî mezhebi Muhammed Sebi’ ez-Zehebî ve komisyon, el-Fıkhu alel-Mezâhibi'l Erbaa , C2, Sf: 569)

Hanefi hukukçuları dişler arasında veya diş kovuğu arasında kalan yemek artıkları veyahud burunda bulunan ıslak/yumuşak/ratb (suyu geçirebilecek nitelikteki) kirlerin mezhebde kabul gören görüşe göre gusle engel teşkil etmeyeceğini, suyu geçirmeyecek derecede kuru olmaları durumunda ise guslün tamamlanmayacağı düşüncesindedirler. Bu nedenle ağzın, ihtiyaten ağız içerisindeki gıda artıklarının çıkarıldıktan sonra yıkanması istenmiştir. (İbnu'I-Humam, (861 / 1456); Fethu'l Kadir, 1/56: el-Fetâvâ'l-Hindiyye, 1/13; ibn Abidin, Reddu'l Muhtar, 1/152)

"Yasak olduğunu gösteren bir delil bulunmadıkça, eşyada aslolan ibahe olduğu" ilkedir.

(İbn Nuceym, el-Eşbah ve'n-nezâir, sf: 66; Hamevi, Gamzu uyuni'l-besâir, 1/223-224; Bilmen, lstılâhat, 1/298; Nedvi, e!-Kavaidu'l Fıkhiyye, sf: 121-122; Bûrnû Mevsûatu'l kavâid. 111115; Hallal, ilmi Usuli'l -Fıkh, sf: 91-92)

Ayrıca şu tedbirler de alınması kalbe huzur verecektir:
Diş fırçalamak: Sahurdan sonra mutlaka dişler iyice fırçalanmalı. Görünmeyen diş teli kullananlar da, tıpkı klasik ortodontik tel kullananlar gibi, diş telleri için özel olarak üretilmiş diş fırçaları ve ağız duşu kullanmalıdır.

Diş ipi ve diş arası fırçası: Braketler ve tellerin varlığı özellikle tellerin içeriden uygulandığı hastalarda yemek artıklarının birikmesine fırsat verir. Bu nedenle, dişler fırçalandıktan sonra kalabilecek yiyecek artıkları için mutlaka diş ipinden ve diş arası fırçasından faydalanmalıdır.

Kontrol: Gün içinde orucumuz ile ilgili bizi şubheye düşürecek durumlar yaşamamak için dişler ve ağız, tamamen temizlendikten sonra, bir ayna yardımıyla son kez kontrol edilmelidir.


Ağızda, telde kalan kalıntı altına su geçiren türden bir yiyecek ise gusle mâni değildir.
Namaz kılan insanın kulağında su geçirmeyecek şekilde katman oluşturmuş su geçirmez bir tabaka bulunması diye bir şey olması söz konusu değildir.

Ağızda bulunan havuç kırıntısı su geçirdiği için abdeste mani değildir. Dişlerin arasında, diş kovuğunda katılaşmış yemek artığı ise eğer ağıza suyun temasına mâni oluyorsa (ki katı olduğu için su geçirmez. Su geçirmese de etrafında boşluk olup alttan yandan su geçerse mâni olmaz) abdeste mani olur. Tabi bu durum abdestte ağıza su vermeyi farz kabul eden Hanefi mezhebine göredir.

Farz olan istinşak yani buruna su çekip içerideki sümük, kir tarzı pisliğin dışarı atılmasıdır. burnun ucundaki, kenardakine ulaşabiliyor ve elle parmakla temizlenebilir fakat daha içeridekiler ancak su çekilerek tazyiki ile boşaltılmalıdır. Eğer içeride sümük tarzı fazlalığın kaldığı anlaşılıyorsa bu işlem (üç adeti geçse de) bir kaç kez daha (çıkana kadar) tekrarlanabilir.


 
Üst Ana Sayfa Alt