İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler
İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Alimlerin bu konuda farklı görüşleri vardır.
Bize daha kuvvetli görünen görüşe göre damardan yapılan iğne onun maddesi kullanıcının karnına kadar girdiği için orucu bozar. Fıkıhçılar hangi yerden girerse girsin karnına bir şeyi girdiren kimsenin orucunun bozulacağını açıklamışlardır. Adaleden yapılan iğneye gelince oruçlunun bunu kullanmasının caiz olmadığı bize daha net görünüyor. Oruçlu iken bunu terketmek ihtiyata daha uygundur.(Muhammed b. İbrahim Alu'ş-Şeyh, Mecmuu Fetâvâ ve Resail, 4/188-189)
Oruçlunun Ramadan günü damardan veya iğne ile tedavi olması caizdir. Oruçlunun Ramadanda besleyici iğne alması caiz değildir. Çünkü o yiyecek ve içecek almak hükmündedir.
Bu tür besleyici ve kuvvetlendirici iğneler almak Ramadanda iftara karşı bir hile olarak kabul edilir. Damardan veya adaleden iğneyi mümkünse gece yaptırmak daha uygundur. (Fetâvâ el-Lecnetu'd-Daimetu li'l-Buhusi'l-İlmiyyeti ve'l-İfta, Fetva no: 5176)
Damardan alınan iğne (serum, kan) çeşidine göre (besleyici ise) kana karışıp vucuda kuvvet verdiğinden orucu bozar kardeşim.
Besleyici olmayan ve yemek içmek yerine geçmeyen iğnelere (sakinleştirmek ve ağrıyı dindirmek gibi) gelince insan bunları ister damardan alsın, ister adaleden veya başka bir yerden alsın bunlar orucu bozmazlar. (İbn Cibrin, Fetâvâ es-Sıyam, s. 43)
İmkânı olan hastaların, bu tür iğneleri akşam/gece vurdurmaları uygun olandır.