Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Ehli Kitabdan İffetli, Evlenilmesi Caiz Olanlar Kimlerdir?

M Çevrimdışı

mübahis

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Esselamu Aleykum we rahmetullah kıymetli hocam.

Bilindiği üzere Müslüman erkekler ile ehli kitabdan oaln kadınların evliliğine izin verilmiştir. Ancak burada Ehli Kitabdan olan kadının "İffetli" olması şartı koşulur. Burada ki "İffetli" kadından kastedilen nedir? Yani Ehli Kitabdan bir kadın hangi şartlar dahilinde ŞER'AN iffetli sayılır
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Esselamu Aleykum we rahmetullah kıymetli hocam.

Bilindiği üzere Müslüman erkekler ile ehli kitabdan oaln kadınların evliliğine izin verilmiştir. Ancak burada Ehli Kitabdan olan kadının "İffetli" olması şartı koşulur. Burada ki "İffetli" kadından kastedilen nedir? Yani Ehli Kitabdan bir kadın hangi şartlar dahilinde ŞER'AN iffetli sayılır
Âleykum selam we rahmetullahş we berakatuh

اَلْيَوْمَ اُحِلَّ لَكُمُ الطَّيِّبَاتُؕ وَطَعَامُ الَّذٖينَ اُو۫تُوا الْكِتَابَ حِلٌّ لَكُمْࣕ وَطَعَامُكُمْ حِلٌّ لَهُمْؗ وَالْمُحْصَنَاتُ مِنَ الْمُؤْمِنَاتِ وَالْمُحْصَنَاتُ مِنَ الَّذٖينَ اُو۫تُوا الْكِتَابَ مِنْ قَبْلِكُمْ اِذَٓا اٰتَيْتُمُوهُنَّ اُجُورَهُنَّ مُحْصِنٖينَ غَيْرَ مُسَافِحٖينَ وَلَا مُتَّخِذٖٓي اَخْدَانٍؕ وَمَنْ يَكْفُرْ بِالْاٖيمَانِ فَقَدْ حَبِطَ عَمَلُهُؗ وَهُوَ فِي الْاٰخِرَةِ مِنَ الْخَاسِرٖينَࣖ
Bugün size iyi ve temiz nimetler helâl kılınmıştır. Kendilerine kitab verilenlerin yiyeceği size helâldir; sizin yiyeceğiniz de onlara helâldir. Gayri meşrû ilişkide bulunmak veya gizli dost tutmak şeklinde değil de meşrû bir nikâhla evlenmek şartıyla mûmin kadınlardan iffetli olanlar ile sizden önce kendilerine kitab verilenlerden iffetli kadınlar -mehirlerini verdiğiniz takdirde- size helâldir. Kim inanmayı reddederse ameli kesinlikle boşa gider. O, âhirette de hüsrana uğrayanlardandır. (Maide 5)

“İffetli kadınlar” diye tercüme ettiğimiz muhsanât kelimesi sözlükte “kale içinde korunmuş” anlamına gelen muhsan ve muhsana kelimelerinin çoğuludur. Terim olarak “evli, iffetli ve hür kadınlar” anlamlarında kullanılmıştır. Bu kelime Kur’an’da kullanıldığı yere göre bazan bu anlamların sadece birini içerirken (meselâ Nisâ sûresinin 24. âyetinde “evli”, 25. âyetinde bir yerde “hür” ve bir yerde “iffetli” anlamında kullanılmıştır), bazan da ikisini veya üçünü birden içerir. Bir kısım müfessirlere göre burada “hür” ve “iffetli” anlamlarını kapsamaktadır (İbn Kesîr, III, 38; Elmalılı, III, 1579).
Buna göre cümle, “Mûminlerin hür ve iffetli kadınlarıyla evlenmeniz size helâl kılındı” şeklinde tercüme edilir. Bazı mufessirler “Burada maksat sadece hür mümin kadınlardır” derken, bazıları da âyetin ilgili kısmını “yalnızca iffetli mümin kadınlar” şeklinde yorumlamışlardır. Râzî, gerekçelerini de açıklayarak “Maksat, sadece hür mümin kadınlardır” diyen görüşü tercih etmektedir. Ona göre iffetli olmayan mûmin kadınlarla evlenmek haram değildir (XI, 146 vd., XXIII, 150; Nûr 24/3).

Yüce Allah'ın: 'Mûmin kadınlardan iffetli olanlar ile, sizden önce kitab verilenlerden iffetli kadınlar... buyruğunun anlamına dair açıklamalar, daha önce gerek el-Bakara sûresinde (2/221. ayetin 1, başlığında ve devamında) gerekse en-Nisa sûresinde (4/24. ayet 1. başlık ve devamında) geçmiş bulunmaktadır. Allah'a hamdolsun.

îbn Abbas'tan yüce Allah'ın: "Sizden önce kitab verilenlerden iffetli kadınlar" buyruğu ile ilgili olarak şöyle dediği rivayet edilmektedir: Bu buyruk, Dâru'l harbteki kitab ehli kadınlar hakkında değil, antlaşmalı olan kitab ehli kadınları hakkındadır O takdirde bu buyruk has olur.

Başkaları ise şöyle demektedir:
Âyeti Kerime'nin umumi oluşu dolayısıyla, kadın ister zımmi olsun, ister harbi olsun nikâhlanması câizdir, İbn Abbas'tan da şöyle dediği rivayet edilmektedir:
"İffetli kadınlar (el-Muhsanat)" iffetli ve akıllı kadınlar demektir.
eş-Şâbî der ki: Bundan kasıt, kadının iffetini koruması ve zina etmemesi, cunûbluktan da yıkanmasıdır. eş-Şâbî de bu kelimeyi "sad" harfini esreli olarak; (orjinal) diye okumuştur. el-Kisaî de böyle okumuştur.

Mucahid der ki: "İffetli kadınlardan kasıt, hür olan kadınlardır. Ebu Ubeyd der ki: O, bu görüşü ile kitab ehlinden olan cariyeleri nikahlamanın helâl olmadığı kanaatini ifade etmektedir. Çünkü, yüce Allah'ın: "O halde, sahib olduğunuz mûmin cariyelerinizden,." (Nisa, 4/25) buyruğu bunu gerektirmektedir. İşte, ileri gelen ilim adamlarının görüsü de budur.
[152]

Şeyh Sâdi tefsirinde şöyle demiştir: “İffetli kadınlar size helal kılındı” yani: Hür ve iffetli kadınlar (Müslüman olanlar), iffetli hür kadınlar (ehli kitab kadınlar) yani: Hristiyan ve Yahudi kadınlar. Bu ayet ‘Muşrikler iman etmeyene kadar onlarla evlenmeyin’ ayetini tahsis etmiştir. Müslüman olsun ehli kitab olsun isyan edenler, zina edenler ile nikâh kıyılmaz ki, yüce Allah’ın ‘Zina eden ile ancak zina eden ve ya muşrik olan kimse evlenebilir.’ Ayetinin anlamı ortaya çıksın.

"İffetli kadınlar” diye tercüme ettiğimiz muhsanât kelimesi sözlükte “kale içinde korunmuş” anlamına gelen muhsan ve muhsana kelimelerinin çoğuludur. Terim olarak “evli, iffetli ve hür kadınlar” anlamlarında kullanılmıştır. Bu kelime Kur’an’da kullanıldığı yere göre bazan bu anlamların sadece birini içerirken (meselâ Nisâ sûresinin 24. âyetinde “evli”, 25. âyetinde bir yerde “hür” ve bir yerde “iffetli” anlamında kullanılmıştır), bazen da ikisini veya üçünü birden içerir. Bir kısım mufessirlere göre burada “hür” ve “iffetli” anlamlarını kapsamaktadır (İbn Kesîr, III, 38; Elmalılı, III, 1579).
Buna göre cümle, “Mûminlerin hür ve iffetli kadınlarıyla evlenmeniz size helâl kılındı” şeklinde tercüme edilir. Bazı müfessirler “Burada maksad sadece hür mûmin kadınlardır” derken, bazıları da âyetin ilgili kısmını “yalnızca iffetli mûmin kadınlar” şeklinde yorumlamışlardır.
Râzî, gerekçelerini de açıklayarak “Maksad, sadece hür mûmin kadınlardır” diyen görüşü tercih etmektedir. Ona göre iffetli olmayan mûmin kadınlarla evlenmek haram değildir (XI, 146 vd., XXIII, 150; bilgi için bk. Nûr 24/3).

Âyetin “Sizden önce kendilerine kitab verilenlerden iffetli kadınlar (size helâl kılınmıştır)” meâlindeki bölümü, müslümanların Ehl-i kitab’tan hür ve iffetli kadınlarla evlenebileceklerini ifade eder (bilgi için Nisâ 4/25). Ebû Hanîfe’ye göre Ehl-i kitabın iffetli olan câriyeleriyle de evlenmek câiz, Şâfiî’ye göre ise câiz değildir. (Râzî, XI, 147)

Müslümanlarla Ehl-i kitabın yemekleri karşılıklı olarak birbirlerine helâl kılınmıştır.
Evlenme konusuna gelince âlimlerin çoğunluğuna göre müslüman erkeklerin müslüman veya Ehl-i kitab kadınlarıyla evlenmelerine izin verildiği halde, müslüman kadınların Ehl-i kitab erkekleriyle evlenmelerine ittifakla izin verilmemiştir. Nitekim Âyet-i Kerîmede müslümanların yiyeceklerinin Ehl-i kitaba helâl olduğu açıkça bildirildiği halde, kadınlarının onlara helâl olduğuna dair herhangi bir işaret yoktur.
(Bakara 2/221; Mumtehine 60/10)
 
Üst Ana Sayfa Alt