Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Ebû Yahya el-Lîbî ve Eserleri

K Çevrimdışı

Küresel Haber

Üyeliği İptal Edildi
Banned
Küresel Cihad lideri Dr. Eymen El Zevahiri, Şeyh Ebû Yahya el-Lîbî’nin Amerikan insansız uçaklarının geçtiğimiz Haziran ayının başlarında Afganistan sınırı yakınlarındaki aşiretler bölgesinde düzenlediği hava saldırısında şehid olduğunu doğruladı. Gerçek adı Hasan Muhammed Kâid olan Şeyh Ebû Yahya el-Lîbî, Küresel Cihad’ın -Eymen El Zevahiri’den sonraki- ikinci adamıydı. Mücahid âlim, asil bir şair ve ciddi bir stratejistti.

48780408736409de18f9a36809ffcada.jpg


Şeyh Ebû Yahya el-Lîbî (49), 1963 yılında Libya’da doğdu. Yüksek şer’i eğitimini Moritanya’daki büyük din âlimlerinin gözetiminde aldı. Üyeleri, Sovyetler Birliği güçlerine karşı cihad için Afganistan’a giden Libya İslami Mücadele Grubu’nun bir üyesiydi. Ve Arap dilinde (Arapça’da) bir bilgindi. Şiirlerini, genç mücahidlerin göğüslerinde cihad tutkusunu alevlendirerek onları cihada teşvik etmek ve mücahidlerin kahramanlıklarını hatırlatmak için kullandı. İnternette yayınlanmış çok sayıda şiiri bulunmaktadır.

Amerika’nın Afganistan’ı işgalinden sonra, 2002’de Pakistanlı güvenlik birimleri tarafından tutuklandı ve Bagram hava üssünde konuşlanmış işgalci Amerikan güçlerine teslim edildi. Ki Amerika, bu üstte bulunan gizli cezaevindeki hücrelerde Afganistan ve Pakistan’dan en önemli tutukluları tutmaktaydı. El Lîbî, ulaşılması mümkün olmayan hapishanenin içinden ‘büyük kaçış’ operasyonunu yönetmiş ve 2005’te olağanüstü bir yetenek sergileyerek beraberindeki diğer üç mücahid ile birlikte çok sıkı korunan bu cezaevinden kaçmayı başarmıştır.

b090_bagram_escapees_2050081722-22485.jpg

Bagram Üssü’nde Çekilen Fotoğrafları

Bagram üssündeki hapishaneden kaçtıktan sonra mücahidlere katıldı, sahada faaliyetlerde bulundu; Taliban hareketi ile birlikte Afganistan’da ve Pakistan’ın aşiretler bölgesinde çatıştı.

Amerikan güçlerine karşı meydanlarda verdiği savaşın yanı sıra, Küresel Cihad’ın en önemli basın sözcüsü oldu. Mücahidlerin operasyonları, operasyonların nedenleri ve etkenlerine ilişkin şer’i dayanaklar getirip, güçlü kanıtlar ve argümanlar sunmada önemli bir rol oynadı.

93342474.jpg


Amerika, Şeyh Ebû Yahya el-Lîbî hakkında bilgi veren kişiye 5 milyon dolar ödül vereceğini açıklamıştı. Zira el-Lîbî, küresel cihadı teşvikte önemli bir rol oynuyor ve etkili mesajı, Amerika’nın dünya üzerindeki çıkarları için doğrudan bir tehdit oluşturuyordu.

Şeyh Ebû Yahya’nın kaleme aldığı, şer’i ilimler alanında zengin bir bilgi kaynağı sayılan ve internette de yayınlanan kitaplarından bazıları şöyle:

1) El-Cihâd ve Ma’reketü’ş-Şübehât


Abu+Yahya+al-Libi+%28Jihad+%26+the+Battle+of+Misconceptions%29.jpg


Bilgisayar sayfasıyla 43 sayfa olan eser, maddeler halinde cihad hakkındaki şüpheleri saymakta ve çürütmektedir. Kitap, günümüzde cihad hakkında ortaya atılan şüphe tohumlarını büyük bir dirayetle ve son derece yalın bir ifadeyle ele almaktadır. 1431 hicri senesinde yayınlanan kitabı el-Fecr Basın Merkezi neşretmiştir.

2) Nesrü’l Cevâhir fî Münâkaşatü’l-Mu’teriz alâ Tefcîrâtu’l Cezâir

17 sayfalık bir risale olan bu küçük eser, Suudi alim Nasır el-Umer’in Cezayir’deki patlamalar hakkında yazdığı bir makaleye reddiyedir. 1428 hicri tarihinde yayınlanan risale, el-Fecr Basın Merkezi tarafından neşredilmiştir.

3) Nazarât fi’l İcmâi’l Kat’î

86 sayfalık bir risale olan bu eserinde Şeyh Ebû Yahya, Abdulkadir bin Abdulaziz’in el-Câmi isimli kitabında tağutların yardımcılarının kafir olduğu hususunda icmâ olduğu ve bu icmâyı da kabul etmeyenin kafir olduğu iddiasını ilmî ölçüler içersinde ele almaktadır. Eserin okunmasını Dr. Eymen ez-Zevâhiri sık sık tavsiye etmiştir.

4) Er-Ribbiyyûn ve Mesîretü’n Nasr

111257490.png


Zaferin nasıl kazanılacağı ve Cennetin nasıl elde edileceğini ele alan eser, 33 sayfa olup, el-Fecr Basın Merkezi tarafından hicri 1432 yılında yayınlanmıştır.

5) Et-Tebdîd li Ebâtîli Vesîkati’t-Terşîd

CJgdT.jpg


90 sayfa olan eserin birinci kısmı es-Sehab Medya tarafından yayınlanmış olup, Abdulkadir bin Abdulaziz’in Vesîkatu’t Terşîd isimli kitabındaki mücahidlere yönelik saldırılarını cevaplamaktadır.

6) Et-Teterrüs fi’l Cihâdi’l Muâsır

38 sayfa olan risalede kâfirlerin Müslümanları kendilerine kalkan yapmaları durumunda onlara yapılacak olan saldırıların hükmünü ele almaktadır. Çok önemli bir konuyu ele alan eser, savaş hukukuyla ilgili geniş bilgileri ihtiva etmektedir.

7) El-Erbaûn fî Fadli’ş-Şehâde ve Talebi’l Hüsnâ ve Ziyâde
%D8%A7%D9%84%D8%A3%D8%B1%D8%A8%D8%B9%D9%88%D9%86.png


61 sayfa olan eserin takdimini Şeyh Atıyyetullah yazmış olup, eserde şehadetle ilgili 40 hadis şerhedilmektedir.

8) El-Mu’lim fî Hukmi’l Casûsi’l Müslim


vjuutljhd8do.gif


Müslüman casusun hükmünü anlatan eser 146 sayfa olup, takdimini Dr. Eymen ez-Zevahiri yazmıştır.

Bu güzide âlimin eserlerini Türkçe’ye çevirmek için gayret etmeli, bıraktığı mirası ümmete sunma konusunda acele etmeliyiz. Onlar canlarını bu yolda verirken, biz bari kalemimizi ve imkânlarımızı sarfedelim.

Osman AKYILDIZ
Milat Gazetesi
 
E Çevrimdışı

Ebu Halid

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Türkçe'de yok maalesef... İnşaallah birileri güel bir şekilde tercüme eder de basılıp yayınlanır. Cidden çok çok faydalı eserler bunlar.
 
Üst Ana Sayfa Alt