Esselamu aleykum ve rahmetullahi ve berakatuh.
Bugün cihadi hareketlerin kendi içlerinde Şeri kadıları seçerken mutlaka almaları gereken bazı önemli meseleler hakkında konuşacağız. İdari, askeri ve güvenlik biriminde komuta noktasındaki kişiler hakkında konuşacağım.
Durum sadece zikrettiğimiz üzere sadece komutanlar ve Şeri’lerle alakalı değildir. Yapıyı oluşturan tüm kısımlarla alakalıdır.
Bugün konuşacağım Şeri kadıların seçimi, onların İslami cemaatler üzerindeki etkisi ve cihadi hareketin seyrindeki rolü hakkında herhangi bir cemaatten herhangi yazılı bir kitap, araştırma ve belge bulamadım.
Fakat Allah’ın fazlı ile sevgili şeyhim Ebu İzzeddin el Iraki’den aldığım bazı bilgiler ve o bilgilere eklediğim bazı önemli noktaları, cemaatlerin Şerileri seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:
1-Şeri’nin meşrebinin, ilim aldığı yerin ve şeyhinin bilinmesi. Bunlar isnad konusunda önemli şartlardır. Çünkü ilim dindir.
2-Kişinin dinini, ilmini nerden aldığı mutlaka bilinmeli, ta ki kişinin insanlara dinlerini nakletmede ehliyetsel özelliğin var olduğunun bilinmesi. Hangi şahsiyetin binasında ilmin alındığı noktanın önemi çok büyüktür.
3-Buna binaen şeyhleri olan kişi için, şeyhlerinden öğrencisinin ilmi, ahlakı, sabrı, zühdü, dini ve edebi hakkında açıklama alınır.
4-Şeri olacak kardeşin siyeri ve karakteri mutlaka bilinmeli, çünkü karakterin çok önemli rolü vardır. Sinirleniyor mu, insanları taşıyabiliyor mu, sabırlı mı? Husumet anında hemen patlıyor mu, yoksa durumun ağır bastığı zamanlarda şahsiyetine göre mi hareket ediyor.
5-Şeri adayının karakteri şeri seçilmesinde önemli bir etkendir. Hata yaptığında hatasını itiraf edip duruyor mu? Musibet anında sabredebiliyor mu? Fitne durumları onu sarsıyor mu? Şeri olacak kişinin karakterine dikkat edilmelidir.
6-İmani yani ibadet olarak nafileleri çoğaltıyor mu, Müslümanların kanlarının hürmeti meselesinde ve tekfir meselelerinden dinin kurallarına bağlı mı? Kendi haklarından Allah için feragat edebiliyor mu? İnsanlarla davranışında yumuşak mı?
7-Şeri olan kardeşin toplumla ve toplumun fertleri arasında kabul görmüş mü? Tartışma anında hiddetleniyor mu?
8-Şeri olan kardeşin geçmişinin incelenmesi. Sofi miydi, Mürciye miydi yoksa Haricilerden miydi?
İntisap olduğu bu dalalet fırkalarını terk ettikten sonra vasat menhec üzerindeki geçirmiş olduğu süresi ne kadardır?
9-Şeri olan kardeşin ailesinin incelenmesi, ailesinin ve kendisinin dinlenmesi. Önemli bir kabileden mi? Toplumu etkiliyor mu? Şehirden toplumdan bilinen bir aileden mi?
10-Ümmete risaleti ulaştıracak davetçinin sıfatlarını taşıyor mu? Tüm bu önemli incelemelerden sonra göreve atanmada en önemli olan tecrübedir.
11-Cemaatler cihadda geçmişi olmayan kişiler için bir meydan haline getirilmemelidir. Aynı şekilde kardeşin ilmine önem verilmelidir. Bu iki kısma ayrılır. Birincisi şeri bilme, ikincisi vakıayı bilme
12-Vakiadan uzak kitaplar arasında yaşayan kişinin kuru ilminin de hiçbir faydası yoktur. Fetva ülkeden ülkeye, şahsın durumuna ve vakıanın durumuna göre değişir.
13-Vaktimizin dar olması sebebi ile Şerilerin tayini meselesini sonlandırıyoruz. Allah en iyisini bilendir.
Bu konu ile ilgili bir araştırmamız vardır. Şeyh Ebu Abdurrahman Eş-Şami’nin bu konu ile ilgili geniş açıklamalı bir tezi olduğu gibi. Allah’tan tevfik ve sözde sebat diliyoruz.
Kardeşiniz Ebu Maria El Kahtani
Arapça Aslı: http://justpaste.it/hgbi
Ümmet-i İslam