Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Din Nasihattır

Hafsa binti Ömer Çevrimdışı

Hafsa binti Ömer

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi

Ebu Rukayye Temîm b. Evs ed-Dâri (r.a)'den Peygamber (s.a) buyurdu ki:

"Din nasihattir." Kime? diye sorduk; "Allah'a, Kitab'ına, Rasûlüne, müslümanların yöneticilerine ve onların hepsine!"
diye buyurdu.

Müslim Şerhi, 1,237


Bu Hadisin Önemi:

Bu hadisin çok büyük bir önemi vardır; çünkü dinin temel direği ve esa*sı olan nasihati dile getirmektedir. Nasihatin varlığı sayesinde din, müslümanlar arasında dimdik varlığını korur. Nasihat olmayacak olursa, hayatla*rının bütün alanlarında müslümanlar gerileme ile karşı karşıya kalırlar.
Nasihat, doğruluk ve ihlâs (samimiyet) ile açıklanacak olursa, bu hadisin önemi daha büyük bir açıklıkla ortaya çıkar. Çünkü doğruluk ve ihlâs, amellerin kabul edilmesinin şartıdır.
Nasihat etmek ise: İhlâslı olmak demektir. Nefsin Allah'a halis kılınma*sı, onun arındırılması ve güzelleştirilmesi, Muhammed (s.a)'ın Risâletinin amacıdır.

Nasihatin Tanımı:


Nasihat etmek, halis olmak, samimi olmak anlamına kullanılır. Bir şe*yin katıksız halis olduğunu ifade etmek üzere bu kökten gelen fiil kullanılır. Nâsıh ise, bal ve benzeri maddelerin hâlis ve katıksız olması demektir. Ha*lis ve katıksız olan her şey "nush" niteliğini kazanır. (Araplar) böylelikle sözün ve davranışın onları ifsâd eden şeylerden halis kılınmasını, nefsin de kirletici unsurlardan arındırılmasını, balın yabancı maddeler ile karışmışlığından arındırılmış olmasına benzettiklerinden, bu tabiri kullanmışlardır.

Nasihat, "dikmek" anlamında da kullanılır.

Nush, elbise dikmeyi anlatan mastardır.

el-Hattâbî şöyle demektedir: Araplar böylelikle nasihatte bulunan kişi*nin davranışını nasihat ettiği kimsenin iyiliğini araştırması bakımından, dikiş ile elbisede bulunan gedikleri kapatmaya benzetmiş oluyorlar.

Çünkü kişi nasihatte bulunmak suretiylâ "minsaha" (nasihat ile aynı kökten ism-i âlet) demek olan iğne, elbisenin açıklıklarını bir araya getirip topladığı gibi, nasihatta bulunan da müslüman kardeşinin dağınıklıklarını toplayıp bir araya getirir.


el-Hattâbî, nasihatin tanımını yaparken şunları söylemektedir: Nasihat, kendisine nasihat verilen kimsenin iyi bir pay elde edebilmesi anlamında geniş kapsamlı bir kelimedir. İbnul-Esîr de şöyle demektedir:

Nasihat, kendisine nasihat verilen adına hayrı dilemeyi ifade eden bir sözcüktür.

Ebû Amr b. es-Salâh da der ki:

Nasihat, nasihat verenin nasihat verdiği kimse*ye hem isteyerek (iradesiyle), hem davranışı ile çeşitli hayırları ifâ etmesi anlamını ihtiva eden oldukça kapsamlı bir kelimedir.

Allah'a Nasihat:

Allah'a Nasihat, O'na Samimi Ve İçten İman Etmek, Kitâbında Rasûlü (S.A) Vasıtasıyla Haber Verdiklerine Aynı şekilde inanmak, ibadeti yalnızca O'na ihlâs ile yapıp başkasına hiçbir şekilde ibadet etmemek, emrettiği hu*suslarda ona itaat edip, yasaklayıp yaklaşılmasını istemediği şeylerden uzak durmak, sevdiğini sevmek, buğzettiğine buğzetmek, mü'min kullarını dost ve veli edinmek, O'nun düşmanlarından da teberri edip uzaklaşmak ile ger*çekleşir. Kim bunları yerine getirecek olursa, o nefsini kirletici, aşağılık şey*lerden arındırıp temizlemiş, Yüce Rabb'ine nasihat etmiş (O'na ve yoluna samimiyetle bağlanmış) olur.

Burada nasihatin anlamı Yüce Allah'a ihlâs ile bağlanmaktır; yani kulun kendi nefsine nasihat etmesidir. Çünkü şanı Yüce Allah'ın, nasihatçıların nasihatına ihtiyacı yoktur.

Bu hadisin anlamına Kur an-ı Kerim'den tanıklık eden buyruklardan biri de şudur:

"Allah'a ve Rasûlüne karşı nasihat etmeleri (samimi olmaları) şar*tıyla zayıflara, hastalara harcayacak birşey bulamayanlara, (cihâda çıkma*dıkları için) bir günah yoktur."(et-Tevbe, 9/91)

Allah'a ve Rasûlüne nasihatin anlamı, söz ve fiilin ihlâs ile yapılması de*mektir. Kurtubî bu âyet-i kerimeyi tefsir ederken şunları söylemektedir:

"İlim adamları derler ki:

Allah'a nasihat vahdaniyetine itikadda ve O'nu ulûhiyyet sıfatlarıyla vasfetmekte eksikliklerden tenzihde ihlâsla inanmak, O'nun sevdiklerini arzulamak ve O'nu gazablandiran şeylerden uzak durmaktır.

Allah'ın Kitab'ına Nasihat:

Kitabullah'a nasihat bu ümmetin selefinin -Allah onlardan razı olsun-iman ettiği şekliyle iman etmekle olur.


Tahâvî şöyle demektedir:

"Şüphe*siz Kur'ân-ı Kerim, Allah'ın Kelâm'ıdır; herhangi bir söz söyleme keyfiyeti söz konusu olmaksızın O'ndandır. Onu vahiy yoluyla indirmiştir. Müminler de bu şekilde onu gerçekten tasdik etmişler, gerçek manasıyla onun Yüce Allah'ın Kelâm'ı olduğuna, mahlukâtın sözü gibi yaratılmış bir söz olmadığı*na kesin olarak inanmışlardır. Her kim onu işittikten sonra insan sözü oldu*ğunu iddia edecek olursa, kâfir olur. Yüce Allah böyle birisini yermiş, ayıp*lamış ve:

"Ben onu Sekar'a (Cehennem isimlerinden) sokacağım.( Müddessir, 74/26) buyruğu ile onu Sekar'a sokmakla tehdit etmiştir. Yüce Allah: "Bu insan sözünden başka birşey değildir"(Müddessir, 74/25) diyen kimseyi Sekar'ı ile tehdit ettiğine göre, kesin olarak biz de şunu bildik ve inandık ki; o Kur'ân-ı Kerim, insanları yaratanın sözüdür ve hiçbir zaman hiçbir insanın sözüne benzemez.

Bu ümmetin selefinin iman ettiği gibi iman eden, Mutezile ve diğerleri*nin içine düştüğü çıkmazlardan kendisini kurtarmış olur. Çünkü Mutezile Kur'ân-ı Kerim'in baştan beri Allah'tan geldiğine inanmaz, lafzın Allah'ın Kelâm'ı olduğuna inanmakla birlikte, mananın Öyle olmadığına inanırlar, el-Küllâbiye ise mananın Allah'ın Kelâm'ı olduğuna inanmakla birlikte, lafzın böyle olmadığına inanırlar. Allah'ın Kitabını tazim etmek, onu tebcil etmek, onun hayat için kapsamlı, mükemmel, her zaman ve her mekânda uygula*nabilir bir sistem ve düzen olduğuna inanmak da Allah'ın Kitab'ına nasiha*tin kapsamındadır.

Kur'ân-ı Kerim'in hükümlerini ve öğretilerini bir tarafa bırakmış İslâm toplumunda her türlü hükmün üzerinde geçerli olacak bir hüküm olarak onu hayata geçirmek için bütün gayreti ortaya koymak da, Allah'ın Kitab'ına nasihat etmek kapsamı içerisindedir.

Yine bu ilâhî Kitab'ı güzel bir şekilde okumak' da ona nasihat kapsamı*na girmektedir. Çünkü Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: "Kur'ân-ı Kerîm'i de tertîl ile (harflerini tane tane) oku. Müslümanlara Kur'ân-ı Kerim'i öğretmek de Allah'ın Kitab'ına nasihat kapsamı içerisindedir. Nite*kim Rasûlullah (s.a) şöyle buyurmuştur: "Sizin en hayırlınız, Kur'ân'ı öğre*nen ve Öğretendir.

Allah'ın Rasûlüne Nasihat

Kurtubî'nin: "Allah'a ve Rasûlüne karşı samimi olmak (nasihat etmek) şartıyla...(Tevbe, 9/91) buyruğunu tefsir ederken söylediği gibi, şöyle olur:

"Rasûlullah (s.a)'a nasihat" Peygamberliğini tasdik etmek, emir ve yasakla*rında itaatinin dışına çıkmamak, ona dost olanları dost bilmek, O'na düş*manlık edenlere düşmanlık beslemek, O'na gereken saygı ve ta'zimi göster*mek, O'nun Âl-i Beyt'ini sevmek, O'nu da Sünnetini de "gereği gibi tazim etmektir. Sünnetini vefatından sonra gereken araştırmaları yapmak suretiy*le canlandırmak, Sünneti hakkında yeterli bilgiye sahip olmak, onu gereği gibi korumak, yaymak, Sünnetine davet etmek, Rasûlullah (S.A.S.)'in üstün ahlâkı ile ahlâklanmakla olur.


Müslümanların Yöneticilerine Nasihat

Hafız İbn Hacer'in Fethü'l-Bârî'de açıkladığı gibi, müslümanların önder*lerine nasihat:

"Yapmak istedikleri hususlarda onlara yardımcı olmak, gaf*lete düştükleri vakit onları uyarıp dikkatlerini çekmek, yanıldıkları vakit ge*diklerini kapatmak, onların etraflarında birliğin gerçekleşmesine çalışmak, onlardan nefret eden kalpleri geri çevirmek suretiyle olur. Onlara yapılabi*lecek en büyük nasihat ise, en güzel yol hangisiyse onunla onları zulmet*mekten alıkoymaktır.

Genel Olarak Müslümanlara Nasihat:

Bu da büyük ilim adamı Nevevî'nin açıkladığı gibi şu şekilde olur:

"Ahiretlerinde de, dünyalarında da faydalarına olacak şeylerde onları yönlendirmek, onlara gelebilecek eziyet verici şeyleri önlemek, dinleri ile ilgili bilmediklerini onlara öğretmek, sözüyle, davranışıyla, kusurlarını gizlemek*le, gediklerini kapatmakla, onlara gelecek zararları önleyip faydalarına ola*cak şeyleri sağlamakla, onlara İyiliği emredip yumuşaklıkla ve samimiyetle münkerden, kötülüklerden uzaklaşmalarını sağlamak suretiyle, dinleri husu*sunda onlara yardımcı olmakla, onlara şefkat göstermekle, büyüklerine say*gı göstermek, küçüklerine şefkat ve merhamet göstermekle, zaman zaman onlara güzel öğütlerde bulunup onları aldatmayı, onları kıskanmayı terketmekle, kendisi için sevdiği hayırlı şeyleri onlar için sevmekle, kendisi için hoşlanmadığı şeylerden onlar adına hoşlanmamakla, mallarını, namus ve haysiyetlerini korumakla ve buna benzer diğer hallerde söz ve davranışla*rıyla onlara yardımcı olmakla gerçekleşir."

Diğer taraftan, sözünü ettiğimiz çeşitli nasihat türlerinin kendilerinde ahlâk haline gelmesi için onları teşvik edip itaatlere yönelmeye onları gayrete getirmekle de olur. Selef-i Sâîihîn arasında, verdiği nasihatlarla dünyevî bakımdan kendisine zarar gelecek noktaya kadar bu işi ileri götürenler vardır.
Nasihat yalnızca müslümanlara da münhasır kalmaz. Aynı şekilde müslüman olmayanlara da nasihatta bulunmak gerekir. Çünkü Rasûlullah (s.a) kavmine nasihat etmişti, onları şirk ve putperestliğin karanlıklarından kur*tarmak için bütün gücünü ortaya koymuştu. Bu uğurda, Yüce Allah'tan başkasının bilmediği birçok eziyetlerle karşılaşmıştı.

Nazım Muhammed Sultan, Ana Çizgileriyle İslam (Nevevi Kırk Hadis Şerhi), Guraba Yayınları: 113.
 
eL_Muhacir Çevrimdışı

eL_Muhacir

İlimsiz Mucâhid, kâtil; Cihâdsız âlim, belâm olur
Frm. Yöneticisi
Esselamualeykum Rahmatullahi ve Berekad akhiler

Beşer olmamız hasebi ile,tağutların,şeytanların,nefsin ve belamların olup,İslam rükünlerinin hakkı ile geçmediği, Kelam sözlerini ALLAH'ın sözlerinden üstün tutulmaya başlandığı bu asrımızda biz Müslüman kardeşler olarak birbirimize nasihat edip eksiğimizi gidermede çok büyük sorumluluk sahibiyiz.Bunun farkına varıp şuurlanmamız ve mümkün oldukça Kuran Ahlakı ile birbirimize nasihatte bulunalım.

( Her nefis ölümü tadıcıdır. )

Muhakkak bir gün ALLAH'ın huzuruna çıkıcaz ve o gün Müslüman bir kardeşin hakkına zulüm ederek Onun huzura çıkmak istemiyorum.RABBİM,bizleri bundan muhafaza eylesin amin

Bu yüzden şuana kadar Kimin hakkı varsa,kendisinden helallik diliyorum

Yukarda ki konuyu dua bölümüne alıp,rahat okuyabilmeniz için renklendirdim.Bu bölümde üyelerimizin nasihate ihtiyaç duydukları vakit bu bölümde dile getirebilirsiniz inşaALLAH.Hepimize hayırlı olsun
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt